Прокуратурата няма да проверява твърденията на Брендо
Прокуратурата няма да проверява твърденията на Брендо / снимкa: Sofia Photo Agency

В Софийската градска прокуратура е имало молба от защитата на Евелин Банев – Брендо да бъде разпитан пред съдия съкилийникът му Валентин Димитров, който в нотариално заверена декларация твърди за натиск от страна на директора на Националната следствена служба Бойко Найденов и говорителя на главния прокурор Маргарита Попова.

На 8 октомври съдът е отказал да го разпита, съобщи в интервю за Дарик радио градският прокурор Николай Кокинов. В нотариално заверената декларация не е имало твърдения за бившия вътрешен министър Румен Петков. Ето какво още каза Николай Кокинов за Дарик:

Г-н Кокинов, има ли образувана някаква проверка по твърденията от вчера на Ивелин Банев - Брендо?

Проверка официална няма до този момент, нямаме намерение да проверяваме твърденията на всеки обвиняем. А по отношение на предисторията на тези нотариално заверени свидетелски показания от бившия съкилийник на г-н Банев в градската прокуратура е била депозирана молба от може би 6-ти ли, не знам. И на 8 октомври наблюдаващият прокурор по това дело е отказал с постановление писмено, за което защитата на обвиняемия Ивелин Банев е уведомена, да разпита пред съдия въпросния Димитров, мисля, че се казваше, Валентин Димитров. Тъй като въпросните твърдения, които са изложени в нотариално заверена декларация, не касаят по никакъв начин предмета на разследване по делото за пране на пари.

Има ли напредък по шумния случай с побоя над журналиста Огнян Стефанов? Има ли вече някакви заподозрени по това разследване?

За съжаление до този момент не съм уведомен за конкретни лица, чиято съпричастност да е доказана по този неприятен случай. Както знаете, получи се един сигнал оперативен. Бяха задържани трима човека.

Молдовци.

Чужди граждани. Бяха обискирани, беше им иззет биологичен материал. Беше проверено моторното им превозно средство. Бяха иззети вещи от него, но не можахме да намерим никакви следи, които да доказват, че те по някакъв начин имат отношение към побоя, поради което и бяха освободени. Други конкретни заподозрени в момента нямаме задържани.

Огнян Стефанов беше ли разпитан вече? Позволява ли здравословното му състояние?

Наблюдаващият прокурор лично отиде в болницата и сне писмени обяснения от г-н Стефанов. Състоянието му е добро, позволява да разговаря, но самият той не може да ни бъде много полезен, тъй като на практика не е видял биячите си и няма никакви конкретни съмнения, от които ние бихме могли да направим някакъв категоричен извод.

А самият Ивелин Банев - Брендо, който също е присъствал, какво посочва по това разследване за побоя?

Това, което и доколкото вчера разбрах от изявленията му по "Нова телевизия", нищо повече.

Че са били без качулки.

Напротив, нападателите са били с качулки. Всички дадености до този момент са, че нападателите са били маскирани. Самият пострадал заявява това.

Г-н Кокинов, още един случай скандализира обществеността в последните дни. Дали вече е образувано нещо при вас, в прокуратурата, някакво производство за сделката между общината за 14-те декара в "Стрелбище", за което стана известно, че братът на Иван Драшков. . .

Тече в момента интензивна проверка. И в момента наблюдаващият прокурор е в сградата на Столична дирекция на "Полицията", където разпитва, мисля, Емил Димитров - първия купувач, който е придобил т.нар. фирма на г-н Петър Драшков.

До този момент производство не е образувано, тече само проверка.

Все още не е образувано производство, тъй като от три дни тече интензивна проверка. Вчера бяха разпитани няколко лица, включително и двукратно беше привикан за разпит г-н Петър Драшков. Неговите уверения, тъй като той вчера отказа да дава обяснения, в понеделник очакваме той да даде обяснения, след което ще решим какво правим с проверката.

На този етап, на етап проверка, графологична експертиза на подписа на кмета Бойко Борисов не е правена, нали така?

Днес вещи лица, експерти, имат ангажимента да изготвят експертна справка като изземат материал от оригинала на договора, който се намира в службата по вписванията, и ще дадат до края на вечерта становище. Мисля, че за три или четири дни сме събрали максималния кръг от факти. Беше разпитан нотариус Каракашев, който е изготвил констативния нотариален акт. Беше разпитан един адвокат, който в момента е с мярка за неотклонение домашен арест по друго дело. Бяха разпитани и други лица. Събрахме цялата документация по случая и вероятно в понеделник или във вторник най-късно ще излезем с конкретно становище.

Делото срещу Людмил Стойков ще бъде ли внесено скоро в съд?

Значи, конкретно делото срещу Людмил Стойков, което е отделено от основното дело, което е вече в съда, се чакат съдебни поръчки от чужбина. Обвързани сме с информация от чужбина. В мига, в който получим тази информация, ще излезем със становище.