Мерките за сигурност в курорта Слънчев бряг са засилени
Мерките за сигурност в курорта Слънчев бряг са засилени / netinfo
Интервю на Михаил Дюзев с председателя на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг Елена Иванова
55370
Интервю на Михаил Дюзев с председателя на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг Елена Иванова
  • Интервю на Михаил Дюзев с председателя на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг Елена Иванова

Мерките за сигурност в курорта Слънчев бряг са засилени след вчерашния атентат на бургаското летище, каза пред Дарик председателят на Съюза на собствениците в курорта Елена Иванова. Експлозия в автобус на паркинга пред аеропорта отне живота на осем души, а десетки бяха ранени. Иванова обясни, че в „Слънчев бряг" винаги са се предприемали мерки за сигурност към всички туристи, а по думите й тъй като изреалските гости винаги са били по-застрашени от всички останали във всяка точка на света, към тях са се прилагали по-особени, по-стриктни мерки за сигурност. Иванова обясни, че преди години автобусите с израелски туристи са били ескортирани от коли на полицията или охранителни фирми, а по нейни наблюдения в последните години това не се прави. Друго наблюдение от последните години е, че потокът на туристи от Израел се е увеличил. Иванова е категорична, че атентатът на летище „Сарафово" в Бургас не е удар конкретно срещу българския туризъм. Ето какво още каза тя пред Дарик:

Какви са мерките, които са взети в „Слънчев бряг", по-специално за израелските туристи и въобще на територията на курорта?

Изказвам своите съболезнования на семействата на загиналите. Що се отнася до мерките за сигурност такива винаги сме предприемали не само спрямо гостите от Израел, а спрямо всички туристи в курорта. Разбира се, в годините поради това, че израелските граждани винаги са били по-застрашени от всички останали във всяка точка на света, към тях са се прилагали по-особени, по-стриктни мерки за сигурност. Преди години автобусите, с които те се извозваха, съм наблюдавала са били ескортирани от полицейски автомобили или автомобили на охранителни фирми. Това мисля, че през последните година-две не се прави или поне аз не съм го забелязвала. Може би защото туристопотокът от Израел нарасна значително, може би защото няма чак толкова възможности - автомобили и наличен състав, които да го правят. Но така или иначе в самите хотели хотелиерите предприемат мерки за сигурност по принцип. Всички хотели имат видеонаблюдение, охранители, които проверяват на входовете, не всеки, но наблюдават. Естествено обаче, никой не е застрахован от такова действие.

В момента нещо промени ли се около мерките за сигурност след атентата?

Мерките са сигурност са засилени след вчерашния атентат, който не биваше да се случи. Промени се по-скоро усещането, защото това не се е случвало досега в България. Винаги сме показвали България като най-спокойния оазис на нашите гости. Тук такова нещо не сме преживявали. След вчерашния случай усещането не е такова. Естествено, не бива да се подаваме на страха, емоцията и ужаса на това, което стана. По-скоро трябва да се мобилизираме всички - бизнесът, държавата, обществото като цяло. Трябва с действията и реакциите си да противодействаме на това, защото тероризмът е бич номер едно в света.

Имате ли информация от министър Цветанов, вчера част от туристите от този полет са пожелали да продължат престоя си в курорта.

Сигурно е така и според мен няма нищо ненормално и нелогично. Съжалявам за пострадалите, но пък самолетът е бил с над 150 пътници. Те са дошли на ваканция, може би по-скоро престоят им тук донякъде ще ги накара да се отърсят от преживяния ужас. Това е съвсем логична реакция на част от тях.

Ще се отрази ли това на туристическия поток от Израел?

Искрено вярвам, че няма да се случи такова нещо и да продължи да расте туристопотокът както през последните две три години. Защото израелските граждани за голямо съжаление са застрашени във всяка една точка от света. И това би могло да се случи навсякъде. Надявам се това да бъде последният такъв случай за България и да останем такова тихо и спокойно място, каквото сме били досега.

Вчера се чу версия, че този терористичен акт може да бъде и икономически подстрекаван, тоест заради усиления поток на израелски туристи да има икономически интереси зад него.

Не, честно казано по-скоро не ми се струва логично. Защото това, което България предлага в момента специално за израелските си гости - толкова много казина и развлечения, неща, които те харесват, защото те не идват тук на ваканционен туризъм, а по-скоро на хазартен, не го предлага всяка туристическа дестинация и в този смисъл ние нямаме кой знае колко конкуренти, за да мислим в тази посока. Също така е сигурно за нас, че това не е действие срещу българския туризъм и атака срещу нашия бизнес, защото той макар и в години на криза показва лек ръст и развитие. Това е по-скоро насочено точно срещу израелските гости.