Заместникът на Хайдер: Ще продължа неговата работа
Заместникът на Хайдер: Ще продължа неговата работа / БГНЕС
В австрийската партия Съюз за бъдещето на Австрия, след нелепата смърт на лидера й Йорг Хайдер, който загина при автомобилна катастрофа в събота, от неделя насам разчитат на досегашния заместник-председател и говорител на партията Щефан Пецнер, който зае неговото място. Сред нещата, с които е известен Хайдер, са политиката му против имигрантите и против Европейския съюз, като в същото време той подкрепяше приемането на Турция в ЕС. През 2000 Евросъюзът наложи санкции на Австрия като протест срещу ролята, която играеше партията на Хайдер в парламента. Преди дни президентът на страната Хайнц Фишер каза, че е потресен от новината за смъртта на Хайдер. Той го нарече "много талантлив политик", който е пораждал и ентусиазъм, и критика.

Той е на 27 години. За него се знае, че през последните 4 години е бил говорител и заместник-председател на Съюза за бъдещето на Австрия. Знае се също, че от неделя насам седи на горещия стол на един от най-харизматичните и най-противоречиви политици на Австрия, за когото казваха, че е определял политическия живот на страната и който именно това лято, осем години след оттеглянето си в Каринтия, се завърна на австрийската политическа сцена, пое ръководството на Съюза за бъдещето на Австрия и бе издигнат като водещ кандидат за изборите през септември, на които партията получи 11 процента от гласовете.

Ето какво разказа заместникът на Хайдер – Щефан Пецнер пред Дарик:

Съболезнования за загубата и поздравления за новоназначението.

Това бе желанието на Йорг Хайдер, вярвам, че ще мога да се справя с това.

Какви ще са задачите ви в близко бъдеще?

Най-важната ми задача ще бъде да продължа в бъдеще неговата политическа работа, да запазя следваните от него тенденции по отношение на партията ни, за нашата държава, за страната ни, за Каринтия, за Австрия и за Европа.

Вие сте на 27 години. Много хора биха казали, че сте твърде млад, за са се справите с тези отговорни задачи? Какво бихте им казали?

Вярно е, че съм много млад, но съм преживял и видял много неща. Както казват, не питай старило, а питай патило. Хората около мен смятат, че съм човек, който знае и може много. Бих добавил също, че самият Йорг Хайдер е бил много млад, когато е направил първите си стъпки в политическия живот. Бил е на 26 години. Започнал е политическата си кариера в Каринтия през 1976 година. А е роден през януари 1950 година. Така че, можете да пресметнете сами.

Какво е вашето усещане по отношение на това?

Това не е проблем за мен, приемам тези критици и бих им отговорил, че ще си свърша работата наистина добре. Хората виждат, че съм млад, но виждат и че мога да се справя с това. Аз съм човек, който е достатъчно гъвкав. Друго важно нещо е, че познавам дневния ред на партията много добре, както като политик, така и поради личната си близост с Йорг Хайдер. Знам какво искаше той, познавам неговите мечти и желания, неговите мисии, планове. Затова моята задача е да продължа напред и да реализирам, на практика, негови идеи.

Идвате на мястото на лидер, който бе известен с изключителната си харизма, и за когото казват, че е формирал политиката на Австрия. Вие лично с какво ще запомните Йорг Хайдер?

Този въпрос е прекалено личен. Имам твърде много спомени, свързани с него, които няма да забравя. Това са хубави, положителни спомени, които остават в сърцето ми. Не са нещо, което може да стане обществено достояние. Той беше най-добрият ми приятел и аз наистина го обичах.

Мислите ли да правите промени във вашата партия – Съюза за Бъдещето на Австрия, и какви?

Йорг Хайдер имаше ясно изразени позиции. Не смятаме да променяме посоката на политиката, която той провеждаше. Ще ви дам няколко примера за основните посоки, които бяха важни да него. Говоря за позициите по отношение на чужденците, както и позициите срещу червената и черната партия в Австрия. Йорг Хайдер гледаше винаги напред в бъдещето. Сред най-ценните му качества бе това да намира решения и на най-трудните проблеми, дори и при екстремни ситуации. Така че, оттук нататък сред основните ни задачи ще бъде да намираме решения на всички проблеми на нашето време. В момента например сме фокусирани върху намиране на решения на проблемите, свързани със световната финансова криза, която засяга както целия свят, така и Европа и в частност – Австрия.

Твърди се, че основна ваша задача ще бъде да възпрепятстване създаването на широка коалиция в Австрия. Защо?

Винаги сме твърдели, че всяко едно правителство е по-добра алтернатива на голяма коалиция. Всяко едно правителство. Нашата партия би искала да работи за правителство, което ще работи за Австрия и бихме искали да работим с всяка една партия. Основният залог е да не позволим формирането на широка коалиция, защото това би било катастрофа за Австрия.

Планирате ли да засилите сътрудничеството между вашата партия и Партията на свободата?

Не, не, не и не.

Говори се, че има лични противоречия между ръководствата на вашата партия и Партията на свободата? Не трябва ли да ги оставите на заден план в името на по-стойностни цели – заедно събрахте 28 процента от гласовете на последните избори?

Няма лични противоречия. Вярваме в собствената си партия и собствените си сили. Затова смятам, че няма причина да се обединяваме с Партията на свободата в Австрия. Волята на Йорг Хайдер беше партията ни да продължи по своя път и ние ще направим точно това. Така че, нямаме план да се обединяваме с Партията на свободата. Смятаме да продължим по собствения си път и така и ще направим.

Ще продължите ли сътрудничеството си с българската партия „Атака”?

Поддържаме контакт с много партии, както в България, така и в Европа. Това е много важно за нас.