Над 30 000 невалидни бюлетини на първия тур
Над 30 000 невалидни бюлетини на първия тур / netinfo

31 000 българи, или 1,2% от гласувалите са дали протестен вот с невалидни бюлетини, като са зачеркнали повече от една кандидат президентска двойка, съобщи заместник председателят на ЦИК Александър Петров . Още 3000 бюлетини са недействителни, защото са пуснати само с един печат, вместо с два. Окончателната избирателна активност от вчерашния вот в страната и чужбина е 44%, което е с 2,5% повече от активността на предишните президентски избори през 2001г.

Причината за протестния вот на 31 000 българи според заместник председателя на ЦИК Александър Петров е кампанията на ВМРО, които разлепиха плакати с надписи „Това не е моята България, това не е моят кандидат”, и приканваха хората да зачеркнат всичките кандидати от листата в знак на протест. Това е направило бюлетините недействителни.

Според ЦИК обаче това не е нарушение, защото не е насочено срещу никой конкретен кандидат президент, и не се санкционира. Други 3000 бюлетини са недействителни, защото хората са избързали да ги пуснат с един печат, вместо с два. 43 000б български граждани са гласували в чужбина.С тях общата и окончателна избирателна активност става 44%, съобщи Александър Петров. Тя се е повишила с 2,5% спрямо активността на предишните президентски избори през 2001 г., когато е била 41,5%. Очаква се към 20 час тази вечер ЦИК да обяви окончателните резултати от изборите.

На базата на обработени 99,76% от протоколите на Секционните избирателни комисии резултатите сочат, че кандидат-президентската двойка Георги Първанов - Ангел Марин води с 64% от подадените гласове. За него са подадени над 1 777 милиона гласа. 21,5% или 596 хиляди български граждани са подали гласа си за втората двойка Волен Сидеров - Павел Шопов. 9,7% или малко над 270 000 души са гласували за десните кандидати Неделчо Беронов - Юлиана Николова. 2, 71% е събрал кандидатът за президент Георги Марков, останалите три двойки имат под 1% гласове.

Малко над 57% е средният резултат на действащия държавен глава в столицата. Най-високи резултати Първанов е постигнал в Кърджали с 86,3% и Разград, където за него са гласували 80% от избирателите, както и в чужбина, където за него са дали гласа си 84,1% от гласувалите. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров се движи между най-високи стойности около 29% в Стара Загора и Пловдив – област и най-нисък резултат в Кърджали – 9,6%.

Десният кандидат Неделчо Беронов успява да изпревари Волен Сидеров в два от трите столични избирателни района: 23 и 24, където събира 24%, срещу само 12-15% на лидера на „Атака”. Най-ниският му резултат е само 2,5% в Разградския район.

Обработени са и 100% от протоколите, дошли от гласуването на български граждани в чужбина. При тях картината е следната: 84,1% са гласовете за Първанов, Неделчо Беронов изпреварва Волен Сидеров със 7,2% и лидерът на Атака събира 6,4%.

Интегралната бюлетина няма да се променя за балотажа, защото фабричното й сгъване би оскъпило с 60 на сто изработката й, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.