Ремонтът на водопровода по „Дондуков” няма да спре движението
Ремонтът на водопровода по „Дондуков” няма да спре движението / netinfo
Инж. Георги Файтонджиев, директор на отдел „Експлоатация и поддръжка”, „Софийска вода” за предстоящата реконструкция на водопровод по булевард „Дондуков”.

Г-н Файтонджиев, в момента текат ремонти по много улици в София, за вашия проект налага ли се да бъде затворен и бул. „Дондуков”?

Не, няма да спираме движението по булеварда. Нашият проект ще се реализира поетапно и ще използваме само най-дясната част на платното, където и досега често има много паркирани автомобили. В някои участъци ще използваме безизкопен метод, така че дори няма да се наруши настилката. В други обаче ще се наложи да разкопаем улицата, защото ще сложим тръби с по-голям диаметър и от висококачествен материал. Старите тръби са положени преди почти 100 години и с реализирането на нашия бизнес план вече имаме възможност да ги подменим.

Каква е стойността на този проект?

Инвестицията ни е в размер на повече от половин милион – 570 000 лева. Подмяната обхваща участъка от пл. „Александър Буров” до кръстовището с бул. „Васил Левски” и това означава реконструкция на 2 километра водопроводи в срок от почти два месеца.

Ще работите ли и по други улици в центъра?

От началото на май, веднага след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прие нашата инвестиционна програма, започнахме активно да работим в цяла София. За този кратък срок от 4 месеца успяхме да инвестираме повече от 6 млн. лв. за подобряването на услугите водоснабдяване и канализация.

За тази година предвиждаме да положим около 27 км нови водопроводи. В центъра ни предстоят реконструкции по бул. „Цар Освободител”, по ул. „Славянска”, ул. „Шести септември”, ул. „Добруджа” и много други. Повечето ще започнат в близките няколко седмици. Имаме проекти и в жилищните квартали, и в крайградските райони. В момента работим по новата канализационна система в „Горубляне”, а до една седмица започваме да строим нова водопроводна мрежа в кв. „Бункера”.