Сесилия Саркози: През целия си живот съм помагала на хората, които страдат
Сесилия Саркози: През целия си живот съм помагала на хората, които страдат / netinfo
„През целия си живот съм помагала на хората, които страдат, няма да се променям сега”, казва първата дама на Франция Сесилия Саркози в интервю за регионалния френски вестник „Ест репюбликен”, за да хвърли светлина върху ролята си за освобождаването на българските медици в Либия. Ето какво още каза Сесилия Саркози пред „Ест репюбликен”:

Защо нарушихте своето мълчание?

Бях шокирана от определени медии, които използват човешката драма и експлоатират страданията на жени, деца и семейства. Това няма нищо общо с полемиката ляво-дясно. Бях концентрирала усилията си върху освобождаването на сестрите и върху болката на децата, които живеят в един ад повече от 8 години. Преди да отида в Либия не си бях давала сметка за това, което понасят болните деца. Мислех най-напред за българските сестри и палестинския лекар. Никога няма да ми попречат да се опитвам да облекча страданията по света, в която и да било страна.

Защо вие успяхте там, където другите се провалиха?

Не знам как другите са процедирали. Аз отидох в Либия първо като жена и майка, без непременно да влизам в сложността на международните отношения, но с твърдото намерение да спася животи. Единствената тема, която обсъждах с либийските власти е човешката трагедия. Полковник Кадафи имаше срещу себе си една жена, отдадена на децата, които посетих в болницата в Бенгази, на семействата на жертвите, с които се срещнах, на сестрите и доктора, които бяха в затвора.

Как преминаха разговорите ви с полк. Кадафи, който често пъти е непредвидим?

Разговаряхме на английски, тет-а-тет, без преводач. Той разбра, че чрез мен може да направи един човешки жест, с който да подобри своя имидж. Не разговарях единствено с него. Преговарях неуморно в продължение на 50 часа с всички, които имаха отношение със случая.

Какво предложихте в замяна, за да постигнете победата?

Предложих на болницата в Бенгази доктори, които да обучават либийските си колеги, медицинско оборудване, лекарства срещу СПИН, както и улеснен визов режим за спешните случаи, които могат да се лекуват във Франция. Има също така един малък Рамадн Махамед Салех, който вече два пъти е бил опериран от сърце и който има нужда от нова операция. Веднага щом болницата в Марсилия даде зелена светлина за неговото приемане– той и неговото семейство ще получат визите си. Смятам да изпълня моите ангажименти, следя развитието на всички заразени деца.

Ще се върнете ли скоро в Либия?

Ако е необходимо, всичко зависи от развитието на нещата.

Защо да не отидете на едно от изслушвания на парламентарната комисия?

Такава още не е създадена, но както беше обяснено – това не е моето място. Държа да хвърля светлина върху моята роля в този случай и затова приех да говоря с вас. През целия си живот съм помагала на хората, които страдат.

Какви поуки си извадихте от тази мисия?

Никога не съм искала да играя ролята на първа дама. Помогнах да се реши ситуацията със средствата, с които разполагах. През целия си живот съм помагала на хората, които страдат, няма да се променя днес. Щастлива съм, че можах да подкрепя децата и техните семейства в болката им.

Като ви слушам, разбирам каква роля смятате да играете в бъдеще…

Нямам роля. Не смятам, че имам някаква определя роля. Всеки има задължението да се ангажира, когато той смята за необходимо. В този случай аз го направих с цялото си сърце и с решителността си.