„Ворскла” допуска и други фирми да обезпечават „Кремиковци”
„Ворскла” допуска и други фирми да обезпечават „Кремиковци” / снимка: Sofia Photo Agency
„Ворскла Стийл” на украинския милиардер Константин Жеваго е намалила интереса си към закупуване на „Кремиковци" в резултат на напрежението между компанията и синдикатите от КНСБ към комбината. Това съобщи пред Дарик изпълнителният директор на компанията на Жеваго Виктор Демянюк.

Украинците допускат „Кремиковци” да бъде обезпечаван и от други фирми, без „Ворскла” да разтрогва договора си за ишлеме. Днес заместник-председателят на федерация „Металици” Ренета Петрова каза пред Дарик, че „продукцията засега на „Ворскла”, която трябва да се даде, е запорирана, докато не се уточнят сметките”. По думите на Демянюк „Ворскла Стийл” не дължи нищо като такса за ишлемето. Освен това Демянюк коментира, че по време на целия период на преработка съгласно договора стоката е собственост на ишлемодателя. Ето какво още каза Демянюк:

Какво дължи „Ворскла Стийл” на „Кремиковци” според вас като такса за ишлеме по подписания договор. Синдикатите обвиняват, че не изпълнявате ангажиментите си по него.

Не мога да ви кажа какво мислят синдикатите. Един от лидерите на синдикатите в Кремиковци – това е несиндикат, но може от цялата синдикална организация да говори. Показателно е, че днес там се събраха около 30 човека. Имаше повече журналисти и полиция.

Вашата позиция каква е?

Моята позиция е конструктивна винаги. И не моята, а позицията на фирмата, на групата. Но искаме нашите отношения да бъдат строго регламентирани.

А те не са регламентирани към момента, така ли?

Те са регламентирани. Подписан е договор, но всеки го третира по свой начин.

По вашите разчети, господин Демянюк, какво дължи "Ворскла Стийл" като такса за ишлемето?

„Ворскла стийл” не дължи нищо.

Вярно ли е, че продукцията ви е запорирана и няма да доставяте суровини за комбината, докато не се уточнят сметките, което предстои?

Какво значи запорирана? Това е моята собственост, защото вие знаете договор за ишлеме предполага собствеността на стоката през целия период на преработка е собственост на ишлемодателя. Пак синдикално изказване. Трябва да бъде юридически издържано.

Доставяте ли достатъчно суровини на „Кремиковци”?

Доставяме, разбира се. Доставяме суровини. В момента доставяме точно толкова, за да може комбинатът да работи, докато изясним нещата. Не мога да ви кажа процент, не ги смятам в проценти.

Вие вчера заговорихте за евентуално разтрогване на договора с "Кремиковци". Съгласни ли сте други фирми да се включат в обезпечаването на комбината, без вие да разтрогвате договора.

Ние никога не сме го оспорвали. Каквото може да е добре за "Кремиковци", трябва да бъде направено. Над 115-118 млн. долара сме вкарали в "Кремиковци".

Досега, от август?

Да, плащане на такса плюс доставка на суровини.

Все пак сте съгласни да не разтрогвате договора и да се включат други фирми.

Ние сме готови на конструктивна позиция. Каква е тази конструктивна позиция? Това е конструктивна позиция на основата на доброто за "Кремиковци". Приемаме.

Днес с кого очаквате да се срещнете? С ръководството на комбината, със синдика? Днес ли според вас ще решите на тази среща дали да разтрогнете договора окончателно или в следващите дни?

Срещата с ръководството на комбината, срещата със синдиците ще покаже каква позиция ще бъде заета и от едната, и от другата страна.

Все още нямате категорично решение?

Защото няма среща. Щом има среща, значи след срещата ще има позиция.

Накъде клонят везните? В полза да разтрогнете договора или не? Разочаровани ли сте от комбината?

Мога ли да не коментирам това сега?

Според вас намаляха ли шансовете на „Ворскла Стийл” да купи „Кремиковци” спрямо конкурента "Арселор Митал" след обвиненията на синдикатите, след всичко, което се случи?

Да, бих казал, да.

А намеля ли интересът на собстевника на "Ворскла" Константин Жеваго към комбината?

Щом имаме такова заявление, разбира се, че това е на база на определени изводи.

Това, че са намалели шансовете ли?

Да, да.

Може ли отсега да говорим за това, че евентуално вие ще се откажете от намеренията си да купите "Кремиковци".

По-добре да изчакаме.

Кога ще се случи срещата между вас и ръководството на комбината?

Сигурно на маса.

Имам предвид кога?

Като ми кажат и аз ще ви кажа.