Митьо Очите контролирал наркотрафика по Южното Черноморие
Митьо Очите контролирал наркотрафика по Южното Черноморие / netinfo
Главен комисар Валентин Петров, началник на Генерална дирекция „Полиция” в интервю за Дарик.

За полицейския удар на седмицата – задържането на Митьо Очите и неговата бургаска група: Той ли е наистина човекът, който контролира разпространението на дрога по Южното Черноморие?

Всички доказателства, събрани от колеги от Бургас и колеги от Службата за борба с организираната престъпност, ще бъдат представени като доказателства в съдебното заседание, когато делото се гледа по същество. През последните дни се гледаха мерките на всички тези хора. Материалите, предоставени от колегите, макар и не в пълния им обем, бяха достатъчни, за да може съдът да направи основателното заключение, че има достатъчно данни, че тези лица извършват престъпна дейност.

Той ли е лидерът на разпространението на дрога по Южното Черноморие?

С такива оперативни данни разполагат колегите и успяха да съберат доказателства, че той е организирал и създал престъпна структура, в която членуват определен брой лица, занимаващи се и с разпространение на дрога.

Твърдите, че този път има неоспорими доказателства за това, че Митьо Очите е наркобос и няма да станем свидетели за пореден път след някое съдебно заседание той да бъде пуснат?

Съдът преценява доказателствата, които са представени. В крайна сметка съдебното заседание е един състезателен процес между обвинението и защитата на лицата. Надявам се, че събраните доказателства ще бъдат оценени по достойнство.

Вярна ли е информацията, че разследването на престъпната дейност на групировката на Желязков е от 2000 година?

По тези лица и по самия Желязков се работи от доста дълго време. В крайна сметка, важно е да бъдат събрани достатъчно убедителни доказателства за това, че тези лица извършват престъпната дейност. Не е достатъчно само да се знае, трябва да се съберат такива доказателства. Това, което колегите успяха да направят, е резултат от последователната политика и действия на Министерството на вътрешните работи и службите на Национална служба „Полиция”.

Първо, за по-масирано полицейско присъствие, за да можем по-бързо да реагираме на всеки получен сигнал. И второ – да използваме всякакви методи и средства, чрез които да можем да прилагаме по-активен подход, да предотвратяваме извършването на престъпления. Макар и бавно, и системно – те работят по всички тези случаи и в резултат на това успяхме да съберем доказателства, които са оценени по същество от прокуратурата. Радвам се, че на този етап съдът оцени като достатъчни събраните доказателства.

Предстоят ли още арести в Бургас във връзка с дейността на Димитър Желязков–Очите?

Нямаме практиката да съобщаваме какво ще се случи. Разбирам желанието на журналистите да бъдат винаги с ръка върху пулса и да знаят и какво ще се случи, а не само какво се е случило. Но нека да говорим за тези неща тогава, когато те станат факт.

Подвъпросът ми всъщност е – само това ли е групата на Митьо Очите, която задържахте?

В случая не е най-важното да изброим, опишем и дадем информация за това кои са членовете на групата на Митьо Очите. С това се занимават други институции, хора, които се занимават с логически изследвания.

За нас важното е да съберем доказателства за престъпна дейност, извършвана от конкретни лица. Дали ще успеем да съберем на 100 процента доказателства за всички лица – аз не мога да сам категоричен, но се надявам, че ще съберем за максимално много хора, участващи в тази организирана престъпна група.

Бил ли е Димитър Желязков–Очите близък до застреляния преди две години в Слънчев бряг бос на „ВАИ Холдинг” Георги Илиев? Говори се, че влиянието на Желязков е започнало да намалява именно след смъртта на Жоро Илиев.

Не смятам, че това е най-важното да го съобщавам, пък и оперативната информация, с която разполага МВР и в частност областната дирекция на полицията в Бургас, е най-малко информация, която да се коментира в медиите. Но бих могъл да кажа, че имаше такива данни за близки взаимоотношения между Георги Илиев и Димитър Желязков.

А те доказани ли са?

Разбира се.

Ако Димитър Желязков–Очите остане в ареста и впоследствие бъде осъден, кой според Вас би заел неговото място на лидер на пазара на наркотици по Южното Черноморие?

Искате да си говорим за това, че никога не остава празно място.

Не остава, така е.

Тогава, когато полицията успява да извади определени играчи от терена, мисля, че е необходимо доста време, за да се съживи – доколкото това е възможно, подобна престъпна структура. Но когато знаем кои са лицата, които евентуално биха се опитали да се намесят на пазара; и когато репресията срещу тези лица с използването на всички методи и средства, позволени от закона, се прилага целенасочено – за тях става изключително трудно да могат да запазят позициите си. От друга страна, работейки много активно, всички организации, занимаващи се с противодействие на употребата и продажбата на наркотици, мисля, че когато усилията се обединени, това намалява и търсенето и предлагането на наркотици.