Соченият за агент Юруков: Не знаех, че съм бил камила
Соченият за агент Юруков: Не знаех, че съм бил камила / netinfo
Интервю с депутата от левицата Георги Юруков, чието име е сред оповестените от комисията по досиетата за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Г-н Юруков, Маринела Величкова от Дарик радио ви се обажда…

Да ви се представя - секретен сътрудник Стоев.

С усмивка посрещате новина, че сте бил сътрудник на Държавна сигурност?

За мен това е крайно възмутително, отвратително даже. По-голямо безхаберие на българското общество по този въпрос не съм срещал. Не става въпрос за мен. Вижте какво става с този закон, който е в противоречие на Конституцията, който е в противоречие с Европейската харта на правата на човека. Без наличие на воля на всички, които са отразени, извън щатните служите, с т.н. картончета – аз не го знам какво представлява и не искам и да го виждам, защото това е едно изключително гнусно дело. Без наличие на воля се причисляват на дадено лице качества, които то никога не е притежавало.

Вие категорично отричате твърденията на комисията, че сте агент?

Комисията не е виновна. Аз имам претенции към комисията, тъй като гледам избирателно е писала за определи лица, примерно липсват други данни по чл. 25 т. 3, така както е за всички народни представители, които са в тези образци - картони. Аз пак ви казвам, не знам какво представляват. Но липсва лична воля, да има декларация – аз Георги Юруков давам съгласие да бъда, какъв се води там секретен сътрудник, агент или какъв беше там…

Агент с псевдоним Стоев, който бил вербуван на 20 години от лейтенант Борис Георгиев Борисов на Трето управление на Държавната сигурност, което означава Военно разузнаване…

Точно така. Представете си едни 20-годишни момчета какви агенти на Държавна сигурност могат да бъдат. Категорично не кореспондира с духа на българската Конституция, на правото, на резолюцията на Съвета на Европа от 2002 година и на Европейската харта. По тази причина аз категорично ще защитя името си в съда.

Това е закон, гласуван в 40-то Народно събрание?

О, разбира се. Това не значи, че като е гласуван в 40-то Народно събрание, един механичен сбор на мнозинство дава основание да твърдим, че морално е издържан и конституционно издържан. Това, че никой досега не изрази воля да го прати в Конституционния съд не значи, че той е перфектен.

Вие твърдите, че изнесените данни от комисията са неверни?

Аз нямам никакъв личен документ, с който да е видно, че аз съм давал такова съгласие. Първо, никога такова предложение не ми е направено. Все пак аз съм юрист…

За сътрудничество в Държавна сигурност?

Разбира се. И вижте, кое е времето - 1974 като войник, 1976 година се уволнявам, отивам студент, 78-ма година… Пак не го разбирам, сега се запознавам аз с това нещо и стои до 1990 година и до ден днешен – 32 години ми виси това нещо, и аз не знам, че съм бил камила.