Павел Чернев: И преди, и сега над Сидеров е опънат чадърът на БСП и ДПС
Павел Чернев: И преди, и сега над Сидеров е опънат чадърът на БСП и ДПС / снимка: БГНЕС

И преди, и сега над Волен Сидеров е опънат чадърът на БСП и ДПС, после го пазиха от ГЕРБ, но съвсем скоро националистите в България ще му покажат вратата и ще го изпратят на политическото историческо бунище. Това коментира в интервю за Дарик бившият депутат от „Атака" Павел Чернев.

Той беше един от участниците в инцидента с Волен Сидеров на магистрала „Тракия" през 2006 г., заради който беше свален тогава имунитетът на лидера на „Атака". Павел Чернев напомни, че тогава Сидеров е получил най-лекото и най-оборимото обвинение, което го е спасило от присъда. Бившият депутат се надява този път съдебното дело срещу лидера на „Атака" да не претърпи фиаско.

След инцидента на магистрала „Тракия" имаше поредица инциденти - самолета на Луфтханза, ситуацията „Извини се, бе!". Сега има видеокадри - нека от МВР да бъдат така добри да ги покажат", допълни Чернев и подчерта, че Волен Сидеров „вряка на улицата" - това бил театър, с който прикривал истинската си политическа импотентност като националист, защото в парламента се държал като „послушен пудел на управляващите, а на улицата играе роля пред своите избиратели".

Чуйте интервюто с Павел Чернев

Изненада ли ви това, което се е случило в самолета София-Варна или това е част от ролята на Волен Сидеров, който най-умело май заиграва със скандалите, в които е главен герой?

Да, по-скоро скандалите му се случват дотолкова, доколкото той като едно митично животно живее в огъня на скандалите. Но мисля, че този скандал надали го е търсил целенасочено или поне продължението му на варненската спирка или стоянка на таксита, боклукчийско кошче ли са намерили, където да се сражават. Нека първо да обобщим. Господин Сидеров и неговият тип политици, някои от които са сред нас националистите, наистина съществуват, виреят от скандал в скандал. Скандалът вдига техните рейтинги, издига ги в ниво прекрасност в очите на техните избиратели, каквито и да са те. Няма да коментираме качествата на избирателя, но има избирател, който харесва такъв кретенски облик.

Героизират го такива събития?

Как може да се героизираш, когато в компанията на мнозина свои последователи, нанасяш побой на безпомощни хора или на служител на реда, който не може да посегне на човек с имунитет. Какво геройско има в това? Далеч по-геройско е, ако наистина иска да извърши нещо геройско господин Сидеров, да бъде така добър да ме последва на барикадите в Северно Косово на страната на православните срещу ислямизаторите, на страната на нашите, хайде да не ги наричаме някакви, но православните, които са изолирани в Северно Косово и отстояваха своята кауза. И аз бях там миналата и по миналата година, на барикадите, заедно с тях. Господин Сидеров няма сърце за такова действие. Защо не дойде с мен в Нагорни Карабах, където бях миналата година също.

Вие го познавате добре. В случая отново съдим по свидетелски показания за това какво се е случило. Но в състояние ли е Волен Сидеров да набие някого или по-скоро той е вербално агресивен?

Всеки мъж, който тежи поне 60-65 килограма може да нанесе юмручен удар и да предизвика кръвонасядане. Това си е и правен факт, и медицински.

Дали е склонен да посегне, защото поне медиите улавяме агресивния му говор?

Ето, че явно е посегнал. Явно агресивният му говор е ескалирал в самочувствието на можеш да посяга. Нека да започнем от това. Предизборният му клип за 2013 година включваше упражнение на господин Сидеров и един дългокос младеж, които помежду си разиграваха юмручен двубой от ушу или кунг-фу. Господин Сидеров по своята телевизия демонстрира спортен кът в своя кабинет в партийната сграда, където той твърди, че се занимава с източни, китайски най-вероятно бойни изкуства. Тоест господин Сидеров демонстрира завидно самочувствие, а неговата приятелка, интимна или каквато и да е, Деница Гаджева твърди, че той изглежда добре и е добре сложен. Ето този добре сложен белокос мъж демонстрираше умения по ушу и кунг-фу и се е опитал демонстрира ушу и кунг-фу на хора, които няма как да му отвърнат, в компанията на най-малко на десетина свои съратници. Видяхме как прави това - блъска, грубиянства с ваш колега по-рано през 2013 година. Видяхме господин Сидеров, който блъскаше журналисти по улиците докато течаха протестите късно през нощта, заобиколен от бабаитчета. Е, видяхме и този смелчага и скрил се под масата, видяхме малко по-рано, преди няколко дни, как същият този смелчага, когато беше поканен от европейският шампион по таекуон-до Слави Бинев, двамата мъжката да се разберат, как този смелчага изприпка като едно сополиво момиченце до градската прокуратура да се жали. Тоест тук владението на кунг-фу и ушу не можахме да му се насладим. Явно господин Сидеров, и това не му прави чест, се опитва да демонстрира физическо и морално превъзходство над хора, които са му далеч ниско под възможностите и задълженията на един националист да показва мъжество. Аз не отричам, че ние националистите трябва да сме готови, ако трябва и физически да застанем и да защитим каузата си там и тогава, където България е застрашена, нападната, обидена. Така, да. Аз съм автор на изречението, на твърдението, че ако един националист не може да удари един шамар, как утре ще защитава родината. Това съм го казал. Но нашата позиция трябва да бъде изключително балансирана или целенасочена. И пак повтарям. Нека проявява мъжество на позиция, на барикадите в Северно Косово, на позициите в Нагорни Карабах и тук, когато вдигнем барикадите да защитим България.

Преди дни имаше жалба на Волен Сидеров до главния прокурор, закана за убийство от страна на Бинев, някакво интервю, в което той казал, че ще го разпльока.

Това си е лексика на тези, които се занимаваме малко или повече с приложни спортове и умения. Ако си спомняте преди доста години аз също бях в конфликт със Слави Бинев, аз го поканих да му изкъртя кратуната. Съответно той отговори по подобаващ начин. Но нито аз тичах да се жаля, нито пък Слави, пази боже, той да хукне да се жалва от мен. Така говорим ние момчетата, дето се разбираме от време на време и с крушета.

Няма да ви връщам към кашата с онези показания, онази дълга история, която беше предмет и на дискусия в Народното събрание, инцидентът през 2006 година.

Върнете ме, аз ще ви отговоря така. След магистрала "Тракия" имаше поредица инциденти - самолетът на Луфтханза, ситуацията " извини се бе", която я видя цяла България, блъскането на журналисти по улиците и блъскането на майки с деца, протестиращи от грубияните около Сидеров, за което хората му отвърнаха и го обсадиха в централата му. За което и аз, придружен от свои съмишленици, излязох на улицата, за да дадем отпор на тези хиени, на тези момчета, които са се самозабравили.

Въпросът е в друго. Тогава беше свален имунитета му. Той сменяше няколко пъти тезите за случилото се, даже роптаеше до последно, че това е било атентат срещу него. В случая очаквате ли Атака да бъде изкарана жертва, вече се правят такива опити? Как ще завърши тази история?

Искам да задам следния въпрос. Хубаво, тогава на магистрала "Тракия" имаше страшно много неизвестни, които се породиха от голямото желание на медии, на управляващи, на правосъдна система да ни нанесат удар. И в тази бъркотия те оставиха много тъмни петна. Сега прокуратурата трябва да бъде много ясна в обвиненията си. А и тук съществуват видими кадри, които нека МВР да бъдат така добри да ги покажат и да ги приложат по законно допустимият начин към делото. Видео материалите могат да бъдат приложени към делото, след като им бъде направена и експертиза. И експертното заключение се прилага към делото. Второ, Варненска районна прокуратура, познавам тези хора, те са добри професионалисти. И Варненска районна и окръжна прокуратура са добри професионалисти. Тези колеги са си свършили чудесно работата, те са снели свидетелски показания, те са се събрали достатъчно много материали, които да послужат като доказателство при провеждането на следствието, което обаче сега ще трябва да се провежда в Национална следствена служба, защото става дума за лице с имунитет.

Как очаквате да завърши тази история?

Надявам се да не завърши с правосъдно фиаско, така, както завърши делото "Магистрала Тракия", защото по делото " Магистрала Тракия" на господин Сидеров не беше повдигнато обвинение за съучастие, заедно с шофьора. Шофьорът беше осъден за хулиганските си действия в Пазарджик. Но странно и никой до този момент не отговаря на въпроса, защо по отношение на господин Сидеров не беше повдигнато същото обвинение, а спрямо него беше повдигнато абсурдното обвинение за подбудителство към лъжесвидетелстване по отношение на мен. Нека и кажа нещо като дългогодишен адвокат. Подбудителство към лъжесвидетелстване е едно от най-трудно доказуемите престъпления. И без наличие на специални разузнавателни средства - запис на разговор, е абсурдно да се докаже.

Трудно минава в съда?

Тоест беше му дадено най-лекото обвинение и най-оборимото. Нещо повече. Когато Софийски градски съд се произнесе с оправдателна присъда, Софийска градска прокуратура не я протестира, което е абсолютна практика на прокуратурата от години - да протестира.

Всичко това, което казвате отново ме кара да ви задам същия въпрос. Кой го пази през всичките тези години?

Директно го казвам. И тогава и сега над господин Сидеров е опънат чадърът на БСП и ДПС. И тогава и сега политическият чадър на БСП и ДПС...

И тогава ли беше така през 2008?

Господин Сидеров беше много удобен опозиционер тогава. Неговите депутати не един или два пъти гласуваха заедно с ДПС и БСП, доказано, документирано и в книга, която излезе в публичното пространство.

Но беше и партньор на ГЕРБ.

Да, впоследствие беше и партньор на ГЕРБ, беше необходимия, дори нежелания партньор на ГЕРБ и това наложи може би неговото спасяване от скандала Лофхтанза. Това наложи неговото спасяване от ужасния скандал с търговия с влияние за тези гаранционни договори, които се оказа, че са подписани.

Запис на заповеди?

Не са запис на заповеди, това са гаранционни договори за кредити между офшорни компании. Изключително голям скандал, който тепърва идва от европарламента тук от запознатите с писмото на евродепутатите.

Затова и подозираме конфликта със Слави Бинев и Волен Сидеров в момента.

Вероятно това е конфликта. Конфликтът с корковите тапи в Брюксел. Само че той има предистория.

Къщата на лебеда ли?

В къщата на лебеда. Само че преди къщата на лебеда имаше къщата на европейския парламент, в която къща никой не пожела да подаде ръка на господин Сидеров, дори дългогодишният му приятел Жан-Мари Льо Пен.

И сега ще кажат: Вие, защото сте се разделили и затова всички ще го плюят.

Аз ще ви кажа така. Господин Сидеров не е от нас националистите, той не е един от нас. И съвсем скоро ние трябва да му посочим вратата, за да се освободи сектора на национализма за истинските. Ако трябва това нека да бъдат нови млади лица. Аз съм 110 % съгласен това да е така. Напред да излязат хора като Симеон Костадинов - Националистическа партия на България , Ангел Джамбазки.

Този човек мина през доста политически формации в опит да намери лицето си.

Да, но той е истински националист, за разлика от много други. Нека тези млади лидер да излязат.

Позволявам си лично мнение да изкажа. Този възродителен процес на местностите и имената във Варна много ми мирише на повърхностна история. Каква е същината на всичко това, и вие бяхте във Варна?

Да, затова бяхме във Варна с господин Костадинов. И ние честно и почтено бяхме на пресконференцията на областния управител.

Извели са ви от там?

Да, като му държахме доста непристоен език. Ние същото го казахме, Симеон го каза, но аз стоя зад тези думи и отговарям за тях. Симеон нарече този човек национален предател, защото той абсолютно неправомерно отмени акта за смяна на имената. Абсолютно неправомерно.

Тази история е голяма тема.

Да не навлизаме в нея.

Да не навлизаме, но аз смятам, че проблемът на България не е в това как ще се наричат нещата, а в самите неща.

Само едно изречение. В речта на Ердоган, не една и две речи, в които той обявява български национални територии за принадлежни към турската диаспора, утре така говорещите турски политици ще кажат: Ами как не, там в Делиормана, нашето Лудогорие, има местности, които се казват Карък чешме, куршум дере и така нататък. Там живеят турци, ерго това е Турция. Напротив, това е изключително важен момент на противопоставяне на турските болни амбиции, които тепърва ще се възраждат на Босфора. Новотурските болни амбиции на новия неоосманизъм, подплатен с войнстващ ислямизъм.

Кюфтето, капамата и сърмите вероятно ще ни останат в кухнята, да не стигаме до там.

Не елементаризирайте нещата, моля ви.

Не, приемам го това като аргумент, в една скоба го слагам.

Това е нашият аргументи и аз съм длъжен да го кажа.

Да не коментираме в частност темата за наименованията и дискусията, която се отваря?

Те са щрих, но нека продължа. Мястото на господин Сидеров като истински националист беше там, редом с нас.

Той нали затова дойде?

Той дойде, за да се бие на такси стоянката, явно. Да показва бабаитлъци на тоя и оня в самолета, да иска личните документи

Но после успя да събере маса хора на този протест.

Неколцина. Да не спорим колко са били. Това ли е начинът, когато ти стоиш в парламента и от твоето златно пръстче зависи това парламентарно мнозинство. И когато ти можеш да викнеш лично Орешарски и да му кажеш: Или махаш този областен управител или падаш от власт.

Трудно ще стане.

Напротив. Точно това е начинът. Когато ти държиш парламентарния инструмент в ръцете си, ти излизаш и се държиш като извън парламентарна малка партия, крякаш от улицата. Извинявайте, ама това е театро, с което той прикрива истинската си политическа импотентност като националист. Защото той в парламента се държи като послушен пудел, на управляващите, а на улицата играе роля пред своите избиратели: Ето ме на, вижте какъв съм юнак.

Въпросът е доколко нишата, в която стоите и вие и други лица, патриотичната националистическата ниша в политиката в момента може да намери една обединителна нишка? Засега много неуспешно, правеха се опит, разговори с ВМРО.

Разрешете да изкажа становището, че аз намирам тези противоборства, конфликти, които тепърва назряват и ще се решат в нашия сектор, за необходимите за болестите на растящия здрав организъм на българския национализъм.

Да даде господ смислен национализъм и патриотизъм, има нужда държавата от него. Без крайности, без ксенофобия и всякакви кресливи...

Зависи какво наричате ксенофобия, защото не е ксенофобия, когато кажеш: Ей, вие от сирийската свободна армия, хайде да си ходите.

Да, начинът на казване също е важен. Дано повече ум и смисъл се влага това, което излъчвате от редиците на националистическите формации. Единственото ми опасение е да не би в момента вашата надежда да се крепи на това Атака да се елиминира максимално лесно от едни такива събития, за да освободи терен за вас.

Това ще бъде част от процеса. Има един медицински и политически процес, нарича се аблация, декапитация, отстраняване чрез разрез. Мисля, че това предстои по отношение на господин Сидеров.

Някой ще го направи или?

Историческата необходимост намира своя израз в различни личностни прояви.

Тече ли някакъв сценарии според вас за изолиране на Атака от политическия живот?

Той ще се наложи този сценарии за изолиране на господин Сидеров, защото нека си го кажем честно. Със сигурност в Атака има все още достатъчно здрави и хубави български националисти и патриотично настроени хора, нека не отричаме това.

Въпросът е дали външни фактори при политическите сили било в средите на управляващите, заговори се за Брюксел?

Нека не правим тук някакви абри-кадабри, да не чертая сложни съзаклятнически политически сценарии. Най-малкото ситуацията не го заслужава. Но вярвайте ми рано или късно от нашите редици ще излязат здравите силни ръце, които ще изхвърлят подобието Сидеров на политическото историческо бунище по един, друг или трети начин.

Рано или късно, по първи, втори или трети начин, във времето и пространството се опитвам да го разположа. Евроизборите, вот след това, кога и как?

Нека да проследим събитията оттук нататък как ще се развият.

Нещо конкретно мислите явно?

Аз също разсъждавам върху конкретни начини и методи на въздействие, разбира се в рамките на законите.

Вие сте юрист. Ако се докаже това, заради което се иска сваляне на имунитета на Волен Сидеров - престъпление?

Хулиганство. Трябва да видим по коя алинея. Втората алинея, която е по-квалифицираната предвижда затвор да 5 години Тежичък състав, особено посегателство над длъжностно лице.

Ако е до 5 години не може да бъде заменено с административно наказание?

Ако е до 5 не може да бъде заменено.

А другият вариант е до 3 години и там вече да си плати глоба, порицание?

Това също може да стане да плати глоба или порицание, но все пак той ще бъде изправен пред съд и ако бъде осъден това е показателно. Аз, както казваше Слави Бинев преди години, всеки ден, по два часа на ден, ежедневно тренирам вяра в българската правосъдна система от тук нататък.

Дано повечето българи усетят нейната справедливост и това, което от години се изтъква като проблем.

Там е работата, че много българи усещат тази справедливост на свои гръб, но не я виждат по отношение на помазаните, по отношение на носителя на златното пръстче например.