Валентин Димитров: Овчаров бе една от целите на заговора срещу мен
Валентин Димитров: Овчаров бе една от целите на заговора срещу мен / netinfo
Интервю с бившия шеф на „Топлофикация – София” Валентин Димитров след излизането му от ареста – предаването „Пропаганда” по Дарик радио с водещ Мартин Карбовски.

Г-н Димитров, чувате ли ни?

Чувам ви, добър ден.

Здравейте. Как се чувствате навън?

Ами, чувствам се много по-добре, от колкото през последните единадесет месеца.

Как е Вашето семейство?

Слава Богу, добре са, макар и доста изнервени, и притеснени, и депресирани от целия този цирк, който се разигра, но…

Думата е „окопитен”, в момента. Вашият адвокат употреби думата „окопитен”. Надявам се да сте окопитен, за да можете да отговорите на няколко въпроса. Адвокат Марковски ни каза, че всичките пари, които са във Ваши сметки, са от хора, които са ги пратили във Ваши сметки, за да ги управлявате. Можем ли да разберем кои са фирмите и хората, които са Ви се доверили да управлявате парите им?

Нека преди това кажа няколко въвеждащи думи.

Заповядайте, да.

Първо, ще Ви моля, все пак аз си имам име, да се обръщате, когато ме коментирате, със името ми.

Поправих се сам преди малко, да.

Сега, аз се обръщам към вас с „г-н Марковски”, не ви казвам „ Марто Журналистчето”, нали, за да ме наричате „Валъо Топлото”, така че…

Аз се казвам Карбовски , Кар..

Спазвайте някакво приличие, колкото и да е…

Приемаме забележката! Преди малко се поправих сам. Аз се казвам Мартин Карбовски!

Да, знам, че се казвате Мартин Карбовски и затова Ви казвам "Г-н Карбовски", моля използвайте името ми, като се обръщате към мене и…

Добре, г-н Димитров, обръщаме се с името ви!

…и чрез вашето много слушано радио се обръщам към всички журналисти, ако е останало поне един процент обективност…

Слушаме Ви, да...

….да се спазва това съвсем нормално изискване…

За това се разбрахме!

Преди всичко искам да ви кажа няколко думи, ще ви отговоря и на въпросите, разбира се. Питайте, когато представители на прокуратурата, и особено г-н Джамбазов идват при вас, има един много лесен въпрос, на който нито един съдийски състав, вече осем съдийски състава, не намериха отговор на него. Значи, за да е присвоено нещо, за да е откраднато нещо от една държава, от една фирма, или от един семеен бюджет, то трябва да липсва, трябва да не съществува в цялостния си вид, в който трябва да бъде. Значи топлофикация има определени активи . Те са финансови, или стоково-материални, или недвижима собственост. Нека да каже прокуратурата какво липсва от Топлофикация, за да се презумира, че то е присвоено. Защото няма нито една улика, не доказателство, че от Топлофикация липсва една стотинка от финансите, че липсва една гайка от складовете на фирмата, или че липсва една педя земя от активите. Така че…

Кажете тогава от къде са парите?

…така че няма как да бъде присвоено нещо, което съществува в пълния си обем.

А тогава от къде са парите, пита Нина Александрова, нашият репортер.

Г-н Марковски ви отговори, аз също не веднъж съм отговарял на този въпрос, в съда, разбира се, тъй като досега не съм имал възможност да говоря. Значи фирмите не са над трийсет, това е една от многото лъжи,които чухте от страна на обвинението през всичките тези месеци. Фирмите са десет или малко под десет. Понеже ме попитахте, въпросът е много специфичен…

На кого са?

Ако имате петнайсет хиляди, попитахте адвокат Марковски, може ли да се дадат и как се дават.Ами в България има и други хора, които, струва ми се, се занимават с подобна дейност, и когато искате някой да ви управлява някакви активи, на когото сте се доверили, вие трябва да му преведете тази сума, или жилище, или каквото решавате да дадете за управление, да е под негово разпореждане, за да може да получи някакви дивиденти от това, следователно и вие да получите. Така че няма как ако петнайсетте хиляди лева си ги държите във вашата сметка или в къщи аз да ви ги управлявам. Ще трябва да стане точно това, което се е случило.

Но това става с документ, така ли?

Ами това става с документ, да. Има документи за всички тези преводи и за всички тези действия, и както виждате, всеки който си позволи да извади документа, който управлява това, бива подложен на същия натиск, на който и аз бях подложен. Имам предвид Красимир Георгиев, вашите колеги писаха, че е фирма. източвала Топлофикация, дори един вестник с големи букви написа „Крали от парното, за да стоят хотели”. Г-н Георгиев, нито като физическо лице, нито като фирма „Фронтиер”, нито като която и да е от всичките му фирми, никога, по никакъв начин, не е работил в Топлофикация. Няма договори с Топлофикация, даже аз мисля, че никога не е идвал в Топлофикация, защото живее в къща и не е ползвал Топлофикация….

А познавате ли се?

Така че как може някой да е участвал в източването на Топлофикация без да е имал и секунда бизнес отношения с нея?

Не, дали все пак се познавате с г-н Георгиев? И дали вашата майка е била съдружник с него във фирма?

Отговорите на тези въпроси са ясни и аз не виждам нищо престъпно и незаконно. Да, познаваме се. Да, майка ми беше сътрудник в неговата фирма. Какво лошо, престъпно, или неморално има във това?

Не просто проверяваме досега написаното.

Спомням си, че казахте ама защо на шефа на Топлофикация. Значи, аз преди да стана шеф на Топлофикация, така да кажа за вас и за вашите слушатели имам две висши образования- едното е инженерно, другото е МИО, международни икономически отношения. Работих от 83та до 90та година едно от най-големите предприятия. В областта на външната търговия, след това бях представител…имах над 30 магазина в България и два в Москва, след това станах шеф на "Топлофикация", след финансовата криза в България по времето на правителството на Виденов и през цялото време целият ми трудов стаж, около 25 години, е бил в сферата на външно икономическата дейност, защото аз в Топлофикация съм отговарял и съм създал проектите заедно със Световната банка и съм се занимавал предимно с управление на парични потоци, а не с управление на кутийни горелки, защото имаше достатъчно хора, които разбираха от кутийни горелки. Значи няма нищо, ако съм бил 25 години учител, пилот, лекар, нали все отговорни и сериозни професии, без да ги подценявам и изведнъж някой превежда на един учител или на един лекар да му управлява парите, това е безкрайно съмнително не, ами това направо си е подозрително. Но когато това се случва с човек, който през цялото време се е занимавал с управление на парични потоци и с управление въобще, не знам защо предизвиква токова съмнение. Впрочем нали вие се питахте кой…

Кои са тези фирми? За трети път ви питаме кои са тези фирми, в смисъл десетте фирми, кои са хората? Аз знам само Красимир Георгиев, "Фронтиер". Другите ще ни ги споделите ли?

Тук аз ще се съобразя със съвета на моите адвокати да не ги коментирам, защото ако кажа някое има до довечера г-н Джамбазов ще го арестува, ще му повдигне обвинение и ще даде пресконференция и ще каже - ето още един съучастник на Вальо Топлото.

Разбрах отговора. Отговора е не. Писмото истинско ли е? Писмото „Р.Овч.” истинско ли е, което всъщност не е към делото?

Ами част от писмото да. Другите имена, които бяха дописвани, те се виждат и в публикуваното копие във вестниците, че няма нужда от графолог, за да се види, че много неща са добавяни.

На каква помощ разчитахте от Румен Овчаров? При положение, че тази абревиатура е неговата – Р.Овч. На каква помощ реално разчитахте и как си го представяхте да ви помогне той?

Във всеки случай, първо искам да кажа, не по начина по който беше представено в медиите. Всъщност това, че беше представено по този начин е част и от сценария. Нали, че аз трябваше да бъда свързан с него, чрез него нали да се случат други работи. Но тоя сценарий не е, може да питате г-н Марковски, може да ме питате и мене, не че аз не знам и бягам от това да отговоря, но това е журналистическа работа и фактите са пред очите на всички журналисти и на вас, и на другите колеги, и ако има така обективна журналистика би трябвало да кажете на кой е този сценарий, кой обслужва този сценарий…

Кой написа този сценарий?

Да, нека да ви отговоря, не бягам от отговора. Това, което исках като съдействие от г-н Овчаров, като принципал, като министър, той не е даже принципал, той е носител на миноритарния пакет акции, но все пак като човек който разбира от енергетика, разбира от управление, нали така за разлика от другия собственик, който хабер си няма от тези неща, вижте в момента какво става. Значи да се обявява конкурс за главен изпълнителен директор на фирма като "Топлофикация" е нещо изключително опасно, смешно и супер непрофесионално. Вие някога да сте чували Дженерал Мотърс или Ай Би Ем или Кока Кола да обявяват конкурс за главен изпълнителен директор? Щото аз не съм чувал и няма и да се случи. Да се сложи някой на такъв пост, той неминуемо трябва да бъде поканен от акционери.

Разбирам, това е акционерно дружество няма конкурс за директор, има акционери, които си ги викат хората. Г-н Димитров много месеци отразаявам делото и понеже често говорите за сценарий искам вас да попитам, за да няма журналистически интерпретации: Кой написа този сценарий? И кой обслужва този сценарий- Валентин Димитров в ареста 11 месеца?

Вижте сега, нали не очаквате да разказвам по радиото нещо, което е част от вашата работа, сега като сте написали една дума, че това е сценарий, че тоя сценарий не работи, нали започват сега затова удари по други фирми и чрез други структури да се постигне нещо, защото тука просто няма нищо, нищо не е откраднато от "Топлофикация", въпреки огромния натиск над съда няма как, когато няма и един процент истина в едно нещо, да има и един процент доказателство- да се приеме. Нали ви е ясно, че ако имаше едно доказателство на мене досега делото да ми вкарано в съда, да е минало първа инстанция, да съм осъден, да сме рапортували някои хора така как сме изпълнили европейските…

Бойко Борисов ли е в дъното на заговора срещу вас? И къде е мотивацията на този заговор?

Бойко Борисов не е в дъното на този сценарии… Оттук нататък вие вече можете да си направите извода?

Не е в дъното, но все пак е в този сценарии?

Това е ваш коментар. На повече въпроси в тази посока не искам да отговарям

Кажете за бележките в сейфовете и имената на общински съветници?

Не знам за такива бележки. Ако някои, който е дописал писмото е сложил и такива бележки, не мога да го коментирам.

Да ви кажа какво разбрах от този разговор? Топлофикация не са доказани липси...

Не са.

Парите във ваши сметки са от това, че вие работите като инвестиционен посредник и други хора ви дават да ги управлявате?

Да.

Няма връзка между парите във ваши сметки и Топлофикация?

Да.

Румен Овчаров вече не е министър на икономиката и енергетиката. Това влизаше ли в този сценарии, за който говорите?

Румен Овчаров е едно от нивата, което трябваше да бъде достигнато при изпълнението на този сценарии, но не е целта на този сценарии.

Простете любопитството ми, чисто журналистическо, но след като всичките ви банкови сметки са запорирани, как за няколко часа успяхте да намерите паричната гаранция от 20 000 лев?

Ще ви кажа съвсем честно – с много големи усилия, с много големи усилия от страна на близките ми, защото видяхте, че мен вече никой не ме познава. Дори и хора, с които съм работил години наред, казаха, че са ме виждали три пъти и то почти не се си спомнят за какво става въпрос.

Защото се разбра, че ваши приятели са ви помогнали, сигурно е вярно. Имате ли приятели?

Не бих казал, че са много в този момент.

В този момент във властта имате ли приятели?

Изключено.

Запазваме си правото от ефира на Дарик, г-н Димитров, да обещаете като се „окопитите” да направим голямо интервю с вас, в което не ни карайте ние да правим предположенията, а по-скоро се опитайте да ни подскажете кого още да питаме по този въпрос. Според вас, вие бяхте набеден, че сте обрали „Топлофикация”. Ние ви питаме обрахте ли „Топлофикация”, вие казвате „Не”. Явно нещата свършват дотук. Ако прокуратурата няма доказателства, просто има вариант вие да сте обрали дружеството, но да няма доказателства. Г-н Димитров, жертва на влизането в Европейския съюз ли сте?

Това е една малка част от нещата, но не е основната. Естествено, много интереси съвпаднаха, това е едно от нещата, които поблазни държавното обвинение, за да рапортува, че е изпълнило европейските критерии. Тук ще цитирам г-н Марковски. Неговият коментар за това дело, когато той влезе в него, беше следният: „Тук няма абсолютно нищо”. Те подкокоросаха прокуратурата, че от тази трънка, че изскочи големият заек, ама то няма нищо и сега се чудят как да излязат от цялата ситуация.

Много човешки въпрос, г- н Димитров, първото нещо, което направихте на свобода, след 11 месеца?

Първото нещо, което направих беше да прегърна близките си, които ме чакаха вкъщи и да се видя с тях, след като 11 месеца бях в един режим, който далеч надхвърляше разумното отношение към един задържан. Бяха ми забранени свиждания 11 месеца, телефонни разговори. Всеки задържан има право на 2 телефонни разговора…

Има ли паралел вашето затваряне с политически затворник?

Аз ви казвам какво съм преживял, вие направете коментар.

Страх ли ви е за живота ви?

Не съм извършил нищо нередно за да се страхувам за живота си. Мисля, обаче, че е нормално всеки човек да проявява известна предпазливост, дори, когато пресича улицата.

Богат ли сте г-н Димитров?

В какъв смисъл? Богат- беден, топло- студено, добър- лош- това са такива понятия, които…

Какво пише в данъчната ви декларация за миналата година?

В данъчната ми декларация от миналата година пише трудовите ми възнаграждения до юни месец, докато ме задържаха. Това пише.

Колко е това?

В момента имам само дългове и заеми, защото всички тези средства са блокирани. Аз трябва да върна всички тези средства на хората, които са ми ги поверили. Това не мога да го направя в момента, така че изобщо не може да се говори за богат. Може да се каже човек с много проблеми, притеснения от всякакъв характер, включително и от финансов.

Мисля, че получихте коректно отношение от нас, от хората в ареста…

Коректност получавах единствено от персонала на ареста, защото хората също бяха подложени на голям натиск. Ръководството и обслужващия персонал на ареста проявиха мъжество и едно достойно отношение към мене, за което използвам случая да им благодаря.

Кой притискаше надзирателите? Кой? Ето пак изскача този въпрос. Прокуратурата, следствието, ченгетата?

Ето тези трите категории, които казахте. При мене се правеха специални обиски, присъстваха поне по един- двама прокурори.

Абревиатурата на най-големия ви враг. Буква, точка, буква точка?

Аз наистина не мога да отговоря на този въпрос, защото сигурно не е един. Не мога да го персонифицирам. Предлагам ви да започнете от по- лесния вариант. Какво е изчезнало от топлофикация, защото аз казвам, че по мое време само са добавяни активи. Когато аз започнах фирмата беше почти фалирала, с минус 120 милиона дефицит. А 2004- 2005 приключи с 23 милиона печалба. В София преди 10 години режима на топлата вода беше 30- 40 дни, миналата година беше 0,5 дни. Транспортните разходи от 22 % намаляха на 14, 5- 15. Това не е ставало от самосебе си, това някой го е свършил. Това е благодарение на само на моите усилия, а и на колегите ми, които са били до мене през това време. Част от тях също са обвиняеми, защото след 6 месеца разследване по моето дело се видя, че няма нищо и трябваше да се съживи малко делото и да бъдат повдигнати обвинения и на други хора. Помислете малко възможно ли е целия този организационен, медиен, институционален потенциал, който беше мобилизиран да е само за това да бъде свален Димитров от Топлофикация. Това става с едно общо събрание за половин час и приключва.

Отговорът е „не”. А за какво беше?

Аз ви благодаря, че казвате, че отговора е „не” и дайте да тръгнем от тука и като се чуем следващия път, когато направите съответните проучвания... пак казвам какво е изчезнало за да бъде откраднато, какво лошо е направено в Топлофикация през това време... тогава вече ще тръгнем, ако изчистим тази тема. Защото нишката е „Димитров обра топлофикация и тези пари са от пенсионерите”. Като се скъса тази нишка, защото аз не съм откраднал една стотинка от топлофикация, тогава вече може да разсъждаваме за сценарии и за нещо друго. Съгласете се, че преди това трябва да изчистите тази заблуда, която 11 месеца се насажда и тогава да можем да говорим обективно.

Както не работехме в помощ на прокуратурата, така няма да изчистваме и заблуда ваша. Вие казвате „не съм взел стотинка”. Какво ние да работим повече за това? Но защо беше цялата патаклама?

Това вече е друга тема, след като стане ясно, че от топлофикация не е изчезнало нищо…

Благодаря на Валентин Димитров. Първото му интервю след излизаното му от ареста. Дарик радио, „Пропаганда”.