НДСВ без кандидат, призовава за гласуване по съвест
НДСВ без кандидат, призовава за гласуване по съвест / netinfo

НДСВ няма да издигне свой кандидат за президент и ще призове симпатизантите си да гласуват по съвест на предстоящите избори за държавен глава. Това обяви лидерът на партията Симеон Сакскобургготски след заседанието на Политическият съвет на НДСВ.

Усилията на партията щели да бъдат насочени към местните избори догодина, но жълтите щели да насърчат симпатизантите си да гласуват на вота за държавен глава на 22 октомври. По съвест, както налагала либералната идея. Нашите избиратели и симпатизанти са узрели за последните пет години, за да им гласуваме доверие те да направят най-добрия избор, каза Симеон Сакскобургготски.

Лидерът на НДСВ обясни липсата на жълт кандидат-президент с факта, че очакванията на ръководството и симпатизантите на партията са били той да се кандидатира в тази надпревара, но той самият е взел решение да не се бори за поста държавен глава още през лятото на 2004 година и е бил последователен. Днешното решение той описа с думите, че щом „лидера не участва е нормално да не участва самата партия”.

Запитан дали позицията на НДСВ няма да се приеме като сделка с левицата за изборите, Симеон Сакскобургготски каза, че ако има подобни фантазии, те са на хора, които не го познават. Жълтите щели обсъдили дали да излязат с конкретна позиция за подкрепа на някой от кандидатите, ако има втори тур на президентските избори.