Забъркаха името на съдия от ВАС с Ангел Христов-Геле
Забъркаха името на съдия от ВАС с Ангел Христов-Геле / cнимки: Правен свят/Sofia Photo Agency/DarikNews
Забъркаха името на съдия от ВАС с Ангел Христов-Геле
27166
Забъркаха името на съдия от ВАС с Ангел Христов-Геле
  • Забъркаха името на съдия от ВАС с Ангел Христов-Геле

Панайот Генков, съдия от Върховния административен съд, иска извинение от хората, които забъркаха името му с това на Ангел Христов-Геле, известен като един от братята Галеви. Според Генков журналистът Сашо Диков е бил подведен, че съдията е вечерял заедно с Христов в заведение на 15 март, понеделник. В медиите беше разпространена информация, че в Панайот Генков бил на една маса в ресторант с подсъдимия за рекет и участие в организирана престъпна група Геле.

От проверката на Висшия съдебен съвет и предоставени разпечатки от сметките в заведението обаче стана ясно, че съдията и Ангел Христов са били на различни маси в заведението. В интервю за Дарик той твърди, че не познава Геле и не е контактувал с него в ресторанта.

Ето какво разказа пред Дарик съдия Панайот Генков:

Видяхте ли Ангел Христов-Геле на съседната маса? Нещо направи ли ви впечатление?

Аз този човек не го познавам, никога не съм се познавал с него, никога не съм го виждал на живо. Единствено за него съм чувал от медиите и то като един от т.нар. братя Галеви. Аз сега научих, че той не се казва Галев, а Ангел Христов, и няма как да го позная. В клеветническия материал против мен се твърди, че когато аз съм влязъл в заведението, отвън имало много лъскави джипове, че той е стоял на масата. По безспорен начин след разпита и на управителя, и от представените сметки за консумация, ... че аз и моя приятел и сина ми, сме отишли 20 минути преди него. Обективно няма как да съм го видял в заведението.

Вие в колко часа влязохте в заведението?

От разпечатката на сметката, която сме направили, се вижда, че аз съм пристигнал в 20.23 ч. Докато от разпечатката на неговата сметка се вижда, че е пристигнал в 20.43 ч., т.е. 20 минути след мен.

Имате две отделни сметки. Вие ли си платихте вашата сметка?

Да. От тези две сметки се вижда, че аз съм бил на маса номер 22, а неговата компания е била на маса номер 17. Аз си плащам винаги сметката, държа на това, но в този ден си платих сметката с кредитна карта. И разписката с моя личен подпис беше открита от комисията, от мен, когато настояхме пред управителя. От нея се вижда, че аз съм платил лично сметката с кредитна карта.

Твърдите, че сте били на съседни маси, но не сте разпознал Ангел Христов-Геле.

Оказа се, че не сме били и точно на съседни маси. Аз не забелязах какви хора има в заведението, защото нямам навик да се оглеждам. Смятам, че е белег на много просташко поведение човек да се оглежда по другите маси. Аз, например, се дразня, ако някой ме оглежда. И затова и аз не оглеждам хората, които стоят около мен, и не ги заглеждам в лицата. Управителят каза, че този човек, с неговата компания, е стоял през една маса, зад мен, че той е бил с гръб към мен, както и аз съм бил с гръб към тяхната маса.

Т.е. не сте си казали дори „Наздраве" с някой непознат, не ви е поръчал бутилка, питие, нещо такова на вашата маса? Никой от присъстващите там не го е направил?

По никакъв начин не съм контактувал с никой от друга маса, освен с моя приятел, с когото бях, и със сина ми. С никой друг, аз стоях с гръб. Масата, на която седнахме, беше за двама и понеже сложих още един стол, стана за трима. Ние стояхме тримата на една маса в дъното на заведението.

Как си обяснявате това, което се случи? Вие разпознаваем ли сте, от къде се появиха снимките вътре в заведението?

Нямам обяснение. Г-н Диков (бел. ред. журналистът Сашо Диков) на изслушването във Висшия съдебен съвет каза, че негов доверен информатор, на който имал 1000%  доверие, му съобщил, че аз седя на една маса с единия от братята Галеви, и, че при нас има две жени. Т.е. от неговите обяснения и това, което излезе в един сайт, излиза, че на тази маса сме седяли четирима - аз, Ангел и две жени. Което категорично не е вярно и от представените тук документи, от разпита на този човек, с когото бях, на сина ми...

Кой е бил подведен в случая според вас?

Според мен е бил подведен г-н Диков.

Сега вие притеснен ли сте? Премиерът каза, че ако се докаже всичко това, трябва да бъдете отстранен, изслушват ви в етичната комисия на ВСС.

Не съм притеснен, просто, защото няма от какво да се притеснявам, нямам от какво да се крия. Още повече, че аз не намирам нищо укоримо и неморално в това, като гражданин на тази държава, да отида на ресторант със сина си и с един приятел. И то във вечерно време да отида на ресторант да вечерям и в 21.56 ч. да си тръгна. От там се прибрах директно вкъщи. Нищо укоримо не виждам в моето поведение да вляза в ресторант, в който 20 минути по-късно е влязъл и човек, който според медиите е подсъдим. Аз не знам, не се занимавам с такива дела, чувал съм за братя Галеви, но пак казвам, не ги познавам. И смятам, че няма защо аз да се притеснявам, че влизам в заведение и ако такъв човек влезе, аз да напусна. Ако съм на футболен мач трябва ли да напусна стадиона, ако някъде до мен седне такъв човек? Ами този човек може утре да влезе в ЦУМ и аз да съм в ЦУМ.

Вие гледате ли дела на братя Галеви?

Аз гледам данъчни дела, такива каквито ми разпредели компютъра. При нас от няколко години се работи по системата за случайно разпределение на делата. Не зная дали съм гледал такива дела, но в момента се извършва такава проверка. Аз не го познава този човек и нямам спомен да съм гледал негови дела.
 

Ангел Христов бил засечен на една маса със съдията от Върховния административен съд Панайот Генков в понеделник вечерта, съобщи първо електронният сайт Bnews. Според информацията срещата се е осъществила в ресторант в квартал „Лозенец" в столицата. Разразилият се скандал след публикацията намери продължение и във Висшия съдебен съвет, който се сезира по случая. Генков е ръководител на Първо „А" отделение на Върховния административен съд (ВАС), където се гледат митнически и данъчни дела. Ангел Христов е обвинен като ръководител на престъпна група.