Захариев: Никой не е виновен за кризата в ОЦК Кърджали
Захариев: Никой не е виновен за кризата в ОЦК Кърджали / снимка: БГНЕС
Захариев: Никой не е виновен за кризата в ОЦК Кърджали
51824
Захариев: Никой не е виновен за кризата в ОЦК Кърджали
  • Захариев: Никой не е виновен за кризата в ОЦК Кърджали

Студът и снеговалежът се една от причините за критичната ситуация в ОЦК-Кърджали. Това заяви в интервю за Дарик собственикът на оловно-цинковия комбинат Валентин Захариев. Той обясни, че от началото на годината няма нито ден работа на комбината, като при първия опит за пускането му е имало авария, а при втория - снегът е осуетил доставката на материали. През март пък работниците са спрели да работят и са започнали да протестират.

Минути преди да започне срещата на Валентин Захариев за подписване на окончателния договор за „Горубсо Мадан”, бизнесменът обеща, че ако получи парите, първо ще изплати заплати на работниците и ще погаси част от задълженията си към НАП.

Какво е реалното състояние на ОЦК-Кърджали и как гледате на искането на премиера чуждестранен мениджър да управлява комбината?

Състоянието на ОЦК-Кърджали не е добро, защото заводът не работи от началото на декември месец. Той излезе в ремонт и така и не успяхме да го пуснем, направихме два неуспешни опита и до днес завода не работи. Ето защо се стигна и до тази финансова криза с изплащането на заплатите. По втория въпрос - за предложението на премиера, не съм го чул, вие ми го казвате, не мога да кажа нищо. Трябва да помисля върху него.

Какво обърна камъчето от декември досега? Какво беше нещото, което обърна тенденцията за ОЦК?

Това, че няма продукция, че няма нито един лев приход от декември досега, а заплати се начисляват. Това е, друго нищо особено не се е случило. И когато трети път опитахме да пуснем, отремонтираха хората всичко, работниците отказаха да пуснат завода и започнаха да протестират. Ние без средства как да платим заплатите. … (бел.ред. - не се разбира). Все пак двете пускания отнеха доста средства. Аз не мога да ви кажа, но по данни на ръководството на ОЦК, е около 3 млн. лева разходът за двата пуска и то без резултат.

А на какво се дължи това, че няма приходи? Някои от партньорите ви ли не се отнесе коректно към вас или друго?

Не, не казвам такова нещо. Казвам, че заводът не произвежда от декември. Нито един грам метал не е произведен от декември.

Т.е. са виновни работниците, така ли разбираме?

Не съм казал такова нещо. Защо веднага казвате това, което не съм казал. Никой не е виновен. Просто не успяхме… Направихме два опита да пуснем завода, и двата опита бяха неуспешни. Първия път имаше авария, втория - студа и снеговалежа ни хванаха и не можахме да доставим необходимите материали за завода и принудително спряхме. Това е цялата истина.

Как ще излезете вие от тази ситуация?

Това, което съм поискал в този договор, който е по продажбата на Горубсо да ни се даде възможност да изплатим заплатите на работниците в Кърджали и в останалите наши предприятия, така че да нямаме проблеми.

Защо се стигна до там в Горубсо-Мадан. Там казусът е малко по-различен.

В Горубсо-Мадан цялата година не се изпълняваше плана, правили сме много срещи с мениджмънта и работниците. Разяснявахме, че като не се изпълнява плана, няма приходи. По-малко приходи, повече разходи, че имаме затруднения в изплащането на работните заплати. Ноември, декември, януари плана катастрофално падна, под 50%, и това също съкрати доста пот приходите ни. Два пъти като ни намалеят приходите, естествено, че няма да можем да платим всичко.

От синдикатите твърдят, че вие сте увеличавали нормата на работниците без да ги информирате и това е довело до глоби за тях. Вярно ли е това?

Има изпълнителен директор, аз лично не съм подписвал никакви заповеди и не съм правил никакви норми. Не знам и изпълнителния директор да е правил увеличение на нормите.

Как си обяснявате това, че синдикатите в Горубсо поискаха вашия арест, в ОЦК също искат прокуратурата да се заеме със „случая Валентин Захариев”, както го наричат те. Говорят, че са изчезнали парите дори от взаимоспомагателната им каса, после сте ги върнали. Как си обяснявате тези неща?

Да се искат такива неща си има съд, прокуратура, следствие. Ако нещо съм направил, което е против закона и отговаря на тези изисквания на закона да бъда арестуван, да ме арестуват. Много се интересуват и къде са парите от Кремиковци, но…

На какво си обяснявате това, че  хората, когато чуят вашето име, правят аналогията с Кремиковци и разваленото производство. Сега Горубсо-Мадан и ОЦК също са губещи предприятия.

Не знам защо правят връзка хората. Докато управлявахме Кремиковци, Кремиковци беше добро дружество и успяхме да му увеличим цената му 100 милиона пъти и го продадохме за 100 млн. След това, поради редица стечения на обстоятелствата, … (бел. ред. - не се разбира)... обявиха банкрут. Не затова, че ние сме го взели с този банкрут. Ние там инвестирахме, инвестициите се виждат, даже още седят. Там предприятието си работеше, нямаше никакви проблеми. Не виждам никаква аналогия между Кремиковци и ОЦК. Другото - лично аз и моето семейство в ОЦК сме вложили около 90 млн. лева инвестиции. И в Горубсо, и в ОЦК, но през „Интертръст” сме ги правели тези инвестиции. Освен това чрез банкови кредити сме доставили чисто ново оборудване за нов завод. И това всички го знаят. Това оборудване струва пари. Когато ние доставихме това оборудване, изведнъж министърът на околната среда се сети да спре и да даде негативна оценка за завода, а шест месеца преди това беше позитивна. И тя ни подведе да купим това оборудване, да влезем в кредит. Да го купим, да го доставим и след това ние две години и половина-три чакаме, докато новото правителство дойде, и дружеството изпадна в тежко финансово състояние, защото трябва да плаща лихви, трябва да плаща главници за едно оборудване, което е мъртво и което е едни активи, които не носят нищо на дружеството. Само падна тежестта върху дружеството да плаща тези лихви. По-късно през миналата година се спря оловното производство. Аз мога да кажа, че оловното производство беше спряно заради обгазявания. И сега като ви казвам, че ноември, декември и януари ние не сме работили в ОЦК Кърджали, има над десет обгазявания. Т.е. ще видим, че ние не сме били тази причина. И между другото тази негативна оценка на МОСВ, има решение на Висшия административен съд, че акта на министъра е незаконен.

Има ли бъдеще за ОЦК Кърджали?

Всички имат бъдеще. И за ОЦК, и за всяко едно дружество, което може да печели и да си плаща сметките, има бъдеще. За дружествата, обаче, които са на загуба, и работят последователно и дълго време, естествено, че бъдеще няма. Не може непрекъснато да има претенции за заплати, без да се държи сметка за приходната част. Т.е. мениджърския екип трябва така да ръководи дружеството, че да има достатъчно приходи. В Горубсо мениджърския екип беше сменен през януари и февруари картината значително се подобри. Беше сменен по молба, пусната от изпълнителния директор да напусне. Естествено бяха сменени и други по-низови длъжностни лица, ръководители. И февруари месец мога да кажа, че дружеството сравнително добре работи - 40% по-добре отколкото през октомври, ноември, декември, януари.

Но това не беше достатъчно за да се оправи положението?

Тъкмо тръгна да се оправя и те спряха да работят. Вече всички виждахме как нещата тръгват на добре, как новия мениджърски екип е подхванал добре нещата, как ги движеше в правилна посока, и изведнъж те на 1 март спряха.

Вие казахте ли всички тези неща на хората, които протестират, и протестираха, и разбрахте ли се с тях?

Разбира се, аз веднага отидох там, и то два пъти ходих. Аз не живея нито в Смолян, нито в Кърджали, така че аз нямам пряк контакт с хората. Имам в месеца един път я отида, я не, или на три месеца веднъж да отида. И така в Мадан отидох два пъти след началото на протеста, но те не пожелаха да говорим. Искаха на улицата да си говорим. Аз на улицата не исках да говорим, исках да изберат представители, да дойдат горе в залата, където е мястото за преговори.

Последно, да кажете нещо на хората, които сега се приберат вкъщи след поредния протест на ОЦК, и ще имат вкъщи само хляб и кисело мляко за вечеря, какво ще им кажете на тези хора?

Първо ще им кажа, аз сега не зная какво имат за вечеря, чак толкова не съм информиран. Но ще им кажа, че сме поставили в договора при продажбата на Горубсо условие да ни се даде възможност да платим заплатите на ОЦК и на другите наши фирми, където закъсняват заплатите. И да си платим и някакви задължения към Националната агенция за приходите. Ето това мога да им кажа. Ако банката приеме тази хуманна стъпка, защото аз в петък подписах протокол, че всичките 15 милиона - бях малко възбуден, не искам да се оправдава, разбира се, че всичките 15 милиона ще отидат за покриване на задължения. Но все пак този въпрос има и човешка страна. И банката ако отстъпи и даде възможност от тези 15 милиона 5 милиона да отидат за заплати на работници и служители и една част за задължения към нас, ще бъде хубаво и те ще си получат още утре парите. Ако банката откаже, не мога да предвиждам за в бъдеще какво ще се случи.