Свилен Нейков: Не искам да мисля, че волейболният тим ще бъде разбит, трябва да го запазим за Лондон
Свилен Нейков: Не искам да мисля, че волейболният тим ще бъде разбит, трябва да го запазим за Лондон / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Свилен Нейков: Не искам да мисля, че волейболният тим ще бъде разбит, трябва да го запазим за Лондон
54347
Свилен Нейков: Не искам да мисля, че волейболният тим ще бъде разбит, трябва да го запазим за Лондон
  • Свилен Нейков: Не искам да мисля, че волейболният тим ще бъде разбит, трябва да го запазим за Лондон

Държавата полага усилия за запазване на целостта на националния отбор по волейбол и нормалната им подготовка за участието в олимпийските игри в Лондон. Това каза в интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков след вчерашното решение старши треньорът Радостин Стойчев и Матей Казийски да напуснат волейболния национален тим.

„Още нищо не е решено. Усилията на държавата в този момент са свързани със запазване на отбора и нормалното протичане на заключителния етап от подготовката за олимпийските игри - остава много малко време за тази подготовка", коментира спортният министър. Допълвайки, че „в момента всичко е в ръцете на момчетата и на федерацията".

България се доближава вече до 70 квоти за олимпийските игри в Лондон, като оптималният вариант за страната ни е да вземем 6-7 медала, коментира още Свилен Нейков. Той се надява на олимпиадата волейболните ни национали да се класират до петото място.

Има ли шанс за „бяло знаме" в тази „битка" между Радо Стойчев, част от играчите и федерацията? Какво можем да кажем на феновете с днешна дата?

На феновете може да се каже, че всичко това, което направиха по време на двете квалификации на България в Арена Армеец, беше фантастично. Те направиха максималното при тази публика. Това изключително много помогна на нашите момчета, за което аз им благодаря и нека България да има същия дух и в бъдеще, защото победите на нашите момчета ни радват и ние отиваме с друго самочувствие на работа на следващия ден.

Факт е това, че феновете трябва да продължат да подкрепят своите любимци. Вчера имаше една неофициална среща на Радо Стойчев отново с премиера. Да очакваме ли държавата да се намеси в тази ситуация, или всичко вече е решено от гледна точка на подадената оставка на Радостин Стойчев?

Не. Мога да кажа, че още нищо не е решено. Усилията на държавата в този момент са свързани със запазване на отбора и нормалното протичане на заключителния етап от подготовката за Олимпийските игри Лондон 2012. Остава много малко време за тази подготовка и имаме участие в световна лига с момчетата и оттам нататък вече мисъл към Олимпийските игри. Това, което ние можем да направим, знаете, че и премиерът се намеси, от гледна точка на това да се съхрани този състав, за да може да победим Франция, което и става и вече участието ни на Олимпийски игри е факт. Така че усилията на държавата е видно, че са насочени към запазване на статута и на целия този отбор - неговата цялост, спокойната му подготовка за Олимпийските игри. Оттам нататък вече, знаете, че федерациите са самостоятелни юридически лица, те си имат своето управление. От държавата това, което е трябвало, е направено - финансиране, осигуряване на подготовка, добри условия за състезания в Арена Армеец. Това, което трябваше, успяхме да го направим. Оттук нататък нещата са в техни ръце.

Нещата определено са в ръцете на федерацията. Държавата финансира, създава добри условия за спорта, достатъчен ли е обаче контролът, който тя осъществява, защото вчера и самият Радостин Стойчев отново посочи липсата на финансова прозрачност във федерацията по волейбол, неефективното управление на самата федерация. До колко и как може да се засили и трябва да се засили този контрол?

Принципно знаете, че министерството разполага с инспекторат, който осъществява проверките, но тъй като има и допълнителни приходи самата федерация, държавата подкрепя частично в по-голямата си част една федерация. Но в крайна сметка тя си има и свои собствени приходи от реклама, от спонсорство, от договори с различни фирми, където не може да се стигне до тази прозрачност, която се търси. Така че със съдействието на Министерство на финансите работим нормално, както и Сметната палата ги проверяват непрекъснато. Мисля, че този контрол се осъществява.

Тоест ще излезе на светло тази част, поне от гледна точка на финансирането? Самият Симеон Дянков намекна, че при положение, че се даде една сериозна сума сега (над 700 000 лв.) е добре да се направи проверка.

Да. Никога не е ставало въпрос да няма проверки. Всяко тримесечие има контролни такива, но правомощията на различните институции са различни. В момента ще бъде допълнена една такава проверка и като има резултати, ще бъдете уведомени.

Казахте, че основната цел на държавата е да запази целостта на отбора. Очаквате ли други да последват примера на Матей Казийски и изобщо как ще играе отборът в тази ситуация, в която очевидно двата лагера са във война?

Не искам да мисля в посока, че отборът ще бъде разбит. Напротив, трябва да мислим положително и да се опитаме да направим всичко възможно да го запазим в неговата цялост. Има някакви динамични състояния в момента, които, тъй като имат общо събрание на федерацията, още малко време ще трябва след това, за да се наместят пластовете.

Вашето усещане какво е? Лична ли е тази битка, или тя показа едни дълбоки проблеми, трупани с години във волейбола, които са отключили всичко това, което виждаме?

Както казах, проблемите са дълбоки в целия спорт, защото в продължение на много години не можем да изградим правилната система за спортна подготовка, която трябва да се изгради от детските спортни школи, от спортните училища, които трябва да подават кадри за националните отбори на България. Така че, докато не се изгради цялата тази структура от деца за това по какъв начин да се развиват, да тренират, да бъдат приемани, спортните игрища да бъдат такива, каквито трябва да бъдат, това нещо изисква време. Ето, ние трета година, чак от есента по-голямата част от спортните училища в големите градове ще ги вземем към Министерство на спорта. До момента те бяха обикновени училища, в които се наблягаше на ... въобще за спорт не говорим, а само два часа физическо на седмица. Така че много са дълбоки проблемите в целия спорт и в момента полагаме усилия за спортната база, полагаме усилия за спортните училища, за да станат такива, каквито трябва да бъдат и след 3-4 години се надяваме да имаме резултати.

Много е важно това, което се прави, защото инвестицията в това начално ниво, както се казва, е залог за едни добри резултати в бъдеще. Със сигурност гледате и през очите на треньора, защото сте бил треньор и на олимпийски шампион. Факт е, че там става дума и за индивидуален спорт. Колективната игра май винаги създава повече проблеми, но в тази една ситуация реакцията на треньора достойна ли е за уважение?

Всеки един спорт е много индивидуален и ние не сме запознати с всички проблеми, които са се случвали на всеки един треньор, т.е. той дълбоко в себе си е направил сигурно някаква оценка. Трябва да се изяснят нещата в самата федерация като цяло, т.е. проблемите, които са дълбоки и са вътре, в самата система, отвън те не могат да бъдат ясни. Така че всичко е много строго индивидуално, а това че българите сме по-големи индивидуалисти, то е доказано във времето.

Колко квоти за Лондон достигнахме? Покриват ли се вВашите очаквания за олимпиадата?

Почти се покриват. Аз много се радвам, че едновременно когато бихме Египет, Петър Стойчев покри квота за Олимпийските игри на 10 км. Мисля, че наближаваме и се приближаваме поне към цифрата 70. Надявам се да я достигнем.

Кое е нивото медали, което залагате като очаквания от нашите спортисти в Лондон?

Ще Ви кажа честно, за момента се опитваме да съберем всичко това, с което разполагаме, като състезатели, направили сме допълнителна система за финансиране, която е Рио де Жанейро 2016 г. и тя върви втора година като насоченост за тези Олимпийски игри, а пък за Лондон ще се радвам, ако медалите бъдат повече от Пекин, т.е. повече от пет.

6-7 бях чела някъде, че казвате?

Да.

Това ли са възможностите на спорта ни?

Имаме възможности. От борбата очакваме 4-5 медала, да са живи и здрави, от бокса, от художествената гимнастика, от леката атлетика - Ваня Стамболова, също така стрелбата - Мария Гроздева, както и от още 1-2 спорта. Така че 6-7 мисля, че е оптималното.

Нека се върнем към началото на нашия разговор. Да разбирам, че сте оптимист за цялостта на отбора? Какво представяне би било добро за този отбор - в този му вид, с това ръководство в момента в Лондон?

Там ще се борим, но се надявам до пето място някъде да можем да се класираме, ако момчетата играят. Има сериозни отбори, като Бразилия, като Аржентина, като Германия, като Полша. Има конкуренция. Ще се радвам, ако влезем в това пето място.

Имате ли някакви опасения, че всичко това, което се случва, ще проследим и общото събрание на федерацията в четвъртък, но че може да се стигне до разцепване на федерацията и оттам до последици за националния ни волейбол от международна гледна точка? Знам, че и това може да се случи.

Най-важното е да запазим всички момчета да участват на Олимпийските игри за момента, за да имаме този резултат. При всяка една промяна или при напускане, естествено, че ще останем само участници. Така че това е основната цел. Всичко е в ръцете на момчетата и на федерацията в момента. Ако те успеят да се запазят и да помогнат на България и на всички тези, които ги обичат, ние ще бъдем зад тях.

Ще се видите ли с отбора, преди да отпътуват днес?

Вчера се видяхме. Пожелах им успех. На тях сега им предстоят малко състезания, след това да са здрави и да тренират усилено за Олимпийските игри в Лондон.