Софийският зоопарк чака кенгура албиноси, тапири и леопард
Софийският зоопарк чака кенгура албиноси, тапири и леопард / Sofia Photo Agency

Най-новите животни в софийския зоопарк, на които ще се радват посетителите, са двойка ивичести хиени, дошли от Аризона, САЩ. Скоро пак от Америка в столичния зоокът се очакват кенгура – албиноси, тапири от Белгия, видри, а от Германия женски леопард. В същото време животните се разхлаждат в горещините с баня в басейните и замразени плодови парчета. За по-добри условия на живот през следващата година в софийската зоологическа градина ще има генерален ремонт за разширение на клетките. Дотогава се очаква пространството пред централния вход на градината откъм „Симеоновско шосе" да бъде освободена от строителните складове, които сега буквално блокират свободния достъп за зоопарка.

Директорът на зоопарка д-р Иван Иванов пред Дарик радио.

Д-р Иванов, кога посетителите на зоопарка ще могат вече да видят пристигналите хиени?

Другата седмица между седми и десети август. Тогава изтича карантинният им срок и ще бъдат пуснати пред посетителите. Много красиви животни са, много са кротки, контактни са.

Те са двойка?

Двойка са, да, мъжка и женска. На година и три месеца са. Отгледани са на ръка. Много дружелюбни са с работниците, което не е характерно за този вид животни.

От къде дойдоха те в София?

От Америка, от Аризона пристигнаха. Те са няколко вида хиените. Тази, която ние имаме, ивичестата, е най-рядката и най-голямата от видовете. За Балканите знам със сигурност, че я няма никой друг зоопарк.

Т.е нашият зоопарк ще има първи от този вид?

Да, и това са първите такива животни в историята на софийския зоопарк. Храним ги със сърца, много обичат. Храна кучешка им се дава. Дават им се и по три пилета. Сега са някъде петдесет-шейсет кила, така на око, не сме ги мерили на кантар. Много красиви животни са. Малко боязливи са, защото са предимно нощни животни, през деня много не излизат. Диво уловени са, след като майката е била убита и затова са отгледани на ръка. На мен страшно ми харесаха, още когато пристигнаха. За други животни пак от Америка очакваме двойка бели кенгура и нещо, за което ще говоря с общината, защото ще трябват пари, да вземем двойка тапири, които са пак от природата и ще станем най-търсения зоопарк в тази област, защото в Европа кръвта на тапирите специално е затворен кръг и се получават близкородствени съешавания и много трудно се размножават. Ако ние успеем да внесем тази двойка, ще станем, как да кажа, номер едно, както се казва в разни техники.

А кенгурата?

Те са гигантски бели кенкура.

Можем ли да очакваме поколения от тях тук в София?

Да.

Като от Австралия ли са, с торбичка за малкото отпред?

Да, да, същите са, само че са снежно бели като бели зайчета.

Албиноси?

Да. Много любвеобвилни са. Аз гледах диск, който ми пратиха от фермата за размножаването им.

Освен тапирите и кенгурата какво още чакаме?

Преговаряме за женска персийска леопардка, сега кандидатстваме и може би до края на годината ще я получим и нея.

От къде преговаряме да дойде?

От Германия. Преговаряме и за индонезийски видри от Белгия.

В горещините как оцеляват животните, някакви специални процедури има ли?

Басейните са пълни с вода, който му е топло влиза вътре. Мечките специално си правят бани, което е голяма атракция за посетителите, защото се къпят, трият се под мишците, по гърдите, както ние хората. Много е интересно и затова там има голямо стълпотворение.

А сладолед или някакви разхладителни напитки за животните?

На мечките правехме ледени блокове от плодове и зеленчуци. Нярязваме ги на парчета, слагаме ги в кофички от кисело мляко, заливаме ги с вода, слагаме ги във фризера и като замръзнат им ги давахме да си играят. Сега като почнат температурите пак да се повишават пак ще го правим.

Как ще коментирате затварянето на зоопарка в Пловдив?

Не мога да коментирам, защото никога не съм бил в този зоопарк, само различни слухове съм чувал.

Не са получили лиценз по евростандарти за зоопаркове.

Съжалявам, от вас го научавам. Тук да подчертая, че при нас мина комисията по лицензиите според Закона за биоразнообразието и наредба номер 6 към него. Направиха замервания. Всичко, което искаха, го видяха. Сега чакаме доклада. Ще има някои негативни неща, ще има и позитивни.

Но няма опасност софийският зоопарк да затвори врати?

А, не, как така ще затвори врати софийският зоопарк

В смисъл да не се получи като с лиценза на ЦСКА?

А, не, не. Например при замерването се оказа, че на тая територия, която имаме, може да гледаме пет слона, четири носорога, пет хипопотама и т.н. Представете си колко пъти сме увеличили площта, която се изисква по стандарт. Проблематични са ни външните клетки на хищниците, които трябва да се уширят. Догодина имам уверение от Общината за генерален ремонт в зоопарка. Първият етап от него всъщност започнахме с ремонти на покривите, които в края на август ще приключим.

Освен разширеие на клетките ще има ли и разширение на територията?

Не, говоря за вътрешен генерален ремонт, за разширение на клетките, след като видим, кои не отговарят на стандартите.

Като казахте ремонт, как приемате това притискане на зоопарка от всички страни от различни строителни обекти?

О, не ми се коментира. Тук идваха разни да ходя да ходатайствам за разни истории от тоя склад, вие го знаете.

На входа.

Да. Общината е взела много крути мерки спрямо собствениците и сигурно ще бъде затворен. Затова те идваха да ми предлагат разни условия. Аз им казах, че имам едно единствено условие – да не съществува този склад и че в това отношение ме поддържат кмета Бойко Борисов и заместникът му по екология г-жа Бояджийска. Не може най-големият зоопарк на Балканите да има…

…блокиран достъп

…не само блокиран, но и да няма визия.

Само и само да останат са ви предлагали…

Предлагаха ми да почнат ремонт в зоопарка, да ми правят някакви истории отвън. Аз категорично отказах. Зоопаркът е моя живот. Тринайсет години вече съм директор, знаете го какъв беше преди, знаете какъв е сега.