От комисията по досиетата обещават да се справят с проверката за местния вот
От комисията по досиетата обещават да се справят с проверката за местния вот / netinfo

Госпожо Бончева, докъде стигна въпросът със сградата на комисията?

Имаме обещание, че след съгласуването, поне до края на този месец можем да отидем на „Врабча” № 1, където ще има няколко стаи както за комисията, така и за администрацията, която вече трябва да почне да работи, защото, както виждате, проверките текат, но не е важно да им показваме само списъци и имена на хора, а да можем да покажем и публично, както изисква законът, документите, на базата на които сме се произнесли. За всичко това обаче трябва да спазим Закона за достъп до обществената информация, тоест трябва да имаме и администрация, която да обработи документите и да станат те в крайна сметка публични. Надяваме се поне да края на този месец да имаме тези стаи на „Врабча” № 1. За по-голямата сграда борбата продължава.

Разбрахте ли се с Министерство на вътрешните работи и започнахте ли на практика материалите, които отдавна трябваше да ви предадат?

Получаваме документите от Министерството на вътрешните работи, но, както знаете, ние отидохме във всички ведомства, в които има подобни документи, за да видим на място какво трябва да получим. Това, което и мен ме притеснява, е, че нямаме условия, в които гражданите, чиито писма продължават да пристигат, можем да им осигурим място, където те да се запознаят със своите досиета. Така че хората трябва да имат място, където да четат документите.

Кога комисията ще започне проверки на кандидатите за кметове за местните избори през есента и кога евентуално ще оповестите резултатите от тези проверки?

Засега всяко обвързване на това колко кандидати ще бъдат проверявани и дали комисията може да свърши тази работа или не, е спекулативно. Ние все пак чакаме промените и в закона за местните избори, защото те също до голяма степен ще покажат какъв брой кандидати ние ще проверим. Да се надяваме, че голяма част от кандидатите ще бъдат родени след 16 юли 1973 година, тоест няма да подлежат на проверка, пък и е добре във властта да минават млади хора.

Политическите партии много биха ни улеснили, а биха улеснили и себе си, ако използват един текст от закона, ако приложат член 27-ми от закона – да поискат от нас една предварителна проверка на хората, които те ще издигат във властта. Разбира се, тази предварителна проверка може да бъде направена само ако има писмено съгласие на проверяваното лице. Но така или иначе това е възможност, това е един шанс и според мен тук можем да влезем и така, в разговора за моралната лустрация, тоест политическите партии да не изпращат във властта хора, които са били бивши сътрудници на бившата Държавна сигурност. Но аз мога да ви кажа със сигурност, че както сме се справяли и досега с проверките, които продължаваме впрочем, така ще направим и проверката за местните избори.

Мина информация, че е възможно едва след изборите да оповестите резултатите за кандидат-кметовете. Няма ли да е безмислено тогава?

Ще направим това, което направихме за евродепутатите, и това, което ни повелява законът. Аз казвам, всяко излизане извън закона е едно спекулативно заиграване със закона, което не прави чест, така че бъдете сигурна, че ще спазим закона, колкото и трудно да е това. Ако обаче до този момент получим сграда, това до голяма степен ще ни улесни. Но закона ще го спазим.