Явор Дачков: Уплашен съм!
Явор Дачков: Уплашен съм! / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Явор Дачков: Уплашен съм!
38391
Явор Дачков: Уплашен съм!
  • Явор Дачков: Уплашен съм!

Заместник главният редактор на вестник „Галерия" Явор Дачков е вбесен от изявлението на премиера Бойко Борисов, който по думите му прави внушения в посока на това, че хора от вестника имали интерес да взривят собствената си редакция. Сутринта на 10 февруари пред редакцията на вестника на „Цариградско шосе" в София избухна взрив. Жертви и пострадали няма. На въпрос дали взривът не е свързан с предстояща разработка, която ще се публекува във вестника, каквито информации се появиха, Дачков отказа да коментира по-конкретно, но заяви: „Имах среща с хора, които са готови да застанат с имената си и да разкажат неща, от които на мен ми настръхна косата. Аз мисля, че това е опит за сплашване не само на редакцията, но и на тези хора, които са готови да излязат с имената си и да говорят". Запитан дали е уплашен, той отговори утвърдително. Ето какво още каза Явор Дачков в предаването "Челюсти" на Дарик:

Г-н Дачков, кой взриви „Галерия"?

Трябва да се направи разследване, в което да кажат кой. Но също така, в България има и малоумни медии, които вместо колегиална солидарност, обърнаха прожектора към нас и изфабрикуваха тезата, че ние сме сложили бомба, която може би щеше да убие наш колега, който беше вътре във вестника. Аз отказвам да коментирам това перверзно българско мислене. Тук няма абсолютно никакъв здрав разум и да Ви кажа, все едно е кой е сложил тази бомба, защото никой не се интересува какво се случва, затова в България цари хаос.

Г-н Дачков, вашият вестник се прослави като „вестникът с флашките", дори министър-председателят критикува българската журналистика, че се подава на непроверена информация, че истеризира общественото говорене заради опитите на един човек, близък до вашия вестник да дестабилизира държавата. Знаете ли, аз видях сутринта по Нова телевизия Кристина Патрашкова да казва, че в момента се сетила, че днес се навършвала една година от ареста на Алексей Петров, което изглеждаше неудачно в контекста на случилото се с вашия вестник вмятане.

Знаете ли, ние двамата сме под страшен стрес от сутринта и не виждам защо да е неудачно, но ще коментирам по ред. Първо, т.нар. флашки не са никаква непроверена информация, а се оказаха СРС-та, записани от Цветан Цветанов, за което ние знаехме от самото начало, разбира се. Ние нямаше да пуснем нещо, което не е проверено или не знаем какъв му е източникът или от кого е направено. Второ, аз три дни говоря с колега от „Льо Монд", на когото за минута не му мина през ума да ме пита за източниците, така, както ме питаше от самото начало Цветан Цветанов или Бойко Борисов. И трето, информацията, която ние изнесохме, се оказа автентична, но всички, вместо да говорят за контрабандата, която е покровителствена от правителството и лично от Бойко Борисов, започнаха да ни изнасят лекции по журналистика, без въобще да знаят какво е журналистика, нито какво е журналистическа етика. Между другото, аз съм вбесен от току-що излязлото изявление на Бойко Борисов, който продължава да прави внушения, че едва ли не ние имаме интерес да взривим колегата си в собствената си редакция. Това е малоумно, това не е сериозно.

Аз ще припомня какво е казъл министър-председателят. Неговите думи са: „Конспиратори са извършителите на взрива, избухнал тази сутрин пред редакцията на вестник „Галерия". По думите на министър-председателя депутати, бивши членове на групата на РЗС са признали при разговор с него, че са планирани подобни действия, за да излезе, че някой атакува хората около „Галерия".

Тези бивши депутати и членове на РЗС се казват Тодор Великов, абсолютно леке от Велико Търново, срещу което се борехме, когато бяхме в СДС. Евгени Дайнов беше изписал тонове мастило срещу този човек, който после мина в ДСБ, след това мина в РЗС, след това мина в ГЕРБ. Това е източникът на Бойко Борисов. Това е абсолютно несериозно, какво да коментирам.

Това е български депутат, нали разбирате?

Българските депутати са свързани с българската мафия ни повече, ни по-малко, казвам Ви го едно към едно. Цялата комисия, която трябва да осигурява контрол на ДАНС, всичките й членове, имат разработки в ДАНС за връзки с контрабандата.

Дайте конкретни имена, моля Ви, г-н Даков!

Аз ще Ви кажа: Димитър Дъбов, Иван Петров, Иван Костов, кой още е там...

Иван Костов?

Да, той е попадал също в разработките на ДАНС по линия на контрабандата. Вие можете ли да обясните как се случва така, че в кварталното училище да се продават наркотици и това да не става без знанието и покровителството на държавата? Или как държавното предприятие „Булгатабак" може да произвежда контрабандни цигари, а фирмите на депутата Емил Димитров от ГЕРБ, които са дистрибутори да ги продават, и това да не става под покровителството на държавата? Как става това? Защо всички започваме да се правим на идиоти и не искаме да видим очевидната истина? От 20 години едни циркаджии си преместват властта и си играят на опозиция и на власт, за да владеят схеми за източване на пари от държавата.

Г-н Дачков, давате си сметка, че аз, Вие, другите колеги, пък и гражданите в качеството си на избиратели, веднъж на 4 години носим вина за това, че от Иван Костов до настоящите депутати от ГЕРБ, всички са в разработки за контрабанда, а ние въпреки всичко ги овластяваме.

Точно така, аз съм овластил само един от тях, който изброихте и съм си признал за тази грешка. Не ме слагайте в този кюп. Това, че населението е лишено от здрав разум и не може да мисли, не е мой проблем. Не можеш да избереш мутра за министър-председател, това е падението на един народ. Не можеш да се възхищаваш на човек, който няма словоред и образование, имам предвид Цветан Цветанов, и той да е първи по рейтинг. Това е краят на тази държава, тя е абсолютно катастрофирала от всякаква гледна точка - политическа, културна, образователна, цивилизационна и каквото искате друго.

Искам да разширите онова, което сте казал и което прочетох в една от информационните агенции, че взривът, поставен пред вестник „Галерия", е насочен към конкретна разработка, която предстои да публикувате по повод контрабанда, в която е замесен вътрешният министър.

Толкова конкретно няма да говоря, но наистина снощи имах среща с хора, които са готови да застанат с имената си и да разкажат неща, от които на мен ми настръхна косата. Аз мисля, че това е опит за сплашване не само на редакцията, но и на тези хора, които са готови да излязат с имената си и да говорят. Не забравяйте, че преди два дни беше запалена и къщата на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Това са знаци, които тази мутренска служба ДАНС, която се е превърнала в мутренска служба, дава на свои почтенни хора, които искат да говорят истината на българите. За това става въпрос.

Вие уплашен ли сте?

Ами да, аз съм човек! Уплашен съм, разбира се.

Смятам, че по този начин, не просто ще ви уплашат, а тъкмо обратното, те ще ви възбудят за още повече работа и ако са смятали, че така ще ви спрат, то са си вкарали автогол?

Мисля, че е така, но не подценявайте ефекта върху колегията, ефекта върху всички хора, които искат да си вършат работата и да я вършат почтенно. Аз пак казвам, въпреки всичко, което си изсипа за „Галерия", нашите записи се оказаха истински, правени са с подписа на Цветан Цветанов. Аз ще Ви кажа и една новина. Всички разговори на Ваньо Танов са докладвани веднага на Цветан Цветанов, той е знаел за всеки разговор, за съдържанието му веднага и случаят с Мишо Бирата, с този разговор е станал просто защото Цветан Цветанов не е предупредил навреме Бойко Борисов, че пак закачат Танов за подслушване. Тук е ясна цялата история. Ние не сме говорител на мафията или на някакви неясни групировки.

Г-н Дачков, дайте си сметка, че ако във всяка минута, която се провежда подобен разговор, г-н Цветанов знае за случилото се по телефона между Ваньо Танов и конкретния човек, как ще пропусне вътрешният министър да каже на премиера, че и той потенциално ще бъде закачен, като е закачен Танов?

Той е пропуснал да го предупреди, че ще бъде закачен. Става въпрос за едно разминаване от 12 часа, той е забравил да предупреди премиера, че ще слушат.

Г-н Дачков, относно чистоплътността на нашата професия, какво е отношението Ви към поведението на Алексей Петров, към неговото минало, защото когато даваме оценки за някого, трябва да бъдем искрени по отношение на другите?

Точно така. Ще кажа това, което казах веднага след ареста на Алексей Петров. Този човек е в ареста, държавата има цялата възможност и сила да докаже неговите престъпления и да го осъди, останалото са абсолютно празни приказки.

Да, обаче когато слагате етикети на министър-председателя „мутра" и още какво ли не, а така плахо обяснявате, че този човек трябва да си получи наказанието, без да прибавяте за него никакви определения, това изглежда двулицево.

Не е двулицево, защото единият е премиерът, а другият - затворник. Ако Алексей Петров тръгва да става премиер, бъдете сигурни, че няма да му спестя нищо от това, което само предполагам за него, защото до сега за него съм чувал само слухове, докато за Бойко Борисов, който освен това е и министър-председател, имам конкретни доказателства и факти. И още нещо, по повод съмненията, че Алексей Петров е исценирал този взрив. От чисто логическа гледна точка това ми звучи напълно абсурдно. Петров, в деня, в който е на път, излезе абсолютно чист от българското правосъдие, защото прокуратурата май няма да му повдига обвинения, когато едно по едно всичко около него започна да пада, да рискува и да взривява сгради, за да попадне пак в този водовъртеж, ми звучи налудничево.

Давате си сметка, че никой не предполага, че сам Алексей Петров, излязал преди два дни от следствения арест, ще отиде да сложи тази бомба, но от друга страна, с тази бомба, като се има предвид, че този вестник се калкулира като приближен до него, той се превръща в истинска жертва на режима.

Именно. Няма смисъл това да се прави.

Напротив, има интерес.

Няма интерес, защото публичната работа, която ние проведохме до тук, е достатъчно силна като натиск, разбирате ли? Няма смисъл от такива циркове, за да постигнем някакъв успех, като Ви говоря вече от името на редакцията, а не от името на Алексей Петров. Аз Ви казвам, че Цветан Цветанов щеше да си отиде и без този взрив той беше пътник. Самият факт, че политиците от Синята коалиция се решиха да искат най-накрая публично оставката му, а те са добре осведомени за това какво става в кулоарите на властта, говори, че той си беше отишъл. Никой няма интерес от това, което се случи.

Не като журналист, а като гражданин казвам, че случката от тази сутрин е отвратителна, защото днес в България са четирима еврокомисари и ако можехме да направим нещо гнусно, то сами си сътворихме поредния затвор за нас самите, защото ще си останем тук, в зандана.

Не е вярно. Какво от това, че те са тук, а не в Брюксел. Ние нали сме част от Европейския съюз. Дали са на място в страната, или са в Брюксел, това би звучало по един и същ безобразен начин. Аз не правя някакви такива големи връзки за заговор, че видите ли, това се е случило, защото те са били тук. При тези комуникации осведомеността на всички посолства е достатъчна и когато те не са в България, същия ефект ще има.

Давате си сметка, че особено като се има предвид, че офисът на вестника е по същия маршрут, по който минават тези хора, много по-драматично изглежда, когато го видят с очите си.

Те няма да се появат прави на колите си, оглеждайки маршрута. Разбира се, че те са минали от там, но това е смешно. По-специално е друго, разговорът на шефа на българските митници, който казва в прав текс на министъра на финансите и на неговия заместник, че министърът на вътрешните работи покровителства контрабандни фирми. Това е по-големият скандал за Брюксел, от колкото тази бомбичка.

Интервюто в Явор Дачков можете да чуете в прикачения файл