Владимир Уручев: Само с факти може да се защитава каузата „3 и 4 блок”
Владимир Уручев: Само с факти може да се защитава каузата „3 и 4 блок” / netinfo

Ще бъдат ли пуснати в експлоатация трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй"? Търсим отговор на този въпрос и в Брюксел, където се намира Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ, от групата на Европейската народна партия.

Мога да ви представя като човек с 25 или над 25-годишен стаж в областта на ядрената енергетика. Оптимист ли сте вие лично за изхода на битката за повторното пускане на трети и четвърти блок на атомната ни централа?

Мога да кажа, че ставам все по-голям оптимист, първо, заради моите наблюдения тук, в Европейския парламент, как се променя отношението. И, второ, заради, така, изменението, което в България го има. Имам предвид започването на една национална кампания за повторно отваряне на трети и четвърти блок.

Тя носи чудесното име "Искам светлина". Въпросът е обаче не закъсня ли тази кампания, не трябваше ли да бъде подета по-рано?

Може би, може би да е закъсняла, сигурно има и причини за това. Значи, въпросът с отварянето на блоковете не стои толкова просто. Аз тук, в Европейския парламент, съм провел стотици разговори с евродепутати, с техни сътрудници, с хора, които са от бранша, хора, които са далече от този бранш. И трябва да ви кажа, че доста разнопосочни бяха мненията. Но в крайна сметка се усеща едно такова консолидиране около това, че ядрената енергетика е необходима и всички възможности, които ги има в ядрената енергетика, трябва да се използват, а в тези всички възможности естествено влизат и мощности, които са спрени, при това нашият случай в "Козлодуй", мощностите са спрени по политически причини. И трудно е, щото това е в договора на присъединяването на България към Европейския съюз. Когато е можело да се преговаря, това не е направено, тук много отчетливо звучи. Сега нещата са изключително усложнени, но няма нерешими проблеми, няма договор, който да не бъде преразгледан. За това, разбира се, трябва да има съответната настъпила нова ситуация, която да го изисква това.

За това обаче трябва да имаме благословията...

Затова смятам, че...

...на 26 европейски държави, което е сложна задача. Да се опитаме закратко да преброим кои са държавите от Европейския съюз, на които може да разчитаме за една подобна благословия, и кои са, така, отявлените ни врагове, ще сложа едни кавички, които до последно ще се съпротивляват срещу отварянето на двата реактора.

Може би да почнем с тези, които са против ядрената енергетика, аз не бих ги нарекъл наши врагове.

Сложих кавички.

В кавички, да. Значи, страните, които, така, декларират много ясни позиции против ядрената енергия, това са Гърция, Австрия, Ирландия. Има страни, в които ядрената енергетика е забранена със закон, например в Италия. Заради това може би този път е най-сложният път, така да се каже, легалният път, да се търси сега и незабавно промяна в договора.

А кой е другият, по-лесният път? Надявам се, също легален.

Значи, трябва да се търсят легални пътища, разбира се, тъй като ние сме в един съюз и ние трябва да бъдем надежден партньор. Аз не бих могъл да кажа, да ги изредя всичките легални пътища. Те наистина са много. По време на, така, от анонсирането на тази кампания, а и след това в пресата се изредиха много начини. Аз бих искал да предпазя или по-скоро от наблюденията и опита, някои заключения, които имам оттук, бих искал да предпазя хората, които ще участват в този процес, да им кажа, че отваряне на трети и четвърти блок от инат не е най-доброто поведение, не се възприема. Щото, видите ли, са ни накарали да ги затворим - едно погрешно решение, едно несправедливо решение по време на нашето присъединяване към Европейския съюз. Просто защото сме прецакани, затова ние искаме сега да възстановим справедливостта. Не върви.

Тогава какви трябва да са аргументите ни?

Значи, аз казвам...

Ако не инат и това, че сме били прецакани.

Аргументите трябва да са, че зад тази кауза, когато още повече е декларирана като национална и трябва наистина да стане такава, зад нея трябва да се изведат всички факти, които доказват необходимостта от възстановяване на работата на тези блокове. А фактите са достатъчно много. Те са както свързани с българската енергетика, така и с енергетиката на региона. Не трябва да се забравя, че България в миналите години е изпълнявала много важна роля в региона за снабдяването с електричество и, така, внезапното прекъсване на това няма как да бъде възстановено от другите страни също така внезапно. Там трябват огромни инвестиции, трябват нови инфраструктури, за да получават електроенергия от другаде. Това са козове, които могат да доведат до, така, мощна, рационална подкрепа от нашите съседи на балканския регион. Значи, само с реални факти – икономически, социални, енергийни, може да се защитава тази кауза. Не на инат.

С факти и доказателства трябва да се води битката за отварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", а не на инат и с аргумента, че преди години сме били прецакани. Мнение на Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ, от групата на Европейската народна партия.