Митко Димитров: Исканията на работещите в затворите касаят финансов ресурс
Митко Димитров: Исканията на работещите в затворите касаят финансов ресурс / Sofia Photo Agency, архив
Митко Димитров в „Седмицата” по Дарик - 09.06.2012 г.
54288
Митко Димитров в „Седмицата” по Дарик - 09.06.2012 г.
  • Митко Димитров в „Седмицата” по Дарик - 09.06.2012 г.

Интервю с директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието Митко Димитров в „Седмицата” по Дарик:

В неделя надзирателите във българските затвори излизат на протест заради ниски заплати, лоши условия на труд, недостиг на кадри. Нарекли са протеста „Европа и за нас”, и ще бъде пред Министерството на правосъдието и пред това на финансите, какво им отговаряте?

Ами вижте, аз изцяло подкрепям тези техни искания, и те го знаят много добре, но искам само да вметна нещо, което всъщност е много важно. Още с встъпването в длъжност на министъра на правосъдието, в началото на месец декември 2011 г., се водеха разговори между нея, мен и ръководството на синдикатите. Действително бяха, така, обсъдени доста критични точки в тяхната дейност, която изпълняват, обсъдени бяха тези въпроси точно, за които те в момента протестират, поет е ангажимент от името на министър Ковачева и заместник-министър Георгиев, като наш ресорен заместник-министър, това да се случи. Но проблемът е, че тези въпроси действително касаят и сериозен финансов ресурс, който финансов ресурс не беше предвиден за новия бюджетът за 2012 г., тъй като новото политическо ръководство завари това положение, с такъв... т.е. със стар бюджет, и няма как да бъде компенсирана поне за момента тази разлика, този дефицит от няколко примерно милиона, те не са...

Дайте да обсъдим, да обсъдим исканията...

Но аз съм сигурен, че те работят много добре и много усилено с Министерството на финансите, този проблем мисля, че ще бъде решен в кратко време, но не се ангажирам с това да кажа кога ще се случи.

Да обсъдим исканията, едно по едно. Първо за заплатите, от 500 до 750 лева взимал един надзирател, нали, това е вярно...

Да, ориентировъчно в тази, така, цифра.

Те протестират обаче, че от десет години не били индексирани така наречените от тях социални плащания, това били допълнителни заради специфичните условия на труд 26 лева. Те поне не може ли да се индексират?

Не, значи не е точно така, тази заповед, която регламентира специфичните условия на труд, естествено не е коригирана четири години, старата заповед още е в сила, тя е на министър Петканов. Основният техен проблем е в момента, естествено и аз го поддържам, както казах преди малко, това е, че тази базова основа, на която се изчисляват тези суми, в Министерството на правосъдието е 90 лева, а в Министерството на вътрешните работи е 140 лева. Към настоящия момент е предложен нов вариант за подпис от министъра, точно такава заповед, точно в тези размери, но аз ви казах, че всичко това касае един сериозен финансов ресурс, който към настоящия момент все още не е осигурен.

Второто искане е за условията на труд, изключително лоши, казват надзирателите, липсва медицински персонал, липсват психолози, психиатри, това вярно ли е?

Сега, аз поддържам отново това становище тяхно. Действително условията, казвам условията ненавсякъде, най-вече това касае хората, които са в самите същински корпуси на затворите, където действително условията са ненормални за работа или граничат с нормалното място за полагане на труд. Оправдавам това им искане, тъй като действително, аз както споделих преди малко, тази заповед касае точно това повишаване тази ставка за лоши и специфични условия на труд. Тъй като това, ако е факт, тези суми, които се полагат, ще бъдат увеличени може би с около 15-16 лева, което всъщност е изключително малко, според мен, но това пък е все пак някаква нотка на това, че се прави нещо.

И третото искане е повече кадри. Един надзирател в момента отговарял за 100-150 лишени от свобода. Какво е в сравнителен план в други държави в Европа?

Така е, така е действително, един надзирател отговаря за повече от 100 лишени от свобода...

В Германия един за колко отговаря?

Сложна е действително обстановката. Ние нямаме възможност за повече персонал по отношение на надзорния състав. Както казахте преди малко, липсват и медицински кадри по отношение на психиатрите, тъй като психиатрите в затворите са изключително голям кът. За нас те са много важни, но действително ние не можем да намерим подходящи такива кадри, тъй като самата специфика на работа е много сложна. Трудовото възнаграждение в затворите за психиатри е изключително ниско и при обявените ни процедури за конкурс ние почти не намираме сериозен кадър по отношение на тази дейност. И като се има предвид, че и оборотът на надзиратели е изключително голям, по отношение на напусналите, тоест напусналите, пенсионирани, освободени по собствено желание, освободени по друг ред, действително е много сериозно положението, тъй като дефицитът на кадри е ясен. Оборотът е огромен и изключително сложно се обучават нови хора, изключително дълго време, което затруднява изключително в голяма степен сигурността на затворите в този момент.

Дайте сравнение, в други европейски държави един надзирател за колко отговаря?

Ами, аз съм ходил действително в доста европейски страни и съм виждал, няма да коментирам условията, тъй като условията изключително не отговарят на тези, които са в Европа, но по отношение на надзорния състав, там един надзирател се грижи за 15 до 50 човека, не повече. Но пък мога да кажа, че по отношение на социалната дейност ние ги превъзхождаме, тъй като имаме изключително добра организация по отношение на социалната и образователната дейност, и сме много напред от тях.

Във вашата система работили, четох, 4000 души, от тях две хиляди униформени, в 12 затвора, 22 затворнически общежития, открит и закрит тип, и един поправителен дом за момчета в Бойчиновци и един за момичета в Сливен.

Точно така.

Това като брой на места за изтърпяване на наказанията достатъчно ли е?

Ами вижте, ако питате мене, аз винаги бих казал, че не са достатъчни, тъй като поради липса на възможност да имаме повече техника, както е примерно в Европа, преобладават високите технологии и се намалява надзорният състав, докато в България това е невъзможно, тъй като високите технологии и средства са изключително скъпи...

Надзирателите се оплаквали, че няма скенери например, и че това означава да могат затворниците да си внасят всякакви работи в килиите...

Изключително сте прав. В момента тече процедура. Мисля, че до десетина-петнайсет дни ще я обявя. Ще имаме средства осигурени за три скенера, в два големи затвора и в един голям арест. Така че ще има възможност в рамките на месец и половина-два да приключим процедурата, вече да имаме скенери в по- така, тежките места и ще можем да регулираме поне в някои места внасянето на забранени вещи с висока техника, с високотехнологични средства.

Сега, общо взето от всичко, което казахте, вие сте съгласен с тия, дето ще протестират. Обаче позицията...

Съгласен съм, съгласен съм. Така е.

Ама позицията, в която сте вие, всъщност сте директорът на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията”.

Точно така.

Преди, по-рано в предаването участва заместник-министър на отбраната. Той също беше съгласен всъщност, че не се правят нещата достатъчно както трябва с утилизацията на боеприпаси, ама някак си се размива границата. То излиза едва ли не, че и вие ще си оглавите протестите. Утре... то като ви слушам вас, и вие ще идете на тоя протест. Така ли е.

Не е така, но ще ходя... но аз просто поддържам техните искания, тъй като аз ги разбирам изцяло. Действително условията на труд са много тежки, трудовото възнаграждение е изключително ниско, знам, че няма как да бъдат тези заплати индексирани, но поне може да им дадем това, което им се полага в рамките на нормалното и в рамките на закона.

То от вас се очаква утре да отидете и да кажете - ще ви дадем това, това и това. Нещо ще дадете ли, или и да протестират, и да не протестират, все тая.

Ама вижте, аз не съм финансов министър. Всичко, което ви казах преди малко, касае финансов ресурс.

Пари.

Ние към настоящия момент може да отреагираме донякъде, тъй като имаме някакви икономии по отношение фонд „Работна заплата” от незаети бройки, но това касае не само нашата дирекция, това касае и Главна дирекция „Охрана”, по-скоро казано съдебната полиция, която също е специализирана структура по Закона за МВР и по Закона за съдебната власт. И това касае изцяло и тях. Така че този финансов ресурс и проблем не е само в нашата дирекция, но и в другата дирекция. Така че ние работим взаимно двете дирекции и не може да бъдат разграничени едната от другата. Ако ние имаме такъв ресурс, а те нямат, как се получава - за едните има, за другите няма, и обратно. Така че ние искаме да осигурим тези средства за двете дирекции, за да бъде всичко нормално и да няма някакво напрежение за тези две структури.