Тома Томов: Разработваха ме, защото съм циганин
Тома Томов: Разработваха ме, защото съм циганин / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю на Йовка Йовчева с депутата от Коалиция за България Тома Томов

Димитър Нинов ми е бил заместник в продължение на няколко години, до 2000 г., когато аз напуснах прокуратурата. Значи, ние сме били в колегиални отношения като ръководител и подчинен.

Имали ли сте някакви сигнали, данни, че той взима подкупи?

Никога не съм имал тези сигнали, а мисля, че и Главна прокуратура не е имала и ми е много интересно откъде сте ги измислили тези 10-годишни преписки и не мога да разбера дали ги има тези преписки изобщо в момента.

Тоест се съмнявате в изнесеното?

Аз се съмнявам дълбоко в цялата история, аз поне не знам нищо за нея, нищо не ми и говорят тези преписки.

Не сте получавали информация, че има записани телефонни разговори негови?

Първо, разговорите на прокурорите да се подслушват е незаконно до онзи ден, когато свалиха имунитета на прокурорите. Не знам как са го записвали и по какъв повод, и колко време, а и самите преписки от 10 години, от 10 години преписки, това ми звучи много, така, интересно.

Казвате до 2000 г. сте работили заедно. След това, когато вие влязохте в НС, той търсил ли ви е за някаква закрила, за някакво съдействие?

Не се е налагало. Човекът си е работил, в прокуратурите минават проверки. Сега това излезе като гръм от ясно небе.

Но вие сте нямали съмнение, че този човек е способен да взима подкуп, достатъчно добре го познавате?

Разбира се, че не съм имал съмнение. Познавам го, да. Толкова години сме работили заедно. Прокуратурата е една институция, в която има строга отчетност. Аз там. . . всичко се завежда.

Някой потърси ли ви, тъй като се появиха информации, че ще ви се иска имунитетът, все пак вие трябва да бъдете потърсен за нещо?

Аз първо трябва да разбера за какво става въпрос.

Никой не ви се е обаждал от прокуратурата?

Никой не ми се е обаждал, а мисля, че няма да ми се обаждат, защото няма за какво. На базата на някакви догадки и на някакви предположения мисля, че това. . . За мен е смешно, цялата ситуация е смешна.

Кой мислите, че стои зад това нещо?

Още е рано, още е рано да говорим. Имам някои съмнения, но още е рано да ги кажа.

Политически по-скоро основания?

Сто процента.

Стоят зад тази атака?

Да, да. Всяка година преди всеки един избор в България, какъвто и ще да е изборът, на мен ми се снима къщата, жената, колата, на братята ми къщите и какво ли не.

Това означава ли, че приемате цялата тая ситуация по-скоро като атака към вас, а не към господин Нинов?

Аз я приемам като чиста репресия. Значи, преди всеки едни избори това се повтаря.

Вие сте категоричен, че няма никакво основание да се притеснявате от някакво искане на прокуратурата?

Няма основание. . . Всеки човек си знае деянията. Значи, аз ви казвам, че прокуратурата е една стегната организация, по-стегната и от съда. Така че аз съм озадачен от бързината и от изтичането на информацията. Сега прокуратурата е властелин на разследването, тя е в своите правомощия да разследва, но се безпокоя от това изтичане на информацията в медиите тотално, почти на секундата.

Вие имате ли някакъв конфликт с прокуратурата или с някой. . .

От седем години не съм чувал прокурор, не съм виждал. Дистанцирал съм се напълно. Все още се водя в прокуратурата юридически и мисля да се завърна там да работя след години, когато напусна парламента.

След края на този мандат?

Да, така мисля, но. . .

Като излезете от политиката и да се върнете. . .

Ако се наложи, да. Но аз юридически съм още прокурор. Но много интересни неща има по тоя случай.

Но за първи път пък се чува, че ще ви искат имунитета пък тъкмо заради. . .

Ама и да го искат, аз ще го дам. Само ако го искат, аз няма да. . . Тоя имунитет не струва пет стотинки. Човек трябва да знае какво върши и какво е вършил. Никога не ми е потрябвал тоя имунитет. Юрист човек съм, бивш прокурор.

Докато сте бил прокурор, никой не ви е предлагал подкуп.

Аз съм награждаван за особено ефективна борба срещу корупцията и организираната престъпност, съм награждаван като отличник на прокуратурата, и едно от най-големите дела срещу контрабандата в България е образувано и е работено от мен.

Кое е то?

Срещу митнически престъпления, 1998 г., някъде там беше. Аз съм си вършил съвестно работата, винаги и съм се пазил от всякакви такива. . . Защото съм знаел, че срещу мен винаги се текли разработки.

Защо?

Защото съм циганин, заради нищо друго. Постоянни разработки, подслушвания и т.н.

Смятате, че това е на етническа основа?

Вие го проверете и ще видите.

Включително и тая ситуация сега вероятно. . .

Тука не, тук не. Мисля, че Велчев няма да си. . . Той е интелигентен прокурор, но тук ме притеснява единствено това – изтичането на информация. Прокурорите нека да си проверяват, накрая ще стигнат до извода, че. . . аз съм циганин, че тук това ще завърши, че няма данни за извършено престъпление. Но изтичането на информацията е много опасно. Откъде-накъде медиите ще знаят на третата минута какво пише в постановление за привличане на обвиняем на прокурор.

Вие ще поискате ли среща с Борис Велчев?

Да, ще поискам.

Ще запознаете колегите си в групата. Питат ли ви вече?

Не питат, хората знаят за какво става въпрос. Има едно-две лица, които знам, че са заинтересувани от тези неща, но това е животът. Ще преживеем и тоя случай.