Олга Василевска за 40 до 40, успеха и мечтите
Олга Василевска за 40 до 40, успеха и мечтите / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

Тя е Олга Василевска и е само 27 години. Управител е на компания за спедиция и логистика. Олга има честта да е трето поколение спедитор и пето поколение предприемач. Израснала е в женско царство - има две сестри. Попада в проекта "40 до 40" като създател и проектен мениджър на Wishbox.org, - платформа за професионално ориентиране на младежи.

Идеята идва, когато осъзнава, че в България практически няма кариерно ориентиране в училище, а професията заема 80% от живота ни. Интересното е, че до момента проектът се развива благодарение само на труда на доброволци и с бюджет от 0 лева.

По проекта се създава и "Помагало за учителя" за въвеждане на кариерно ориентиране в училище, изтеглено безплатно от интернет от повече от 600 учители в България за пет дни. В Следобедният блок на Дарик радио тя разказа за ролята й на млад лидер в средата, в която работи, за мечтите и предизвикателствата, които й предстоят.

Какво се случва с Wishbox, година след като в студиото на Дарик представихме проекта при старта му?

Олга Василевска:
Новата уеб платформа Wishbox.org стартира съвсем наскоро и там можете да намерите вдъхновение, информация и мотивация за своето професионално развитие. Тази платформа е подходяща за млади хора, които имат нужда от кариерна и личностна ориентация. Скоро ще бъде факт и фондация "Wishbox – Мечти в действие", чиято цел е подпомагане на младежи в тяхното професионално реализиране в съвременното общество. Проектът засяга и ученици, за които има специален блог, където предстаавяме интересна за тяхното развитие информация от цял свят. Проектът споделя и около 60 видеа с ментори в различни сфери, които разказват за своята професия от първо лице.

Как се усещаш в ролята на един от 40-те млади лидери, които журито на проекта избра?

Олга Василевска:
Аз мога да кажа за себе си, че съм един ученик, който постоянно се учи на нови неща. В последните две години животът ме поставяше в ситуации, от които научих много и в крайна сметка - надявам се - избрах правилната посока. Определението "лидер" ме респектира и не знам дали мога да се възприема като лидер. Но към днешна дата бих описала себе си като много амбициозен ученик.

Имаш ли някакви страхове или опасения?

Олга Василевска:
По принцип смятам, че съм безстрашна. Но с времето колкото повече ангажименти и отговорности имам, толкова повече са тревогите ми. Понякога трудно заспивам, а сутрин се будя рано. Това обикновено е свързано и с основаната ми работа, логистична компания, на която съм съсобственик. Преди година, след като баща ми почина, се оказа, че аз трябва да поема семейния бизнес, което ме направи много отговорна.

В този ред на мисли какво е твоето усещане за възраст, защото си на малко години, а имаш толкова много отговорности?

Олга Василевска:
Според мен човек пораства, когато започва да взима самостоятелни решения за себе си. Колкото по-рано се случи това, толкова по-рано се чувстваш голям. Детето в мен обаче никога няма да изчезне, защото то ми дава сила, мечти. В ежедневието ми се налага да общувам с хора, които са с поколения по-възрастни от мен, но и с много по-млади. Това е предизвикателство – учиш се да общуваш с хора на различна възраст, с различен манталитет и интереси.

Колко още ти остава да станеш на 40 и как се виждаш, когато ги достигнеш?

Олга Василевска:
Преди няколко дни станах на 27. Мечтите ми са свързани с това, когато стана на 40, да управлявам една стабилна компания. За проекта Wishbox си пожелавам той да достигне до всяко дете, за да му помогне да се реализира успешно в България. По принцип ми е трудно да мисля в толкова далечно бъдеще, защото съм човек, който се старае всеки ден да си поставя цели, които да постига. Това ме кара да се радвам и на малките неща, в които успявам в краткосрочен план. Мечтая си също да съм обиколила поне 100 държави. До момента съм обиколила едва 33. Съжалявам, че тази година имах само два дни отпуск през лятото и не успях да пътешествам.

Според теб да си лидер има ли някаква цена?

Олга Василевска:
Да, със сигурност всяка една отговорност, която поемаме към семейство, компания, общество, има своята цена. Но всяко едно едно предизвикателство ме учи на нови неща и това ме радва.

Ако Wishbox съществуваше, когато ти си била малка, щеше ли да ти помогне да избереш професията си?

Олга Василевска:
Като малка си мечтаех да стана балерина. Родителите ми винаги са работили в офис и съм била свидетел на тяхното ежедневие, ангажиращо ги от 7 сутрин до 8 вечер. Игрите ми като малка са били със сестрите ми, в офиса на татко и мама, с разговори по вътрешните линии. Това по някакъв начин е развило у мен познания и ме е тласнало в тази посока.

Можем ли тогава да кажем, че лидерството е качество, което се предава от поколение на поколение?

Олга Василевска:
Мисля, че това е така, но и възпитанието е нещо много важно. Аз съм израснала в семейство с три деца и винаги очакванията към нас са били високи. Това ме е изградило като отговорен човек и съм благодарна за това.

Как приемаш инициативата "40 до 40"?

Олга Василевска:
Много ме радва идеята да се покажат успешни млади хора, които се развиват в България. Истината е, че медийното пространство у нас запълва ежедневието ни с изключително негативни събития и хора. Това е жалко, защото сред моите познати има много личности с изключителни идеи. Затова този проект ме радва и за мен е чест да съм част от него.

Олга Василевска за "40 до 40" успеха и мечтите
netinfo