Разцеплението в НДСВ не е на дневен ред
Разцеплението в НДСВ не е на дневен ред / netinfo

Николай Свинаров, един от заместник-председателите на НДСВ до емоционалния конгрес на партията през юни. Конгрес, на който г-н Свинаров отново беше избран в ръководството на НДСВ.

Изненадаха ли ви лично вас промените в правилника на групата на НДСВ? Някак ние, медиите, ги приехме като направени за ситуацията в партията? Мнозинството от две трети, за да се изключи някой от групата или да се избере нов председател, спъваше до момента, поне според част от наблюдателите, лидера да изпълни заканата си и да се раздели с някои от хората в НДСВ.

Изненадва ме фактът, че след рекламите за изборите, в които НДСВ не участва за балотажа, в Дарик радио, изведнъж се поставя темата за разцеплението в НДСВ. За някои това е интересно, но според мен това не е тема на днешния ден. Ако подобни събития в НДСВ се случват, те във всеки случай няма как да се случат между двата тура на изборите. Така че си мисля, че темата пренатоварва излишно обществено-политическия живот между двата тура на изборите.

Ние, медиите, се интересуваме от съдбата на НДСВ, г-н Свинаров. Ако искате ще започнем по обратен ред, ще започнем с резултатите на НДСВ, поне онова, което партията успя да покаже на първи тур, защото колегата ви Атанас Щерев повдигна този въпрос, искайки оставката на целия политически съвет заради изборните резултати.

В искането на колегата Щерев има много политика и има много пряко отношение. Но във всеки случай ми се струва, че за резултати от избори трябва да говорим след приключване на кампанията. Не бива в момента да подпомагаме нашите противници, които в много от общините в страната участват срещу нас на балотажи. Така че в момента на балотажите да кажем какво е състоянието в НДСВ, повярвайте ми, няма да получите откровен отговор. Ще получите отговор от врагове на НДСВ, аз не съм такъв.

Чудесно, чудесен аргумент, г-н Свинаров. Ние подкрепяме и пожелаваме успех по-скоро на вашите кандидати, но вие сте откровен политик, кажете наистина кога в партията ще се признае, че има проблем. Думата загуба не се чува изобщо. Да не говорим, че вчера тъкмо г-н Щерев употреби нещо по-силно. Той всъщност каза провал на тези избори. Не споделяте такава оценка, така ли?

Не, не бих казал, че не споделям такава оценка, но ми се струва, че за оценката е рано. За оценката трябва да говорим след седмица. Във всеки случай в този момент малкото останало като влияние и доверие към НДСВ не мога аз да бъда човека, който да го разсейва по някакъв начин.

Добре, нека тогава да поговорим поне за причините, за да наблюдаваме всички ние една тенденция по-скоро, която се оформя - за съжаление, спадащо доверие от страна на избирателите към вашата политическа сила. Това поне може да се признае и след този първи тур и да го констатирате, така, ако евфемистично искате да погледнем на тези резултати. Кажете според вас каква е причината? Кой е виновен или може би кое е причина, за да се случва това в НДСВ? Това, че стоите все още в коалицията? Онова, което се случи след конгреса ви може би? Или лоша политика на отделни лица в ръководството?

Аз се опитах да насоча разговора в посока, която според мен е правилна между двата тура. Но пак казвам, вероятно ние не рекламираме достатъчно в "Дарик" радио и по тази причина трябва да говорим за разцеплението, т.е. за отлив от НДСВ. Не ми се струва подходящ моментът, най-малкото от функционер на НДСВ в този момент да говорим на тази тема. Струва ми се, че темата преждевременно беше поднесена по този начин в публичното пространство и аз в този етап не мога да бъда един от нейните говорители.

Твърдите, че колегите ви, които повдигат тези въпроси, всъщност целят да атакуват по-скоро собствената си партия, отколкото да й помогнат в този момент?

Разбира се, проблемът е много тежък, но между два тура на избори "Дарик" радио като национално радио е слушано във всички общини в България.

Факт.

Не ми се ще по някакъв начин да кажем на хората, които биха подкрепили кандидатите на НДСВ на балотажа или да подкрепят подкрепените от НДСВ кандидати, че вършат нещо безсмислено. Напротив, аз съм убеден в обратното. И в този момент е изключително важно позитивните сигнали, които трудно стигат до нашите кандидати и до хората, поддържани от нас на балотажа, да не се превръщат в негативни сигнали. Най-малкото аз нямам желание да участвам в такъв процес.

Сам знаете, г-н Свинаров, че местният вот е мажоритарен вот. За него хората гласуват за качествата на издигнатите от вас кандидати, а правенето на голямата политика - да, то е фрагмент от избора на вашия електорат по места, но тук не става дума за онази голяма национална политика, която НДСВ реализира в парламента и в изпълнителната власт. С тази уговорка, надявам се, започнахме този разговор и затова ви и търсим, какво се случва в съуправляващата партия, и по-скоро в групата й, търсим ви и като народен представител, член на тази група?

Нормално е в една партия, която намалява доверието към себе си от страна на българските граждани, да се търси решение на проблемите. Но пак казвам, моментът вероятно не е далеч, но във всеки случай не е в рамките между предходната и следващата неделя.

Длъжна съм, така или иначе, водим този разговор, аз се опитвам наистина да погледна към демократичните принципи на управление на вашата парламентарна група. Вие чувствате ли се комфортно, г-н Свинаров, в група, в която вече с 15 души може да бъде изключен ваш колега депутат? Нека се абстрахираме, това не засяга кандидатите ви за местния вот в която и да е от общините. Питам ви в лично качество, като народен представител от НДСВ?

То е малко тежка темата за този час и по този начин поставена. Много трудно би могло да се обясни на българските граждани и на слушателите на "Дарик", че никой политик не се чувства комфортно в днешната ситуация - не само в рамките на институцията, в която работи, съответно в парламента, но и в рамките на партията, с която работи. Оттук нататък според мен комфорта е малко засилено понятие, що се отнася до българска политика и до български политици. При всичките тези уговорки, които казах, много е трудно да отговоря утвърдително или положително на въпроса дали се чувствам комфортно. Смятам, че нито един български политик в днешния ден, когато политическата класа като цяло губи доверие, се чувства комфортно.

Аз ви питах конкретно за вашата политическа сила в опит да получа отговор на въпроса слагат ли се юзди на част от колегите ви, да кажем, на непокорните в парламентарната група? Прогнозирате ли, че някой тъкмо заради опита да му бъде сложена юзда ще излезе от тази група? Редно е поне на този въпрос да се опитаме да отговорим тази вечер. Казвате, че часът вече наистина е напреднал, прав сте.

Не, аз ви казах, че вечерта не е правилно избрана по моя преценка. Разбира се, тази тема не беше възбудена от медиите, а от членове на НДСВ. Но ми се струва, че този отговор ще получите съвсем наскоро. Едва ли в днешния ден обаче и едва ли от мен.

Наистина, съжалявам, че така и тук трябва да приключим този разговор с вас. От думите ви, обаче, зад думите ви прозира сериозна заявка да говорите за проблемите в НДСВ след изборната нощ на втори тур. Дарик радио, разбира се, винаги е отворено за вашата позиция, която да бъде изразена в ефира ни.

Благодаря, ще се възползвам от тази възможност.