Миков: Проблемът със съдействието на полицията е голям обществен проблем
Миков: Проблемът със съдействието на полицията е голям обществен проблем / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с министъра на вътрешните работи Михаил Миков за предаването „Седмицата” по Дарик радио

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков с доста тежката задача да коментира оперативна ситуация около тези отвличания, той от снощи се опитва да отклонява всяка конкретна информация, но сега вече опозицията отвори кутията на Пандора. Вярно ли е това, което каза Атанас Атанасов, надявам се сте чули, че всъщност това е провалена полицейска операция?

Аз няма да вляза в този диалог, няма да коментирам опитите на опозицията да използва всичко за нейните политически цели. Всеки разумен човек разбира, че такъв тип коментари са изключително вредни. И когато поставяш тяхно партийните си интереси и твърдиш, че си професионалист, мисля, че е най-малкото цинично.

Вярно ли е или не е все пак? Така или иначе вече опозицията го каза.

Г-н Атанасов каза и частично верни неща, каза и лъжи.

Вярно ли е, че всъщност Камелия ви е съдействала, съдействала е на полицията?

Г-н Вълчев, аз няма да се изкуша по никой начин като някои така наречени преждеговоривши професионалисти, в хода на казуса да коментирам едни или други действия на хората, които го решават.

Големият проблем обаче е ще се намери ли някой да съдейства на полицията, ако това е вярно, което казва Атанасов, в други подобни или по-малко значими случаи, когато станат свидетели на престъпление?

Проблемът със съдействието на полицията, на държавата е голям обществен проблем. И той е свързан с онова разграждане, което десетки години се извършваше в България, когато в името на политически цели се унищожаваше всичко, което в такива тежки ситуации, би могло да бъде полезно за държавата, би могло да бъде полезно за службите.

Вижте, от една страна, ако вие потвърдите, че е имало полицейска акция, това …

Моля?

Вие ще потвърдите ли, че е имало полицейска акция или не?

Г-н Вълчев, не смятам, че такъв тип обсъждания трябва да се водят в ефир, те са изключително вредни, вредни казвам за крайния резултат, за работата на хората, които са на терена. И такива хора като г-н Атанасов, който дълго време са били в тази работа, поне така твърдят, би трябвало най-добре да го разбират.

Аз съм гледал само по филми, подобни случаи, но обикновено такива полицейски акции завършват с успех. Какво може да накара полицията да не хване похитителите в такава ситуация?

Да, във филмите обикновено когато режисурата предвижда хепи енд, е така, в живота нещата винаги са по-различни. Включително и в българската практика има доста случаи, които са по-различни. Но не само българската и в съседни страни и на скоро има такива казуси, в които хепи енда не винаги се случва.

Вярно ли е, че става дума за епидемия? Нещо, което отбеляза и Атанасов. Двуцифрено число отвличания.

Не бих определил по такъв начин нещата, в никакъв случай. Става въпрос за едно флагрантно посегателство срещу личността, за едно флагрантно нарушаване на правовия ред.

За какви мащаби говорим? Виждате ли сериозен проблем пред България, трябва ли да се притесняват тези, които ни слушат и които имат някакъв бизнес, някакви доходи и че те или техни близки ще бъдат отвличани, за да бъдат изнудвани за пари?

Не мисля, че има място за такова притеснение. В същото време сами виждате, че от десетки години много хора се движат със засилени охрани.

Това трябва ли да продължава? От една страна...

Категорично не. Това е линията.

От една страна това дразни, включително останалите европейски държави, които непрекъснато изтъкват този факт от улиците на България.

Аз мисля, че дразни всеки български граждани.

Т.е. според вас няма основание да се ходи с охрана?

Всяко престъпление срещу личността, особено когато става въпрос за организирани посегателства се приема изключително обществено болезнено. И тук наистина ангажиментът е и на държавата, не в частност на Министерство на вътрешните работи, на службите да дадат отговор.

Вие смятате, че МВР е в състояние? И като познават...

Не става въпрос само за МВР, още веднъж повтарям, става въпрос за всички, които са ангажирани, включително и прокуратурата.

По този случай има ли напредък, за да...?

Ще се въздържа от коментар.

Т.е. вие абсолютно нищо няма да кажете по случая „Бончев”? Вярно ли е, че понеже той е намерен в безпомощно състояние в столичния квартал „Княжево” и то от полицейски патрул – това е вашето официално съобщение. Ако това е било в рамките на полицейска акция, тогава това съобщение не би било вярно или вие потвърждавате, че съобщението ви е вярно? Че той е намерен случайно?

Аз още веднъж заявявам, че съобщението на пресцентъра на Министерството на вътрешните работи абсолютно вярно отразява фактите, такива каквито са и такива, каквито е необходимо на този етап да станат известни на обществото.

Т.е. той е намерен случайно. Това не изключва версията, за която говори Атанасов, за полицейска акция. Това би означавало, ако си го връзват сега хората, слушайки че той не е бил освободен при тази полицейска акция, а след като отвличат съпругата му, го захвърлят похитителите му в „Княжево”. Така биха се навързали нещата, ако и двете версии са верни.

Г-н Вълчев, версиите са въпрос на вас, въпрос на г-н Атанасов. Аз и в началото заявих и уговорката ни беше такава, че аз няма да вляза във версии или коментар на чужди версии.

Аз напълно ви разбирам също, че в такава ситуация е доста трудно за полицията да говори.

На аз мисля, че във всички ситуации, когато има течащо решаване на определен случай е добре хората, които се занимават с това да бъдат максимално въздържани, защото и най-дребните детайли понякога могат да изиграят лоша шега. Разбира се отговорността е при нас, опозицията може да си го позволи, медиите също, не укорявам никого.

Това е силно, което казвате накрая, защото аз също мисля, че опозицията е нормално да говори и да се държи по този начин, а медиите не могат да бъдат спрени. Виждате ли шанс за консенсус, защото се очертава политически сблъсък, така както е поставен от Атанас Атанасов?

Апелът ми винаги е бил в тази посока. Ще има време когато опозицията ще може да анализира един или друг казус, една или друга дейност, включително и Министерство на вътрешните работи, включително и на службите, които се занимават с такава изключително деликатна дейност. Мисля си, че едно публично обсъждане в момента на такива детайли не е особено отговорно, затова е въпрос на преценка на този, който го прави.

Добре де, а не беше ли редно, мисля си, Атанасов е член, до колкото си спомням на вътрешната комисия, ако има действително проблем полицията, защото провал на полицейска акция от такъв мащаб, с отвлечен човек е наистина тежък проблем, не беше ли редно да потърсите и опозицията и да се уговорите, че няма да говорите по медиите?

Аз не мисля, че законодателната власт трябва пряко да участва в полицейска операция и дори в ситуативния им анализ. Ако имат някакво друго разбиране, което е различно от това, което е световен и европейски стандарт, то може би трябва да влезе в закона.

Да и вие сте прав. От друга страна обаче не може да спрете опозицията да говори.

Разбира се. Всеки сам разбира степента на собствената си отговорност, интелигентност, познания, избор на политически средства.

Та, има или няма провал на полицейска операция това няма да каже вътрешният министър. Имало ли е полицай с Камелия – съпругата на Ангел Бончев? Това остава отворен въпрос.

Г-н Вълчев вие сте юрист и сам разбирате, че това са факти от един отворен случай.

И заради това няма да кажете нищо повече? Как ще изглежда информирането по този случай от тук нататък?

Тогава, когато преценим определена информация като необходима на обществото, както и до сега ще реагираме бързо и ще я предоставим. Но с ясното разбиране за цялата отговорност, тогава когато смятаме, че определени факти могат да навредят на работата на професионалистите, на хората от МВР, на хората от някои други служби ще изберем подхода на мълчанието.