Меграхи ще се прибере в Либия като свободен гражданин
Меграхи ще се прибере в Либия като свободен гражданин / netinfo

Меграхи ще се прибере в Либия като свободен гражданин. Това прогнозира професор Робърт Блек от Единбургския университет. Той е наричан архитект на идеята делото срещу либиеца Меграхи да се гледа на неутрална територия, професорът e един от най-големите противници на осъдителната присъда срещу либиеца.

Професор Блек, според сина на Кадафи с приключването на казуса на българските медици пред Либия се откриват златни възможности за Абдел Басет ал Меграхи. И вие ли виждате тези златни възможности?

Според мен Меграхи ще се прибере в Либия като свободен гражданин. Мисля, че случаят му ще бъде върнат на Апелативния съд, за да може да отсъди, че Абдел Басет ал Меграхи е бил неправилно осъден и да се завърне в страната си. При това като свободен човек. Вижте, въпреки спогодбата между Либия и Англия за екстрадация на затворници, шотландският съд няма да се съгласи Меграхи да се прибере в Либия.

В крайна сметка, обаче според мен мнението на Лондон ще натежи. Що се отнася до българските медици, които вече са на свобода, мисля, че е напълно в стила на либийците да кажат „освободихме българските медицински сестри, в замяна имаме споразумение с британското правителство, какво правим оттук нататък?”. Това може да направи наистина този казус един двустранен процес. Нищо чудно именно по този начин либийците да се опитат да се възползват от ситуацията. Но моето лично усещане, е че по никакъв начин освобождаването на Меграхи не може да бъде част от подобна сделка.

Все още ли смятате, че ако Меграхи излезе от затвора, случаят „Локърби” ще започне отначало?

Това, естествено, е реална възможност. Ако се установи, че Меграхи е невинен, то тогава теоретично цялото разследване около атентата над Локърби остава отворено. Но реалността е друга. Толкова много време вече мина, повече от 20 години от атентата над Локърби. Не мисля, че ще е възможно да се намери нов виновник.