Овчаров: Ръководството на БСП заприличва на Политбюро
Овчаров: Ръководството на БСП заприличва на Политбюро / cнимкa: Sofia Photo Agency
Румен Овчаров: Моят проект е възраждането на БСП
25740
Румен Овчаров: Моят проект е възраждането на БСП
  • Румен Овчаров: Моят проект е възраждането на БСП

Депутатът и лидер на столичната организация на БСП Румен Овчаров, събеседник в „Денят" на Дарик.

Какво има да довърши Румен Овчаров на лидерския пост в БСП-София, за да оттегли подадената оставка, каквото направи на градския съвет в понеделник?

Как да ви кажа, лична работа нямам. Имам работа в партията. Имам работа за възраждането на БСП. Нямам намерение да правя свои леви или много леви проекти. Нямам намерение да участвам в разпарчетосването на БСП, моят проект е възраждането на БСП. Впечатлението ми е, че този процес на промяната, на възраждането на партията, като че ли спря. Струва ми се, че е време да се хвърли един камък в блатото, за да се поразмърдат нещата, иначе може така спокойничко да си караме, нали си спомняте имаше една песен на Владимир Висоцки „А на кладбище все спокойненко..."(бел.ред. „А на гробището всичко е спокойно...") Нямам разбирането, че БСП може да продължи да съществува и да живурка само, за да гарантира спокойните бъднини и старини на няколко човека от сегашното й ръководство.

Едно условие бяхте поставили за евентуалното ревизиране на решението за оставка - „ако отново хора с мръсни ръце се опитат да интригантстват и да пипат там, където нямат морално право".  Това Сергей Станишев и онези десетима около него ли са, с които казвате, че БСП се занимава вместо да решава проблемите на хиляди хора?

Да, точно тях имам предвид. Вижте какво направиха те след изборите и след конгреса. Вместо след вота и форума да защитаваме резултатите от управлението на правителството, в което БСП имаше водеща роля, Сергей Станишев и хората около него се занимаваха с гарантиране преизбирането му на конгреса чрез всякакви апаратни хватки и със срещи в провинцията, които да обезпечат този процес. А след конгреса пък вече, единствената им задача беше по всякакъв начин, с всички средства, включително фалшификации и измами, да си гарантират избирането в ръководните органи на партията. Интересното е, че този въпрос някакси не можа да намери място в дневния ред на Изпълнителното бюро, нито да бъде потърсена отговорност от тези, които се занимаваха с фалшификации, нито да бъде дадена политическа оценка или поне разграничаване от подобни механизми на избиране. А пък със скромното оттегляне на моята оставка бюрото намери време да се занимава цял ден. Друг е въпросът, че по стар тоталитарен обичай не намериха за нужно даже да ме поканят там, макар че в устава е записано това мое право.

Сергей Станишев каза, че с критиките си помагате на ГЕРБ, защото добавяте масло в огъня на демонизирането на БСП...

Точно за това говоря, че съм изненадан от събудените рефлекси от бившата Българска комунистическа партия - когато някой си позволи да каже нещо различно от това, което мисли Политбюро, той естествено е врагът с партиен билет. Тази поза, в която застава сегашното Изпълнително бюро, на съдник и на моралните ценности, много ми напомня на ролята на някогашното Политбюро на БКП, което казваше какви картини да рисуват художниците, с кой крак да ритат футболистите, какви песни да пишат композиторите и да пеят певците, и кое е морално и кое не е морално. Не мисля, че това е пътят, по който БСП може да демонстрира своята промяна.

Ако останем във Вашата стилистика за онова време, как Румен Овчаров ще възражда БСП? С преврат ли?

Не, нямам намерение да се занимавам с преврати, но пък и нямам намерение да създавам спокоен климат на живуркане на определен кръг хора, които си мислят, че вече са решили бъдещите си проблеми, така, както направиха някои други мои колеги като почнем от Татяна Дончева, Добри Гущеров и още ред други, които като че ли предпочетоха да се занимават с проблемите на БСП по друг начин. Моят проект, както казах, е възраждането на БСП и това ще е абсолютно легитимно. Хората в крайна сметка имат право да избират това ръководство, което да решава проблемите им, а не да гарантира интересите на няколко човека.

Ще работите ли за извънреден партиен конгрес за смяна на лидера?

Дълго време имах надежда, че този лидер ще осъзнае ролята и отговорността си. За съжаление, тази моя надежда вече на практика е с нулева стойност. Не случайно чаках три месеца Сергей Станишев да поеме своята отговорност преди да му кажа, че няма как да продължава да бъде лидер на партията, която иска да има перспектива, защото ръководството на БСП и лидера й не оцени един дребен, елементарен факт, даже в ситуацията на изключителни икономически и социални резултати партията беше разгромена на изборите. Очевидно ние, спечелвайки до известна степен битката в икономиката, социалната политика, загубихме тотално битката на полето на морала, корупцията, организираната престъпност. Това няма да стане с просто изчакване нещата да се разминат от само себе си, със снишаване. Необходими са нови хора, нови лица, които да не са свързани с тези процеси, които в момента тегнат над БСП.

Не разбрах ще работите ли за такъв извънреден конгрес?

Ще работя, разбира се, но това не може да бъде желание само на Румен Овчаров. Все пак се надявам, че и Сергей Станишев ще има малко по-друга визия освен личните си амбиции когато става дума за БСП.

Преди време, пак в "Денят" на Дарик казахте, че нямате амбиции за лидерския пост в БСП, сега как стоят нещата?

По същия начин. Смятам, че и Румен Овчаров, и цялата група от ръководството на партията е неминуемо свързано с това което се случи, с този морален провал, който допуснахме да се случи. Ние трябва да дадем път на другите. Този пример се опитах да дам. За съжаление той беше прочетен доста неправилно, защото някои калкулираха - „Отървахме се от Румен Овчаров и всичко вече ни е наред". Както вече ви казах не са се отървали още, може и да го направят, но по-късно.

От кои фигури трябва да се отърве БСП, за да й е всичко наред?

Не е необходимо да се отървава от никого. Просто в ръководството на партията трябва да влязат нови хора. В ръководството и по места трябва да има нормално движение и развитие на кадрите, а не спускане с парашути на хора, които нямат нищо общо с организациите, както това се прави в много случаи с т.нар. млади кадри.

Румен Овчаров „нов човек" ли е?

Не знам, как ви изглеждам?! Очевидно е, че не съм „нов човек".

Как ще възраждате БСП тогава?

По този начин, като дадем път на „новите хора". Те ще възраждат, а не ние, защото ние сме употребени и изхабени.

В интервю за списание „Правен свят" експремиерът Жан Виденов казва, че е напуснал БСП заради „готовността да обслужва всякакви интереси, стига това да предложи на хора от нейното ръководство път към личната власт и към личните облаги". В същото интервю Виденов твърди, че „ДПС не е партия, защото защитава само корпоративни интереси". Започва ли БСП  да прилича на ДПС?

Да, в определена степен да. Сигурно си спомняте, че когато преди почти три години си подадох оставката, моите аргументи бяха тези - че много от икономическите решения на правителството се диктуват от ясни и неясни икономически кръгове и второ това беше точно ролята, която ДПС играеше в тази посока. Тогава, разбира се, не бях чут. Вижте има и още една причина, поради която оттеглих оставката си - няма как за трети път да бъда употребен като поредната имитация на промяна в БСП. Това се случи през 2007 година, когато на гърба на моята оставка изведнъж се оказа, че променяме БСП. Случи се и малко по-късно, когато вече не бях заместник-председател на партията. Сега отново на гърба ми вече не и като председател на градската организация същите тези хора да кажат: „ето ние пак се променихме и сме си все същите там начело и продължаваме да проваляме партията", няма да мога да се съглася с това.

Колко време ще плаща БСП за партньорството с ДПС, стоейки в опозиция с това партийно ръководство?

Искам много ясно да кажа, че това, което съм говорил до момента не е срещу ДПС, не е срещу турците в България, а срещу начина, по който в ДПС и ключови фигури в неговото ръководство консумират властта, когато участват в нея. Не виждам никаква причина, поради която БСП трябва просто заради самата борба да се бори с ДПС. Напротив мисля си, че имаме доста широко поле и от социална гледна точка да си сътрудничим.

Питам ви по-скоро колко време БСП би стояла в опозиция, партнирайки с ДПС?

БСП може да стои доста дълго време в опозиция, но ми се струва, че твърде скоро ще имаме нужда от БСП и за това процесите на нейното възраждане, на нейната промяна трябва да започнат колкото се може по-бързо.

Ще има ли успех нов ляв проект, било то президентски или пък друг извън БСП?

Моето мнение е, че преди да почваме да строим колибите, трябва да се опитаме да съхраним дворците.