Задържаният в Коми българин ще е на свобода след няколко седмици?
Задържаният в Коми българин ще е на свобода след няколко седмици? / netinfo
Българинът Иван Генов вече четвърти месец лежи в затвора в столицата на Коми само заради това, че е изгубил документите си за самоличност. Оказа се, че руските власти са крили този факт от посолството ни в Москва в продължение на няколко месеца. Във вторник българското министерство на външните работи определи поведението на руските власти като неприемливо. Пред Дарик радио адвокатът на Иван Генов - Владислав Коснерев разказа, че условията в затвора са отвратителни и че сънародникът ни е лишен от елементарни неща като правото на разходка на чист въдух или кореспонденция с баща си. Според адвоката, ако Иван Генов предяви съдебни претенции към руската държава, той може да бъде компенсиран с повече от 5 000 евро.

Какво е провинението на Иван Генов?

Вината му е, че като чужденец не се е регистрирал своевременно в миграционната служба. Той е загубил паспорта си и шофьорската си книжка и е живял е без документи за самоличност. Нарушил е миграционното законодателство.

А какво е правил Иван в Коми – работил е, учил е...?

Тук той е живял и работил. Имал е семейство, детенце, не е имал официален брак, но е живеел заедно с руска гражданка. След като е влязъл в затвора отношенията му с тази жена са се развалили.

Защо руските власти го държат в затвора вече 4-ти месец?

Причините са много. Една от тях е, че миграционното и административното законодателството на Русия не са съвършени и в някои отношения противоречат на нормите на международнто право, което води до нарушаване на човешките права. Руският закон позволява чужденците да бъдат задържани за неопределен период от време в затвора, както се е и случило с Иван. Другата причина е, че несъвършенстовото на закона позволява на държавните органи бюрократични своеволия. Например, веднага след задържането на Иван в затвора, властите са били дължни да съберат необходимите документи и да направят запитване в посолството на България в Москва в кратък срок. А това не е неправено!

Съгласно спогодбата между Москва и София руските власти са били длъжни да уведомят послоството ни в 3-дневен срок?!

Така е. Но не са му позволили да се свърже с посолството на България в Москва и да получи необходимата помощ. На практика той е бил захвърлен в затвора като е бил лишен от елементарни неща като матрак, чаршафи, лични вещи...

Кога Иван ще бъде освободен от затвора?

Надявам се, че това ще стане скоро. Още повече, че реакцията на българското посолство в Москва и пресата ще накара руските власти да заработят по-оперативно. Не мога да направя нищо радикално като адвокат и затова ми е трудно да прогнозирам кога Иван ще бъде освободен, но вероятно това ще стане най-малко след няколко седмици – едновременно с екстрадирането му в България.

Как се чувства Иван в момента?

Как би могъл да се чувства човек, който се намира в затвор, при това в затвор, чийто условия са по-лоши от тези, в които се задържат престъпници. Килията, в която той се намира, е предназначена за краткосрочно задържане – само за 15 дни. А той е там от няколко месеца. При този режим той няма право на разходка на чист въдух, нито на свиждане с близките си. Единственото, което му разрешават е да се вижда с мен. Няма право да води кореспонденция на родния си език с близките си, с баща си. Условията са ужасни! Тясно е, тоалетната е обща, яде два пъти на ден, при това отвратителна храна. Може да си представите как се чувства! Но той не се оплаква. Надявам се, че след намесата на посолството ви и правозащитниците руските власти ще подобрят условията, в които Иван е задържан.

След като всичко приключи, смятате ли, че Иван Генов ще предяви съдебни претенции към руската държава заради това, че е държан неправомерно в затвора повече от 4 месеца?

Не изключвам Иван да предяви такива претенции. Още повече, че действията на руските власти са в противоречие с практиката на Европейския съд по правата на човека и с Европейската конвенция за човешките права и основните свободи.

Какво обещетение може да получи българинът за неправомерното си задържане?

Ако неговият случай бъде разгледан от Европейския съд по правата на човека, той може да бъде обезщетен с 5 000 евро, а може би е повече.