Петър Стоянов: Моята цел е да не тежа върху СДС
Петър Стоянов: Моята цел е да не тежа върху СДС / снимка: Sofia Photo Agency

Петър Стоянов – лидерът на сините в оставка, в интервю на Теодора Симова, след заседанието на Националния съвет на СДС

Какво се случи на Националния съвет на СДС? Емоционално си тръгнахте малко преди края му, без да участвате, за пръв път впрочем, на пресконференцията за медиите.

Защото вече обявих, че моята последна пресконференция беше миналия вторник, когато обявих решението си за оставка и за напускане на поста председател на СДС. Участвах в заседанието на Националния съвет, това беше важно, за да вземем решение за Национална конференция и го взехме. Благодаря на Националния съвет, че подкрепи, така, моята категорична идея конференцията да се проведе час по-скоро - на 15 юли.

Оттам нататък аз трябва да изпълня обещанието си да напусна поста председател на СДС, както казах, и да дам възможност на някого от заместник-председателите да изпълнява моите функции до свикването на конференция. Така ще бъде съвсем чисто и спокойно, че никой няма да манипулира конференциите, няма да има слухове, че на тази конференция евентуално бих издигнал отново кандидатурата си. Това беше причината да си тръгна малко преди края, за да оставя етично възможността на членовете на НИС да изберат измежду заместник-председателите кой всъщност да проведе конференцията, кой да изпълнява тези функции. И ми се струва, че това е нормално, в това няма никаква драма.

Тоест заместник-председателите сами ще решат, вие няма да посочите кой ще изпълнява тези временни функции.

Знаете ли, ако посоча аз, би трябвало да приемем, че партията е лидерска или дори династична. Да си тръгне един лидер в демократична партия и да посочи свой наследник - това поставя под много голямо съмнение демократичността на партията. В крайна сметка последните ми думи пред Националния съвет бяха повече от ясни - напускам като председател, който поема своята отговорност, но искам и с напускането си да помогна, с каквото мога, на СДС. Това означава да върна незабавно ключовете от фондацията, нещо, което е много важно за мен като морален жест към СДС. Това означава от моите уста да не излезе никога лоша, укорна дума срещу СДС и да остана член на СДС, затова защото можеш да бъдеш седесар и без да си председател на партията. Това е повече от очевидно.

Как си обяснявате факта, че софийското ръководство се разгневи много на насрочването на такава ранна дата на конференцията. Излизайки от заседанието някои казаха - останаха добрите. Защо така гневно столичната организация се отнесе към това решение?

Вероятно е имало малко повече емоции. Това е съвсем естествено, загубихме избори, ще правим нова конференция, ще се избира нов председател, но аз не мисля, че добрият тон беше нарушен, затова нямам никакво намерение да коментирам кой какво е казал. Сигурен съм, че на следващия Национален съвет ще бъде намерен най-добрият дневен ред на следваща конференция, ще бъде избрана една мандатна комисия. Моята цел е да не оставам със своята сянка да тежа върху СДС и върху провеждането на конференцията.

Не се ли страхувате, че предвид и днешните емоции, битките около временното лидерство ще се окажат, така, пагубни за СДС?

Не, не се страхувам, затова защото СДС е единствена партия. Фактът, че при нас отиващият си лидер не посочва заместник, фактът, че има дебат, бил той емоционален, за бъдещото на партията, говори, че в партията има хора, дето ги боли за това бъдеще. Фактът, че аз като лидер напускам, но оставам редови седесар и ще помагам с всичко, което мога, така се разделихме с Националния съвет и им благодаря, че ме изпратиха с аплодисменти, това за мене всъщност е едно много силно доказателство, че СДС има перспектива, има млади хора, има нови идеи и те ще продължат, няма никаква драма в това.