Стефан Мавродиев: Имам двойна сметка за парно. Правят ме на идиот!
Стефан Мавродиев: Имам двойна сметка за парно. Правят ме на идиот! / снимка: БГНЕС, архив
Стефан Мавродиев: Имам двойна сметка за парно. Правят ме на идиот!
37650
Стефан Мавродиев: Имам двойна сметка за парно. Правят ме на идиот!
Стефан Мавродиев: Имам двойна сметка за парно. Правят ме на идиот!
  • Стефан Мавродиев: Имам двойна сметка за парно. Правят ме на идиот!
  • Стефан Мавродиев: Имам двойна сметка за парно. Правят ме на идиот!

Актьорът Стефан Мавродиев е сред много столичани, получили двойна сметка за парно за декември. Заканва се, че няма да я плати и ако отговорните институции не му дадат ясен отговор как се е получило така и дори, че ще съди „Топлофикация-София". Сигналите за драстично завишени декемврийски сметки за парно в града напоследък се увеличават, въпреки твърденията на столичната „Топлофикация", че проблем със сметките за миналия месец няма. От дружеството упорстват, че сметките трябва да са най-много с 30 % по-високи, колкото е общото поскъпване на топлоенергията през миналата година. Ще продължи ли Стефан Мавродиев да ползва услугата на столичната топлофикация? Ето какво разказа той пред Дарик:

Дойде декемврийската сметка за топлото и какво стана?

 

Какво стана - това е известен номер, който ми правят тук. Не знам защо са избрали мен, но сигурно не само мен. Сега изведнъж ми идва сметката, като за ноември беше 190 лв., а за декември е 408 лв. Какво по-точно са ми подавали, какво е това количество, че да бъде двойна сметката? С други думи те казаха, че ще има увеличение, но от 15 до 56 процента. Моята е 106 на сто. Как си го обясняваме? Отидох в Асоциацията на потребителите и те ми казаха, че има цифра 15,6 подадена енергия. А тук се подава между осем и девет да речем, значи двойно пишат отгоре.

Моето обяснение е просто - те не могат да ни пишат сметките без да кажат колко енергия. Вече два апартамента ли имам аз, това сушилня ли е, както си правеха майтап в тая асоциация. С други думи двойно по-голямо количество се подава в моя дом. Това идва да оправдае според мен прехвърлянето на техни задължения върху редовните платци, нямам друго обяснение. Те могат да ни направят на маймуни, както се казва.

Да не би пък всъщност през декември, понеже беше по-студено да сте ползвали повече парно?

Ама как да ползвам? Аз имам една и съща енергия, която ползвам през цялото време и после, ако аз спирам, то си е моя работа, после отчитат чак лятото разликите. Те мен ме броят за бунак някакъв. Всичките за тях сме бунаци, всеки нормален човек в България е глупак, бунак. Възприемаме тези, които се правят на умните, демократично настроените глупаци, свобода било това! Те са уроди! България е едно неуправляемо място. Това не е държава, нищо не е!

Вие навсякъде ли имате радиатори?

Имам си по един във всяка стая без тоалетната. Всички работят нормално и от 190 лева как става на 408 лв. Като разликата може да бъде някаква, възможно е малко по-силно да бъде.

Но такава двойна игра....

А иначе си плащате редовно парното?

Аз съм редовен, който си плаща редовно.

Мислил ли сте да се отказвате от парното?

Мислил съм, ама те не ни дават да се откажем от тях. Това е истината - ние сме роби, а тая страна е страна на роби, нищо друго. Тук робовладелческият строй се установи до дупка. Нашите граждани са в Народното събрание, всички останали са техни роби.

Винаги възниква въпросът: ами тези, които са си изключили парното, а всъщност шмекеруват?

Тук, в тази къща, това е невъзможно, да дойдат да проверят.

Яд ли Ви е като човек, че има хора, които...

Ами то е пълно с такива дяволи, които викат „Вие сте глупаци, ние сме умни". Това е чудовищно Система за наблюдение трябва да има, отчитането трябва да бъде сериозно. Въобще нищо не са направили за тези 20 години. Навремето това не беше проблем, защото нямаше нужда от никакъв контрол. Аз знаех, че най-голямата сума, която плащах за тази същата къща, е 20 лева. Заплата ми се е вдигнала два, три пъти от тогава, а парното се е вдигнало 20 пъти. Къде живеем? На луната. Това е дивотия, която няма измерение.

Все пак ще отидете и ще си платите сметката?

Не, аз съм подал контестация, както се казва. Искам първо те да ми отговорят, какво мислят по въпроса, подал съм до топлофикация, до ДКЕВР и до Министерството на енергетиката. Ако те ми кажат, че всичко е наред, ще ги съдя за декември. Има и други въпроси, които са много смешни. Когато изчисляват кубатурата, понеже тук таваните са високи - 3,02 м., какво общо има това с подаваната топлинна енергия? Защо те изчисляват колко имам да плащам, съобразявайки се с кубатурата, а не с топлинната енергия. Защото топлинната енергия си я правят както си искат и си я нагласяват и я оправдават чрез кубатурата. Колкото и да е кубатурата, те подават едно и също количество енергия. Кого правят на глупак, на идиот? Това е чудовищно, което се върши в тази страна. Те са ненаказуеми. Нямат нито един, който да ги конкурира. Аз подскочих, защото ме правят на идиот, чиста проба на идиот!

След излъчването на интервюто със Стефан Мавродиев в Дарик кафе от "Топлофикация-София" са го потърсили с обещанието да проверят случая, разказа по-късно пред Дарик той.