Водещият офицер на Гоце пред  Дарик:Негова информация може да е попаднала в Шесто!
Водещият офицер на Гоце пред Дарик:Негова информация може да е попаднала в Шесто! / netinfo
Интервю на Ангел Иванов с водещия офицер на секретен сътрудник Гоце-Цвятко Цветков.

Каква беше съдбата на тази кратка информация, която Георги Първанов Ви предостави за работата на секцията? Какво направихте с нея?

Не мога да разбера за каква кратка информация...

На 6 септември 89-а Вие пишете, че той Ви е предоставил, както е било уговорено, кратка писмена информация.

Не, не помня за какво, определено не помня за какво става дума. Мога, това, което ще ви бъде интересно и не е казвано никога, е че той никога не е имал работно дело, така че затова и няма нужда да го търсят. По простата причина, че той не е давал материали, а е работил с материали, които ние сме му давали.

Само ми кажете за тази информация – какво направихте с нея?

Не мога да ви кажа. Аз... няколко пъти ме питаха, да ви кажа честно... Доколко разбрах там е имало, нещо е писано да се преведе на Шесто или на нещо такова. Предполагам, че може би е представлявало някакъв интерес за тях или нещо такова. Значи, аз доколкото помня, нас, ако ни е интересувало нещо, това беше някакъв конгрес. А може и съвсем да съм се заблудил, че е така, но... където са участвали чужденци и може би сме се интересували от участниците. Примерно на конгреса... Нещо такова може да е било, но определено нямам спомен какво е било точно.

Възможно ли е тази информация да е попаднала в Шесто управление?

Ами, възможно да! Да, възможно е, но да ви кажа, че не помня точно къде е.

А защо беше необходима тази информация, господин Цветков?

Ами аз не помня какво съм искал. Значи, ние имахме една задача и сме работили по нея. Може би така на някоя от срещите... те не бяха и много, които съм провел, защото 89-а е открито делото, аз 90-а година напуснах... Така че моето време не е било толкова дълго, след това папката е лежала, така да се каже „от каса в каса е премятана”, докато я приключихме. Тоест след 90-а година не имало контакт с него, не мога да ви кажа...

А Вие прочетохте ли информацията, дали това, което искахте, е написал Първанов? Останахте ли доволен?

Аз не съм... аз не съм искал информация от него и затова ви казвам, че не мога да си спомня точно какво е било това. Може би нещо сме си говорили, може би е бил някакъв конгрес, примерно с участието на чужденци и да съм проявил някакъв интерес към участниците от гледна точка на характера на нашата работа. Но каквото и да ви кажа, ще ви излъжа, по простата причина, че не си спомням.

Вие сте я взели от Първанов и какво я направихте? Оставихте ли я в папката?

Не мога да се сетя какво съм взел. Ако не е представлявала интерес, може да съм отишъл примерно с колегите от другите управления, да съм говорил и да съм си я върнал и така и да е останала някъде. Или да съм я дал на ръка или нещо такова може да е станало. Но определено не е било нещо сериозно или нещо, по което би могло да се работи по-нататък.

Добре, но когато предавахте папката на полковник Дерменджиев, предполагам се сещате за този момент...

На кой?

Полковник Дерменджиев, полковник Дерменджиев.

Да!

Когато предавахте папката не може да не знаете дали тази информация е била в папката?

Не мога да ви кажа, аз 90-а година напуснах и, така да се каже, няколко месеца след това отидох само дасе разпиша и да предам папките по опис без изобщо да сме ги коментирали.

Тоест не знаехте тогава дали тази информация е все още в папка „Гоце”?

Нищо не мога да ви кажа, казах ви наистина, че не си спомням. Няма какво да крия. Няма какво да ви кажа, да. Ако нещо знаех, да, ама каквото и да кажа, ще ви излъжа...

Ама, господин Цветков, нали разбирате, че ако тази информация е попаднала в Шесто управление и изведнъж тя изскочи отнякъде, това дискредитира държавния глава на България?

Едва ли ще изскочи отнякъде. Определено мога да кажа, че не е била нещо, което представлява интерес, примерно за нашата служба.

Нямало е информация за колеги, с които той е работил?

Не, определено не сме се интересували от това. Аз познавах всичките колеги, с които той е работил, така че едва ли това можеше да ни бъде от някаква полза.