План Б: Правят фонд, за да купят формулата на Продан Христов
План Б: Правят фонд, за да купят формулата на Продан Христов / снимка: morguefile.com
Събират пари във фонд, за да купят формулата на Продан Христов?
38159
Събират пари във фонд, за да купят формулата на Продан Христов?
  • Събират пари във фонд, за да купят формулата на Продан Христов?

Ден преди Световния ден за борба с рака, в който беше отчетен рекорден брой българи с диагноза онкологично заболяване през изминалата 2010-та, българските власти практически отказаха разрешение за употреба на препарата на Продан Христов, за който се твърди че лекува рак. Медикаментът няма да бъде регистриран и занапред от агенцията по лекарствата, съобщиха от здравното министерство, позовавайки се на регламент на Еврокосъюза по темата.

Според Сдружение „Антималигноцит”, което носи името на препарата и се бори от години за регистрацията му, здравното министерство си е „измило ръцете” с европейските разпоредби, въпреки че имало правомощията с наредба да въведе употребата на медикамента. Председателят на сдружението Катя Почева съобщи пред Дарик, че те се надяват на среща с премиера Бойко Борисов и замислят протест, ако държавата продължи да пасува по темата. Резервният вариант на хората от сдружението бил да създадат обществен фонд, в който да събират пари от българите, за да купят формулата на препарата от Продан Христов. Почева се надява и на съдействието на политици, които били излекувани с „Антималигноцит”. Ето какво още каза пред Дарик Катя Почева:

Този отказ, който се получава от агенцията по лекарствата, е прехвърляне на отговорност от страна на Министерството на здравеопазването. Защото от няколко месеца решаването на казуса „Антималигноцит” не касае Изпълнителната агенция по лекарствата. Първо причина не може да бъде, че Продан Христов не е дал съставката и това не значи, че той няма да я даде. И да предричат нещата и занапред това е много несериозно. Въпросът стои, че лекарството може да бъде разрешено извън глава трета на Закона за лекарствата и това става с наредба на министъра, основана на директива на Европейската комисия. Всяка държава членка може да вземе решение с наредба на министъра да разреши лекарствен продукт извън глава трета на закона. Като това е за да отговори на специални потребности на пациента по преценка на лекар и на отговорност на пациента.

Защо се получи така според вас?

Аз ви казах, че в момента здравното министерство избяга от решаването на казуса като го прехвърли на агенцията по лекарствата. Да, агенцията е абсолютно права, че лекарство за рак ще трябва да отговори на изискванията на Закона за лекарствата. Те автоматично се водят към Европейската агенция. Но да изпращаш хората в къщи да си чакат края, при положение че една част от тях - ние не можем да кажем, че всички ще бъдат излекувани, но че една част от тях ще бъдат излекувани и спасени, това е престъпление.

Бяхте започнали подписка за подкрепа на лекарството?

Подновихме я. Надяваме се да имаме среща с премиера и ако нямаме такава, ние ще обявим протест. Ще видим кога ще бъде. И ще настояваме да се спази този регламент. По този начин, разрешено лекарството с наредба на министъра, то не се произвежда в масови количества, то го няма на пазара, то ще бъде при лекар и пациент. По този начин ще се натрупа и документация и в крайна сметка до една година ще се сложи точка - това нещо полезно ли е или не е полезно. Щом има търсене и хората го искат и хората умират, те имат право да избират. Значи това е все едно някой да умира от жажда и да не му дадеш чаша вода.

Чували ли сте се скоро с Продан Христов?

Днес (бел.ред. вчера) му изпратих факс. Защото той може да бъде огорчен и да каже, че повече България не го интересува. Ще каже не ме интересува България, погребвам го, не ме търсете, забравете и толкова! Той тези дни чакаше един арабин, който проявява интерес да купи лекарството. И ще дойде онзи с белия чаршаф, ще даде една купчина пари - край, отива! И отговорността е на Борисов наистина. Лекарството е прилагано на пациенти, които са били отписани от медицината и при такива е показало от 20 до 70% успеваемост. Така че ние не се притесняваме, че ако министъра разреши тези хора, които са отписани, да го ползват - не се съмняваме, че то ще покаже ефект. Защото в България списъка на излекувани, който е в нашия сайт е на 90% отписани.

С новия здравен министър имали ли сте среща?

Не, ние в четвъртък настоявахме и се бяхме събрали пред здравно министерство. Бяхме ги уведомили, че ще бъдем там, за да ни приемат, но той не ни прие.

А как разчетохте заплахата, предупреждението за глоби до 50 000 лева за разпространение на лекарството?

Ок - нямам нищо против! Той и предишният шеф на агенцията си позволи подобни проверки с цел да ни сплаши. Дори и НАП ни изпратиха. Ние работим на добра воля, никой от нас не получава хонорари, плащаме си сметките и работим единствено за каузата и за болните. Проверката приключи и няма абсолютно нищо. Ние не продаваме лекарството. Много преди да бъде създадено сдружението има излекувани хора и това всеки може да го види в списъка, така че едва ли ние сме причина да правим каквото и да е в тази насока. Хората ходят, плачат, молят му се (бел.ред. на Продан Христов), търсят лекарството, както и аз съм му се молила. И точно това забавяне, че два месеца трябваше да му се моля, а ние имахме три месеца живот, в крайна сметка детето ми си отиде. Защо въпросът можеше да бъде решен и го решавахме с Нанев (бел. ред. Божидар Нанев), а оттам нататък всичко блокира. Нанев говори 20 минути с Христов и го покани да дойде, да видят един договор да се сключи с държавата, някакви отстъпки от едната и другата страна с нещо.

От министрите дотук само Нанев ли подаде ръка?

Да, само той.

А сега, ако човек има нужда и търси това лекарство, какво прави - как да го намери?

Ами имат нужда. Хората, които са излекувани, като са видели информацията ми се обадиха да ме питат какво правим ние. Защото те са склонни към това заболяване и в упътването на Христов се препоръчва всеки от тях да го взема веднъж годишно профилактично и те се притесняват, че нямат откъде. Те вече година и нещо не са го пили. Скоро ми се обади баща на детенце, което е на две години и половина, оперирано от мозъчен тумор. И не могат да му прилагат никакво друго лечение, защото трябвало да бъде на три години и половина, за да му се приложи лъчетерапия. Извинявайте, тази майка няма ли право да опита с това лекарство?!? То е оставено да си отиде!

Като заплаха предполагам, че приемате тази информация за глоби и проверки?

Нямам от какво да се притеснявам - ние не разпространяваме лекарството и никога не сме го разпространявали. Още повече, че много преди създаването на сдружението, има и политици излекувани.

Политици, излекувани?

Да и ако имат съвест и морал нека излязат и да кажат на хората. Или не да кажат, ами да намерят начин, те знаят как, и това нещо да се случи.

Те отказват ли да ви съдействат? Изобщо не може ли те да бъдат едно легално лоби, за се случи…?

Както виждате. Даже ние сме инициирали поправка в закона до всички парламентарни групи и здравната комисия, която е съобразена с тази директива. Така че има начин, стига да имат съвест и морал и да се отворят към проблема на болните и към тези агонизиращи хора. И близките - то не страда само едно семейство, още няколко семейства около болния страдат.

В момента в действащата политика ли са тези хора? Разбирам, че не искате да говорите с имена?

И в действащата. Да, няма да кажа имена в никакъв случай, тайната на пациента си е негово право. Те ако искат да помогнат, знаят как - те са законотворците!

А повторна среща искали ли сте, чакате ли с премиера и кога?

Много е трудно. Звънях в Министерския съвет, с кабинета се свързах. Госпожата там ми каза „г-жо Почева нямаме какво да ви кажем, Министерството на здравеопазването и агенцията излязоха със становище - това е” и ми затвори телефона. Значи те ако дават такава информация на Борисов и ние няма как да стигнем за да кажем, че има начини, но не искат да се работи. Не знам! Отговорността за загубването на тази формула и това откритие ще бъде на това управление - това е! И може би си заслужаваме съдбата.  Христов го е казал, човечеството сякаш не е дорасло да има лекарство за рак. Имало било починали - ами, извинявайте ще има и моето дете е едно от тях. И аз няма никога да си простя, че трябваше да се моля на някой, а не държавата да вземе решение от 1992 г. да го има това лекарство и да направя своя избор навреме. Документацията е в мене, документацията беше в здравно министерство, беше в ИАЛ. Хора, които са я прочели, са казвали че е за Нобелова награда и не искат за жалост да се показват публично. Страхуват се и то професори! Да, проф. Черноземски лично е наблюдавал човек, който е бил с две-три години прогнози и се е излекувал с това нещо, а в същото време какво говори?!? Нека да направят проверка кои лица внасят химиотерапията - това са гарантирани доходи милиони за година.

Въпросът е оттук нататък как ще се развие всичко това?

Ние имаме един план Б, така си го наричаме. Започваме да събираме средства в обществен фонд, да се закупи формулата от Христов, за да може да я запазим поне и Бог да е с нас!

Фонд, в който да се съберат средства, с които да бъде купена формулата?

Да. Ако има богати хора, които да дадат по-голяма част, естествено да си влизат с дял в производството. А ние обикновените хора по 5 лева, по 10, по 20 - кой колкото има. Христов го е казал това нещо, че парите той ще ги инвестира обратно в България за клиники, за домове за сираци, всичко ще остане за нас. Ако това стане, той ще види, че хората са загрижени и го искат, той не е толкова ограничен човек, че да не знае за какво става въпрос. Ще дойде, ще кажем на Борисов искате ли формулата, ето я - като не я искат, толкоз… Вече нямам сили, вярвате ли ми? Толкова хора го искат това лекарство, ежедневно го търсят и след като толкова хора има излекувани, не би ли трябвало държавата да погледне с други очи?!? Ние гледаме на него като откритие, защото държавата не е дала един лев, за да бъде създадено това лекарство. Христов и брат му са инвестирали всичките си средства в това нещо, а единствено България може да лекува хората си и да печели. Ние можем да напълним болниците ни с чужденци. Ами от здравното министерство има излекуван човек, при предишното управление. Тя ми се обади да ми каже, че 1999 г. се е излекувала от рак на гърдата с лекарството и го търсеше за неин близък, който бил с рак на дебелото черво. И аз й казах „Хубаво го търсите, но Продан Христов не го произвежда. А вие като сте в здравно министерство, какво направихте за останалите?”. „Вие сега не ми задавайте такива въпроси, аз искам да помогна на моя близък”, ми каза. Това е безумие, това е абсолютно безумие!