Пунктовете за регистрация на автомобили в КАТ ще работят извънредно
Пунктовете за регистрация на автомобили в КАТ ще работят извънредно / netinfo
Извънредно ще работят пунктовете за регистрация на автомобили в КАТ през следващите няколко съботи и недели. През летните месеци, ако искате да регистрирате колата си, ще можете да направите това дори и в 20 ч вечерта.

От няколко дни в КАТ–София има въведен нов улеснен начин за обслужване на граждани на едно гише. Проверката на документите и получаването на номера ще става на едно място. Опашките ще са факт още два три дни, докато процесът на регистрация се нормализира. Това съобщи в предаването „Дарик кафе” инспектор Любка Маринова от КАТ-София.

Със 75% се е увеличил вносът на автомобили в България, след влизането ни в ЕС и затова има опашки, но те са обичайните опашки, не е нещо, което да е по-различно от друг път.

На какво се дължат тези опашки – само на увеличения внос, или при проблеми в компютърните системи на КАТ, както беше преди няколко дни?

Това беше единичен случай, защото беше отказал централният сървър, но в момента процесът върви нормално. Ние от 1 юни сме въвели нова организация на обслужване на гражданите – т. нар. едно гише. Така че смятам, че сме направили абсолютно всичко, за да ги облекчим при регистрацията на автомобилите, да съкратим времето на обслужване на гражданите. Но като всяка нова система, от началото върви по-бавно.

Кога смятате, че няма да има проблем и ще може по-бързо да се минава при регистрация на автомобил, при годишен технически преглед в КАТ?

След като работим няколко съботи и недели от 7,30 до 18,30 ч, а през летния сезон и до 20 ч, ние ще поемем този наплив на автомобили, които непрекъснато се внасят в България.

Няма ли опасност да се получи това, което беше преди години в България със смяната на номерата – имаше опашки дълги по няколко километра?

Няма да се получи, защото с тази нова система ние сме намалили с един път и половина времето за регистрация на автомобили. И сме изключили всякакво участие на собствениците в този процес. Абсолютно всичко се извършва служебно – и документите се пренасят на хартиен носител. Водачът се явява само от начало преди да влезе в технологичната линия, която сме му посочили и след това при получаване на талона и регистрационните номера.

Да разбирам от вас, че водачът няма да бъде принуден да се явява на няколко гишета, да чака на няколко опашки, както беше досега.

В никакъв случай, само на едно гише се явява, след което се явява за получаване на регистрационния талон и ДК номерата. На 9 и на 10 юни ще работим от 7,30 до 18,30 ч. Искаме да поставим регулярно нещата, направили сме така, че не могат да бъдат изпреварвани от други хора, които преди по някакъв начин успяваха да нарушат нашия технологичен ред. Всичко сме направили, за да обслужим колкото се може по-добре и по-бързо гражданите. Нека да имат малко търпение от начало, всичко ще бъде в тяхна полза.