Спират рекламите на „Хилд”
Спират рекламите на „Хилд” / netinfo

Държавната комисия по търговия и защита на потребителите забрани на „Хилд” да рекламира дейността си в България, защото така подвежда потребителите, съобщи за Дарик Дамян Лазаров, председател на комисията. Забранява се и разпространението на рекламната брошура на „Хилд”. В близките дни решението ще бъде връчено на компанията и изпълнението му трябва да бъде незабавно, заяви Лазаров.

Господин Лазаров, днес ли ви сезира Комисията по икономическа политика към парламента по случая „Хилд”, доколкото тези дни беше доста актуален въпросът около дейността на тези компания в България?

Сезирани сме по-отдавна и работим по казуса и това, което мога да кажа, е, че днес имаше заседание на комисията и се установи, че рекламата е заблуждаваща на базата на събраните до момента материали и се издаде заповед за спиране на разпространението на рекламата, която върви по телевизията и една рекламна брошура, която е разпространена и е достигнала до нас.

Тази заповед веднага ли би трябвало да влезе в изпълнение, така да се каже?

Заповедта се връчва на съответното лице и то трябва да преустанови тези реклама.

А връчена ли е вече заповедта на „Хилд”?

Не, предстои процедура по връчване, тъй като това е процедура, която е започнала от днешния ден с вземането на решението и издаването на заповедта за спирането и в най-кратко време трябва да бъде връчена.

Вие междувременно установихте ли контакт с „Хилд” и всъщност наложи ли се, имахте ли разговори с тях, както Комисията за финансов надзор например при нейната проверка, която беше извършена.

Ние работим отдавна по този случай, търсихме достатъчно информация, за да може да се произнесем.

А вашето днешно решение можем ли да кажем, че е като следствие от решението на Комисията за финансов надзор? Всъщност това ли изчаквахте, така, чисто процедурно, за да бъдат спазени законите в страната?

Аз не бих могъл да коментирам тяхното решение, тъй като не съм запознат с него.

Не, въпросът е дали трябваше да се изчака чисто процедурно Комисията за финансов надзор първо да се произнесе, защото като логика пък следва вашето решение да се забрани рекламата на тази фирма?

Пак ви казвам, не бих могъл да го коментирам, тъй като ние сме работили по случая доста отдавна и сме набирали доказателства, които са ни били потребни, за да може да вземем това решение.

А вашата отдавнашна работа по случая е свързана с рекламата, която прави тази компания, доколко тя е заблуждаваща за потребителите, подвеждаща и така нататък, така ли?

Точно така.

А вие получавали ли сте някакви сигнали, оплаквания?

Имали сме сигнали по телефона и в писмена форма от потребители, от Комисията по икономическа политика, ние сме се самосезирали в някои от казусите и така нататък.

Предстои, както казахте, връчването на това ваше решение на компанията „Хилд”. Какъв е законовият срок с който те трябва да се съобразят, за да преустановят тяхната реклама под всякаква форма?

Незабавно, като получат заповедта.

Ако това не се случи, какви санкции може да наложи комисията, която оглавявате?

Смятате, че акт няма да бъде изпълнен? То граничи с престъпление.

Ами смятам, доколкото след произнасянето на Комисията по финансов надзор, точно на следващия ден беше сключен поредният договор от „Хилд” с техен клиент, очевидно не беше така съобразено.

Нека да не гадаем.

Смятате, че няма да се стигна до там?

Мисля, че да.