Петков: Станишев не e нито ватман, нито пожарникар
Петков: Станишев не e нито ватман, нито пожарникар / Sofia Photo Agency
Румен Петков, депутат от Българската социалистическа партия, бивш министър на вътрешните работи бе в Благоевград на кръгла маса на тема "Трафик на хора - време за действие" в качеството си на председател на общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество.

Защо време за действие сега, а не като бяхте министър?

А, тогава беше направено немалко. Веднага трябва да кажа, че тогава всъщност отпаднаха претенциите на Австрия в резултат на много успешни съвместни действия, и на Белгия, към децата, които бяха трафикирани в тези две държави с цел джебчийство. В много голяма степен това предопредели и една по-обща позиция за липсата на санкциониращи мерки срещу България. В много голяма степен тогава се сне напрежението и в Испания, и в Италия относно трафика на жени за сексуална експлоатация. Така че, мисля, през, въобще през последните 6-7 години, не само през отминалите 3, се направи много, но сега мисля, че е назрял моментът за стъпки и действия в две посоки. Първо, за много ясна позиция на обществото на нетърпимост към това уродливо явление. Ние трябва да кажем като граждани на европейска България, че за нас не стои въпросът дали да бъде легализирана проституцията и това е недопустимо. Ние трябва да бъдем пределно категорични, че продажбата на човешка плът в 21 век е ненормално явление.

Успоредно с това аз си мисля, че на една малка България, новоприет член на Европейския съюз, й отива да постави въпроса за единна директира, за единна политика като отношение към проституцията, защото една част от въпросите за трафика, да речем, на жени с цел сексуална експлоатация се задават от страни, в които проституцията е легализирана и в които сигурно има български проститутки, но действащи, имащи поведение, което изцяло отговаря на законовата база в тези държави.

И на трето място, може би още един преглед на българската правна рамка, какъвто днес много задълбочен анализ беше направен и от представителите на прокуратурата, и от представителите на Министерството на вътрешните работи, на академията на Министерството на вътрешните работи, на неправителствени организации. Тъй че, мисля, е една много силна първа изява на Международния институт за сигурност и сътрудничество съвместно, разбира се, с Националната комисия за борба с трафика на хора и с община Благоевград. И съм изключително благодарен и на вицепремиера Даниел Вълчев за това, че заедно съумяхме да организираме нещо много важно, много стойностно за Благоевградския регион, и на кмета на Благоевград г-н Паскалев. Защо Благоевград? Защото Благоевград или по-скоро правоохранителните органи там имат отговорност за две ключови граници. Едната е вътрешна - границата с Гърция, другата е външна граница. Но така или иначе две достатъчно натоварени граници, които трябва да бъдат контролирани по един убедителен и в обществена полза начин, от една страна. И, второ, очевидно, че в региона има и вътрешен трафик.

Да поговорим за предстоящото събитие на социалистическата партия в края на тази седмица. Като ви слушам, всъщност вие мислите, че не трябва да е като едно време, включително в европейски мащаб, че БСП трябва да търси промени. А в клипа, който е пуснала социалистическата партия, премиерът казва "Не е като едно време, а?", но след това Стефан Данаилов му отговаря, че идеите, мечтите си остават, и това се потвърждава от още един човек в тоя клип. Вие как мислите? Като едно време ли трябва да е БСП, или не като едно време?

Аз не знам защо БСП трябва да се отрича от идеите си и от мечтите на поколения български социалисти. И не мисля, че тези идеи и мечти могат и следва да бъдат зачерквани с лека ръка. Напротив, аз мисля, че подобен тип поведение е вредно за българската политика въобще. Животът не е започнал днес за никой от нас и ако ние искаме да сме почтени към утрешния си ден, към децата си, трябва да помним родителите си. Мисля, че немалка част от социалистическите идеи, от социалното мислене, от социалната политика са въжделения действително на поколения наред, в това число гражданското общество, в това число гражданските права и свободи, и тяхното зачеркване или неглижиране не мисля за добър знак днес. И въобще не мисля за добър знак съзнанието, че животът започва от нас.

Смятате ли, че с управлението си или с участието си в това управление вие загубихте тези хора с идеите и мечтите, и затова избирате да се обърнете преди конгреса като партия точно към тях, а не към някоя друга група, по-широка група от хора, които не споделят точно тези идеи и мечти? Наличието точно на такъв клип означава ли, че БСП е загубила доверието на тези хора - с идеите и мечтите?

Не, не мисля, въпреки че бяха правени много опити за внушения, че сме се разделили от корените си, от автентичната лява политика. Не мисля, че това е така. И специално в социалната сфера могат да бъдат посочени много примери, аз ще си позволя само този с пенсиите - да, пенсиите са ниски; да, пенсиите са недостатъчни; да, нашите родители не получават това, което заслужават, но нека все пак погледнем откъде тръгнахме, какви бяха пенсиите преди три години. Пенсиите са се повишили с над 75 процента. И другият пример, който си струва да не бъде подминаван с лекота, е заетостта, нивото на безработицата. Безработицата преди три години беше 14 процента, а днес безработицата е около 6, независимо от всички световни фактори, които очевидно влияят негативно. Тъй че не мисля, че БСП е загубила влиянието и авторитета сред тези хора. Още повече аз бях на около 20 конференции в страната и в Северна, и в Южна България, и тогава, когато се води реалният дебат, тогава, когато се вадят реалните аргументи за постигнатото и за непостигнатото, за това, което съумяхме да направим в една много трудна среда, в една сложна коалиция, която аз за себе си нямам никакво съмнение, че беше и е нужната на България днес, мисля, че хората го оценяват по достойнство, разбира се, с ясното съзнание, че очакванията, а и потребностите им са много по-големи.

Трябва ли Сергей Станишев да остане ватман на трамвая на социалистическата партия?

Социалистическата партия е нещо много по-голямо от трамвай. Сергей Станишев не бива да бъде свалян до нивото на ватман или пожарникар.

Е, нали играе ватман.

Той е един солиден политически лидер, който има своето бъдеще. И според мен в момента всякакви разсъждения на темата лидер на партия и министър-председател са контрапродуктивни, да не кажа вредни за държавата.

Този въпрос към вас звучи актуално, защото, ако оставим стилистиката на клипа, точно той ви свали от трамвая на правителството.

Тук сте в някаква грешка. Вие сте опитен човек и би следвало, следейки процесите, да ви е останало в съзнанието, че си подадох оставката сам по три причини, които съм огласил публично пред обществото. Тъй че една такава. . .

Ама той не ви предложи да ви задържи.

. . . от човек като вас не я възприемам много сериозно.

Не, не ви предложи да ви задържи, не бих казал, че и публично силно ви защити. Очакваше се да има. . .

Не знам защо нямам спомен да сте присъствали. . .

. . . огорчение у вас.

. . . на нашия разговор, на който го информирах, че според мен най-доброто в момента и за вътрешното министерство, и за страната е си подам оставката. Но надали това е актуален днес въпрос.

Не, въпросът е има ли огорчение всъщност във вас, което да доведе до политически действия на конгреса, ако не насочени срещу премиера, то срещу тези, които са негово близко обкръжение?

Във всички случаи съм се водил от интересите на българската държава и общество и на социалистическата партия. И мисля, че съм го показвал достатъчно ясно в годините от 1990-та насам. И още веднъж искам да кажа, че не просто действията, а разсъжденията на тема радикални промени на предстоящия конгрес в изпълнителната власт и в политическото ръководство на БСП, са вредни, а не просто контрапродуктивни.

Да, обаче. . .

Не съм аз човекът, който по какъвто и да е начин ще навреди на партията си, на държавата и на обществото.

. . . вашият бивш съпартиец и бивш кмет на Дупница. . . тоест настоящ съпартиец и бивш кмет на Дупница Първан Дангов казва, че тишината в партията ражда недомислици, цитирайки впрочем, перефразирайки една ваша мисъл по друг повод. А големият въпрос е смятате ли, че това наистина пък е добре за партията, след като абсолютно всички говорите в един глас и няма силна вътрешна опозиция?

Господин Дангов е от шумните членове, от тези, които създават шум главно около себе си, водени от едната цел "папал в газету". Тъй че той да говори за тишина, нали. . . разбира се, да не порочим ефира на Дарик радио.

Кой е най-сериозният вътрешнопартиен опонент на Станишев, след като очевидно вие не само отричате да сте такъв, а и го подкрепяте?

Аз мисля, че с поведението си съм показал и какъв е моят избор и кое според мен е здравословното за партията и за държавата в момента - и поведение, и действие.

Каква е интригата на този конгрес? Кой ще се изправи срещу тази политика? Даже в партии с много силни лидери на Запад винаги има някой, който не е съгласен, и има някаква различна идея и тя е известна. В БСП коя е другата идея?

Аз мисля, че в случая да се търси интрига според мен е некоректно и несериозно най-малкото. По-скоро трябва да видим ключовите документи, които ще разглежда конгресът. Това е един много амбициозен конгрес, бих казал за последните години най-амбициозният висш форум на социалистическата партия. Новата партийна програма, по нея има различни мнения, тече от месеци насам много солидна дискусия. Новият партиен устав, който е призван да адресира енергията на партията в една солидна партийна конструкция, и на висш съвет, и на парламентарна група. Политическата рамка, с която излизаме на предстоящите избори, така че е важно да се разбере, че това не е конгресът на интригата, а е конгресът на политиката за българските социалисти, което мисля в много голяма степен отличава левицата днес от десницата, която е за съжаление в последните 4-5 години в перманентно състояние на разпад.

Кой предлага различна политика от тази, която предлага премиерът и тези, които сте около него?

Вижте, програмата беше разработена в една доста широка по състав и богата по интелектуален потенциал работна група, председателствана от г-н Георги Пирински. По устава работиха не малко хора под координацията на г-н Бойко Великов, тъй че да се адресират документите към един или друг член само на ръководството, в това число и към нашия лидер, още веднъж казвам, не мисля за много коректно, а в рамките на тези широки дискусии, които бяха направени в цялата страна, в областните ни структури, в общинските структури, в основните организации, се чуха много и различни мнения и поне моето впечатление е, че голямата част от разумните са отразени в последната редакция на материалите.

Тоест вие не виждате никаква алтернатива в партията?

Аз не виждам никаква интрига в партията.

Алтернатива виждате ли, политическа алтернатива, включително на програмно ниво, на организационно ниво, това, което ще се предлага в устава?

Ами, вижте, нека конгресът все пак се произнесе. Аз имам своето мнение и по материалите и съм го изразявал и в нашите форуми, но според мен е важно да отбележа в този ред на мисли, който вие формулирате, две неща. Първо, че днес социалистическата партия и този широк коалиционен формат нямат алтернатива. Другото срещу нас е, така, едно не винаги много, как да го кажа, много чуваемо крякане, от което обикновено в главата на човека, освен силния звук, не остава нищо друго. Говоря за нормалния като мен и вас човек. И второ, днес ние трябва да разберем, че страната се нуждае от стабилност и от солидност, а това предполага не просто консолидационни процеси в левицата, а процеси, които да покажат и сила, и характер, и воля да се даде на държавата и на обществото нужното и очакваното от гражданите управление.

Вие получихте ли този SMS, който днес се разпространява сред журналисти и политици, аз лично го получих три пъти, с който. . .

Честно казано, не си чета SMS-ите винаги.

. . . с който ни уведомяват от номер, който се оказва на Бриго Аспарухов, но Бриго Аспарухов твърди, че това е някаква хакерска атака, че БСП изпълнява чудовищен план за спечелване на избори 2009. Той се състои от омаскаряване на основните политически опоненти, обявяване на война на едрия бизнес и така наречените олигарски чрез създаване на обществена нетърпимост към тях, провеждане на демонстративни акции и образуване на наказателни производства, изфабрикуване на сигнал за заплаха срещу премиера и извършване на инсцениран опит за покушение срещу него, приписвайки го на олигарсите, последваща медийна истерия за случилото се, което ще даде възможност за арести и репресии за всички неудобни за БСП субекти, и създаване образ на герой на премиера, елиминиране на досегашните представители на едрия бизнес и преразпределяне на овакантените икономически територии непосредствено преди избори. Това е съдържанието на въпросния SMS.

Хващате ме доста неподготвен. Това надминава и най-болните фантазии, които звучаха тези дни от телевизионния екран, от обвиненията, и то абсолютно несъстоятелни, срещу отделни политици за участие в корупционни схеми до разгръщането на такива мрачни сценарии преди месец и половина, два може би. Това е ненормален начин на мислене и аз го отхвърлям.

Добре де, ама то срещу олигарсите, от друга страна, може да се каже, че воденето на. . . понеже олигарх предполага някакъв вид монополизиране, непазарен подход, при който се печелят икономически позиции. Това, БСП може би наистина трябва да провежда такава битка или не мислите?

БСП трябва да държи на закона. А изтласкването на икономически субекти от пространствата, в които са, на незаконова основа, се надявам, че си е отишло от българската политика и управление заедно с Иван Костов. Така че да се водят такива разсъждения, че някой трябва да бъде изтласкан от икономическото поле, просто ей така, защото е хрумнало някому, мисля, че връща държавата ни години назад. Затова БСП е партия на закона, БСП ще държи на закона. И аз мисля, че българските институции трябва да работят именно за спазването на закона и за чистотата в отношенията, а не да изпълняват една или друга поръчка. Това би било дълбоко вредно. И във времето ще се стовари на главите на тези, които биха си помислили да го практикуват.

А как ви звучи - инсцениран опит за покушение срещу премиера с цел превръщането му в герой?

Глуповато.

Използвам връзката за друга интрига от днешния ден. Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов обяви пред Нова телевизия, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е членът на правителството на тройната коалиция, чието име е засечено в разработката "Лиана". Вие като бивш вътрешен министър би трябвало да я познавате в. . .

Ей така. . .

. . . детайл.

Ей така денят ни минава от интрига в интрига. Сега, веднага искам да кажа, че дотолкова, доколкото аз съм запознат, името на д-р Чакъров. . . на присъствието на д-р Чакъров в каквато и да е разработка, не само в тази, която цитирате вие, присъствието, участието е гнусна лъжа. Като имам предвид кой я е произнесъл, ще добавя само поредната. Второ, ако действително някой, някъде разнася такъв тип информация, тя трябва да бъде проверена. Аз предполагам, убеден съм, доколкото познавам д-р Чакъров, че той ще предприеме необходимото, за да защити своето достойнство - и човешко, и политическо, защото той го заслужава. И съм сигурен, че нещата няма да бъдат оставени така, но. . . Ето, в България сме свидетели на това как двама-трима човека с лекота лъжат и то по най-циничния начин от медия в медия, за това има видимо някаква степен на чуваемост, и както и вие казахте - да надникнем в следващата интрига. Без да искам да връщам историята назад, навремето също и г-н Атанасов лъжеше по най-циничния начин, че хора от ръководството на МВР пазят Куйович. Той е човекът, който създаде пълен комфорт на Куйович в България. Предостави му определен статут. Грижеше се Куйович да се чувства абсолютно недосегаем от властта. И той, който направи това, обвини тези, които арестуваха Куйович и направиха възможно повдигането на солидно обвинение срещу него, че го покровителстват. Това е за съжаление част от реалността на днешния ден на България. Съжалявам, че името на д-р Чакъров се намесва по такъв непочтен начин и мисля, че той ще си предприеме необходимото, за да защити доброто си име. Но, пак казвам, нямам познанство върху разработка, в която той да участва.

А в тази разработка става ли дума за апартамент някъде в центъра на София, на ул. "Позитано", където са се намирали трезори или черна каса?

Ами, вижте, този, който ги твърди тези неща, следва да бъде проверен от прокуратурата. Ако това е така, да се види какво е направено по разработката. Вече институционално беше заявено, че по тази разработка има произнесена осъдителна присъда и въпреки това ние продължаваме да твърдим, че, видите ли, по разработката не е работено. Твърдеше се, че е прехвърляна от служба в служба. Институционално се заяви, че разработката не е прехвърлена от служба в служба. Напротив, консолидирана е информацията и са сформирани общи екипи. Но ние продължаваме да лъжем сами себе си. Или двама-трима души продължават да лъжат от националния ефир и ние им обръщаме внимание.

Има ли ги ДПС. . .

Ако. . .

. . . или не в тази разработка?

Вижте, аз не мога да коментирам какво има и какво няма в разработката. Но този, който го коментира, би трябвало да бъде погледнат с по-голямо внимание от ДАНС, които отговарят за класифицирания характер на информацията, и, разбира се, от прокуратурата.

Т.е. вие няма да кажете нищо за "Лиана"?

Аз мисля, че казах достатъчно. Нямам спомен д-р Чакъров да фигурира в която и да е разработка, и по-скоро твърдя, че това не е така.

А апартаменти, черни каси има ли вътре в разработката или в която и да е разработка, има ли черна партийна каса?

Не.

Няма?

И твърденията от тази сутрин, че за ДПС и за БСП има данни, че са ползвали черни партийни каси, са твърде гнусна инсинуация даже и за провалени хора.

Една минута накрая да коментирате призива на неправителствената Асоциация за защита на свободното слово "Ана Политковская", която определя ваши думи, насочени към германския разследващ журналист Юрген Рот, като фашистко-комунистически. . .

Като какво?

Фашистко-комунистически и иска прокуратурата да провери тези призиви. Става дума за думи, дали вярно сте цитиран, лъжецът, клеветникът, мошеникът, безгръбначният трябва да бъде удрян през устата, това за Юрген Рот, и през пръстите, и през всички части на тялото. Това от "Ана Политковская" го тълкуват като ваш призив за насилие срещу журналисти.

Глупости, за никакво насилие не може да става. Аз и днеска казах - за мен господин Рот е просто един лъжец. Той лъже, и то за лесно проверими факти, той не си е направил труда да провери елементарни неща, което не му пречи да лъже по един много циничен начин, бягайки, разбира се, от въпроса кой финансира издаването на книгата, кой финансира идването му в България, кой финансира наемането на зали, кой финансира хотела. . .

Кой финансира?

. . . в който е нощувал, въобще кой финансира цялото това удоволствие да бъдат оклеветени няколко човека в страната.

Вие знаете ли кой финансира, кой финансира?

Не, но е въпрос, над който си струва българската разследваща журналистика да се замисли.

Ама вие знаете или не знаете?

Не, не знам и не съм се интересувал.

Т.е. в това не влагате някакъв упрек към Рот?

Аз като съм казал, че е лъжец и безгръбначно, трябва да споделя, така, че може би да съм го понадценил малко, милия.