Прокурор Соларов: Известни археолози играят с иманярите, имаме СРС-та
Прокурор Соларов: Известни археолози играят с иманярите, имаме СРС-та / снимка: БГНЕС, архив
Прокурор Соларов: Известни археолози играят с иманярите, имаме СРС-та
31860
Прокурор Соларов: Известни археолози играят с иманярите, имаме СРС-та
  • Прокурор Соларов: Известни археолози играят с иманярите, имаме СРС-та

Известни български археолози работят „на двата фронта" и подпомагат иманярството и трафика на антики. Това заяви в интервю за Дарик прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов. По думите му има немалко археолози, които са били засечени чрез специални разузнавателни средства в разговори с трафиканти на културни ценности.

Гилдията на археолозите помага ли ви в борбата с иманярите?

Може да се обиди някой, но мисля, че гилдията е длъжник в борбата срещу този вид престъпност. Има хора, които са отдали живота си на науката и на археологията и на изучаването на нашето огромно културно наследство, но са много и хората, които през тези години  са работили „на двата фронта", и тук и там. Имаме скандални случай. Има досъдебно производство и то не е тайна - за немарливостта на един музей в град край морето. Там се откри уникален предмет от архаичната епоха. До нашата намеса местната власт вместо да си даде сметка, че това е нещо, което може да привлича туристи, направи един басейн и засипа разкопките. Музейният директор, подчинен на местната власт, изразяваше неясна позиция, до намесата на експерти от София. А сега същият този уникален предмет, който беше хвърлен в една барака и явно беше подготвен за трафик някъде - това са материалите по делото, което наблюдаваме, се вижда на плаката на музея, основната точка на фокуса на експозицията. В България има много уникални неща, които се унищожават и са унищожени.

Кой е този град? 

Созопол. Застрояването е типичен пример, за престъпното бездействие и действие на определени лица от органите, които трябваше да защитават този уникален паметник. Аз и друг път съм го казвал, чудя се на тия, които строят къщи върху гробища на 3000 години и мислят да живеят там. Излизаш от едно никакво грозно хотелче  -  на два метра пред теб уникален погребален саркофаг от римската епоха. А колко неща са унищожени безвъзвратно, изнесени. Такъв е и случаят в Балчик от преди две години, храма на „Богинята майка". Уникален е храмът с това, че е бил запазен от свлачище. Не се знае през тези две или три вечери строителят на посредствения хотел, който е трябвало да издигне там и за който си затваряха очите и представители на кметството, и на общината, не се знае какво е изнасяно, чупено с багери и камиони и изхвърляно някъде. Този човек е бил толкова неграмотен по въпроса, не си е давал сметка дори за огромната стойност на парчетата антични статуи. Той е изхвърлял злато на боклука. Изчезна в Полша, не можаха да го открият местните съдебни органи, след това са направили някакво споразумение с него, човека бил местен бизнесмен, строял хотели, давал поминък. Случаят, който сега отново възобновихме за Несебър и така наречения „Делфинариум", там дори местните управници са допуснали да сключат договор за земя, която е изключителна държавна собственост, защото е била отвоювана от морето. А освен това са си затворили очите пред категоричното експертно мнение на тогавашния Институт за опазване на паметниците на културата, че този строеж ще бъде върху старата крепостна стена на Несебър, която вече е частично потопена в морето.

Т.е. археолозите са длъжници в борбата с иманярите?

Категорично! Но това са хора, които са работили за смешни заплати, пазили са огромно богатство, при разкопките се намират едни малки нещица, особено в ония години, когато съществуващите групировки много сериозно са се организирали и интересували от този вид дейност - това са били едни обикновени държавни чиновници на двойно подчинение - методическо на министерство на културата, иначе реално подчинени на местните управници. Кражби има и в музея във Велико Търново и във Враца, и на други места, които са показателни за състоянието, безхаберието и отношението на пазачите на това богатство.

Вие знаете ли кои са хората, които „играят двойна игра" сред археолозите?

Много често излизат... в тази малка държава, при добрата работа на полицията и наблюдаването на трафикантите и прекупвачите, някои археолози, ако си мислят, че не излизат на специалните разузнавателни средства, много се лъжат. Въпрос е на доказване и на време, но има такива хора и те не са малко. Има и прекрасни хора, на които ние разчитаме. Например във Видин бяха замесени директорката на местния музей и заместник-директорката на Националния археологически музей при БАН. Има стари оперативни дела в полицията за директори на национални културни институции, които са се занимавали направо с престъпна дейност. Не мога да ви кажа защо в този период нито полицията, нито досъдебното производство са започнали производство, но това са такива едни публични тайни...

Има ли известни имена сред тези хора?

Ами аз точно това ви говоря - че има известни имена. За съжаление - казвам го, за да подкрепя думите си, има и прокурори, които са в трафика, и голяма част от тях са наказани! Сега също има и лица от полицията. Скоро беше задържан един полицейски началник на пожарна в един южен град, свързан със сериозна иманярска група. Там някакъв негов роднина дори беше дознател. Аз съм изненадан защо полицията не даде гласност на този случай. Но така или иначе това лице е отстранено, има отстранени от длъжност полицейски служители по дела, водени от нас на територията на цялата страна. Провинциални полицейски служители, които са се самозабравили и участват в този трафик. През тези последните двадесетина година на иманярството се е гледало като на квази-престъпление, като на нещо едва ли не... „тука няма изнасилване, няма смърт, няма грабеж". Ама има и такива неща, има и убити хора и смърт, но това е друга тема!