Може да стигнем до съд заради неспазване на сроковете по Натура 2000
Може да стигнем до съд заради неспазване на сроковете по Натура 2000 / netinfo

България може да бъде изправена пред съда заради неспазване на сроковете по директива Натура 2000, каза в интервю за Дарик говорителят на Европейската комисия по въпросите на екологията Барбара Хелферич. Тя добави, че преди да се стигне до там ще бъдат направени опити нещата да се разрешат чрез сътрудничество.

Ето какво каза Барбара Хелферич пред Дарик:

Справя ли се добре България с изпълнението на задълженията по Натура 2000?

Около 30 процента от територията на България сега е посочена като защитена зона според директива Натура 2000. Това е добър напредък, но от друга страна трябва да се посочат още специални защитени зони. Ние още чакаме българските власти да направят повече. Има проблеми и със строителството в някои зони, които могат да бъдат включени в бъдеще в защитените територии, например в Рила. Трябва да видим дали тези проекти отговарят на изискванията, така че да предпазват природата.

Какъв е срокът за това?

Срокът вече мина и сме казали това на българските власти. Надяваме се, че нещата могат да бъдат разрешени колкото е възможно по-скоро.

Но какви са възможните последствия, ако България не изпълни задълженията си навреме?

Искаме всички страни членки да спазват законите. Не е лесна задача да се посочат съответните зони, налага се закъснение, но очакваме да се спазват и сроковете. Ние сме в контакт с българските власти. В крайна сметка, има начин да ги накараме да изпълнят задълженията си, могат да започнат процедури за нарушения, вече има 17 процедури, което е доста висок брой. Надяваме се те да бъдат разрешени преди да се наложи да търсим съдебно решение. Искаме да си сътрудничим. Първата ни задача е защитата на околната среда и искаме това да става чрез сътрудничество, а не чрез конфронтация. Работим добре с българските власти и искаме да продължим да работим така. Ако се наложи обаче, ще отидем в съда, но никой не иска това да се случи.

Що се отнася до местата със защитени територии, където има проекти за строеж, как смятате, кой ще спечели – бизнесът или екологията?

Едно от нещата, които има за цел Натура 2000 е свързването на социално-икономическите интереси с екологичните интереси. Ние не ги разглеждаме като взаимно изключващи се. Искаме да видим, че природата е изцяло защитена, като същевременно не се изключват и икономически дейности в района. Ако позволим развиването на икономическа дейност в защитен район трябва да сме сигурни, че тази дейност не вреди много на околната среда.