Жителите на Кандахар искат изтегляне на чуждестранните войски
Жителите на Кандахар искат изтегляне на чуждестранните войски / cнимкa: sxc.hu
Жителите на Кандахар искат изтегляне на чуждестранните войски
25418
Жителите на Кандахар искат изтегляне на чуждестранните войски
  • Жителите на Кандахар искат изтегляне на чуждестранните войски

Обстановката в Кандахар е спокойна, а хората като цяло не са съгласни с присъствието на чуждестранни военни, каза в интервю от града Муджийб Рехман. Той е говорител на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан. Кандахар е столица на едноименната провинция, има население около половин милион души. Около 70% от тях са пащуни, 20% - таджики.

Ето какво разказа Муджийб Рехман пред Дарик:

Обстановката в Кандахар като цяло е добре. През последните седмици нямаше някакви големи инциденти, силите за сигурност на афганистанската армия и полиция засилиха мерките за сигурност. Те контролират целя град, входовете и изходите, претърсват автомобили. Хората следват нормалния начин на живот. Всичко е наред.

А как изглежда нормалния живот в града?

Нормалният живот е както преди. Що се отнася до инфраструктурата и електричеството, с тях има проблем. Хората в града не получават достатъчно ток. В Кандахар тока се получава от друга провинция, но сега има технически проблеми и голяма част от хората имат само пет-шест часа електричество за 24 или 48 часа. Продължава ремонтът на пътищата, има значителен напредък. Някои от пътищата се асфалтират. Заедно с това се изпълняват и други инфраструктурни проекти. В сравнение с преди пет-шест години положението е много по-добро. Не можете да си представите колко много нови пътища бяха построени. В добро състояние са и училищата.

Този напредък на кого се дължи? На ООН или на ИСАФ?

Хората получават помощ както от ООН, така и от други международни организации. ООН осигурява обикновено спешни операции, например по време на студовете раздава помощи. Но като цяло повечето проекти се осъществяват от правителството или от местните власти. Те получават средства от различни международни организации.

Безопасно ли е да се ходи из Кандахар?

Мисля, че за местните хора е безопасно. Те могат просто да излязат и да се разхождат, да пазаруват. Чужденците също могат да се разхождат, но обикновено получават съвет да не ходят по улиците, защото по всяко време може да се случи нещо. Ето защо за чужденците е трудно да ходят по улиците, те могат да се придвижват с автомобили.

Има ли много патрули по улиците?

Разбира се. Те са на афганистанската полиция и на армията. Те претърсват автомобили и извършват случайни проверки, за да осигурят безопасността.

Според вас какво е настроението на хората в Кандахар? Смятат ли, че международните сили трябва да останат в града или да се изтеглят?

Общото настроение е, че с идването на повече военни се увеличиха и проверките и хората не ги харесват. Хората смятат, че това може да се извършва и от патрули на афганистанската армия и полиция. Току-що преведох две статии от местната преса, според които жителите на Кандахар искат изтегляне на чуждестранните войски. Трябва  да знаете, че това, което излиза по медиите в чужбина за Кандахар, че е ад, не е вярно. Обстановката тук не е чак толкова тежка. И тук живеят хора и се радват на живота. Има проблеми със сигурността, но не са чак толкова големи, колкото се показват в международните медии.

Значи атаката срещу летището е била изненадваща?

Опасявам се, че нямам информация за това, защото ние сме в града и не получаваме информация за случващото се на летището. Това е работа на военните.