Танов: Камен Пенков и Валентин Петров трябва да си тръгнат от МВР
Танов: Камен Пенков и Валентин Петров трябва да си тръгнат от МВР / снимка: Sofia Photo Agency
Бившият шеф на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” Ваньо Танов в интервю за Дарик радио относно оставката на вътрешния министър Румен Петков и скандала в МВР.

Как преценявате оставката Румен Петков, под натиск ли беше взета, навременна ли е, до какво ще доведе тя като реформа в МВР?

Макар и с малко закъснение, министърът прояви мъжество, и подаде оставката си. Сигурен съм, че той е направил своите изводи, защото знам, че в началото той имаше съвсем други позиции, беше решен твърдо да промени нещата в МВР, но може би много фактори, някои от които не зависеха от него, повлияха и той промени позициите си. Сигурен съм, че ако сега се наложи отново да бъде министър, няма да допусне тези грешки и си е извлякъл съответните поуки.

Г-н Танов, Петков кадрови грешки ли допусна, сериозни, та се стигна до това положение? Обгради се с хора, които не трябваше да го съветват, предовери са не хора, които не трябваше да бъдат на тези постове в министерството на вътрешните работи, какво се случи?

Мисля, че той добре е оценил, че една от основните причини е точно това – лошите кадрови решения, може би под натиск на други лица извън МВР, но така или иначе тези хора не бяха подходящи за МВР, не бяха подходящи да се извършва реформата, не бяха хора, които са с чисто и ясно съзнание за тези реформи и не независими, за да могат да ги направят. Мисля, че това е основният проблем, който стоеше пред министъра и който той не успя да реши положително.

Министър Петков имаше ли ясното съзнание, че трябва да извърши реформи в МВР, когато пое поста през 2005 г.? Систематично стремеше ли се да осъществи това, ако е имал такива намерения?

Убеден съм, че имаше такова желание и волята през 2005 г., защото помня разговора, при който аз се съгласих да стана директор на тази служба и затова съжалявам, че с течение на времето той е отстъпил от тези свои виждания.

Вчера прочетох записките пред вътрешната комисия, които бяха публикувани в пресата. Имам чувството, че там казвате една малка част от това, което знаете, както и че депутатите бяха твърде скромни във въпросите си към вас. Като граждани се ужасих от това, за което става дума в тази стенограма – за мен МВР е разграден двор, където престъпниците имат свои къртици на всички нива и на практика министерството е парализирано и не може да се бори с организираната престъпност.

Аз мисля, че сте прав. Наистина това е една малка част, но тя показва всички съществуващи проблеми в МВР и трябваше да послужи за убеждение и на комисията и на министър-председателя, че наистина има сериозни проблеми в министерство, които трябва да бъдат отстранени, защото са пагубни за страната.

Според вас депутатите бяха ли изненадани от това, което се е случило в МВР?

Мисля, че голяма част хората, които бяха в комисията, не бяха изненадани, защото те по едни или други канали са получавали информация за случващото се в МВР, не бяха изненадани и европейските партньори, защото аз твърдя, че те знаеха всичко, което се случва в министерството. В България има представители на всяка една от държавите и те могат да правят анализ на случващото се, да подреждат мозайката, и единствено за малка част от хората в политическия елит това е било някаква тайна. Но обществото също усещаше, че нещата не са добре и че има някакви дълбоки причини, които трябва да излязат на повърхността и да се променят нещата.

Министър Румен Петков вече подаде оставка, главният секретар Валентин Петров е в отпуск, има ли други хора в МВР от политическото и професионалното ръководство, които също трябва да си заминат, чрез които изтича информация и самите те изтичат в някакви разработки?

Мисля, че Валентин Петров не трябва да чака нито ден и също да си подаде оставката, защото той е една от основните причини за случващото се в МВР.

Други имена?

На по-ниски нива има доста хора, които бяха назначени от Валентин Петров, но мисля, че когато на върха застанат хора, които искат да се случат промените, те ще подберат подходящия екип, за да се случи това.

А на по-високи нива, заместник-министри от това ръководство на МВР?

Заместник-министри също трябва да си отидат от това ръководство на МВР.

Всички ли да си отидат?

Не всички, в момента поне за един се сещам, който трябва да си тръгне от МВР.

Кой? Кажете му името.

Заместник-министър Камен Пенков.

Защо според вас трябва да си тръгне?

За да се случват добри неща в министерството.

Конкретно защо заместник-министър Пенков трябва да си тръгне от МВР?

Защото според мен не отговаря на морала, който трябва да има един заместник-министър, свързан е с доста среди от сенчестия бизнес и не е възможно за бъдещия министър с един такъв заместник да провежда политиката, която се изисква от него.

Можете ли да докажете тези неща, които казахте в ефира?

Омръзна ми да ми се поставя по този начин въпросът, защото и министърът, и партийното ръководство на тази партия, която е дошла на власт с общението, че ще промени нещата, знаят какво се е случвало в МВР, знаят причините, така че не е необходимо аз да им доказвам кой какъв е.

Вие също знаехте, когато бяхте шеф на НСБОП, но не ги казахте. Казахте ги едва след като напуснахте.

Когато кажеш нещо, трябва да го подкрепиш с факти и доказателства. Ако тези факти и доказателства са част от разработки от квалифицирана информация, която аз не мога да изнеса, не мога и тези обвинения да ги изрека, защото не мога да ги подкрепя. Аз имах голямото желание, докато бях на служба, да разговарям с премиера, с президента, да изложа всички тези факти и те да вземат решение. Уви, това не можа да се случи.

Оказва се, че всички от професионалното ръководство на МВР, политици, депутати, сте знаели тази мръсна тайна, че в МВР нещата не вървят, че оттам изтича информация, че се разнасят напред-назад папки с досиета без да се описват, че това е нещо като разграден двор. Никой ли от МВР нямаше доблестта по-рано да сигнализира?

Няма такава правна възможност като си вътре в системата… Виждате отначало какви бяха упреците, включително ние генералите да бъдем в ъгъла, едва ли не сме нещо, което е опасно за обществото и т.н., а в края на краищата точно хора от системата трябваше да кажат какво става в нея. Няма как гражданите и вие да знаете какво става там. И аз използвах законния случай да бъда призован в комисията, да бъда поканен в анкетната комисия по Куйович, след тази комисия се стигна до възможността да бъда и в комисията по сигурност, да бъда разпитан от Военна прокуратура…

Г-н Танов, вие не изпълнявате ли политическа поръчка?

Не изпълнявам никаква политическа поръчка. Изпълнявам според мен един човешки морален дълг, който всеки български офицер трябва да направи и ще се покаже, че съм бил прав.