Мартин Димитров: СДС и ДСБ отделени една от друга, губят силата си
Мартин Димитров: СДС и ДСБ отделени една от друга, губят силата си / netinfo

Интервю на Теодора Каролеева с Мартин Димитров, член на ръководството на СДС.

Петър Стоянов е достоен човек и никога не съм се съмнявал, че ще постъпи по този начин, предвид недобрия за нас резултат. Аз смятам, че въобще НИС също трябва да бъде в оставка, аз също съм член, и да проведем национална конференция, на която да решим какъв път поемаме оттук нататък. Аз смятам, че нашите избиратели, че българските граждани ясно казаха, че в сегашния си вид не подкрепят и не искат такава дясна партия и това послание трябва да бъде разбрано много ясно. Оттук нататък виждам няколко неща, които според мен трябва спешно, бързо да се случат. За нашите избиратели е необяснимо разделението СДС - ДСБ, а и то никога, мен ако ме питате, никога не е трябвало да се случва. Самият проект ДСБ не видях, освен бели, да е направил нещо положително за дясното. Този проект за мен никога не е трябвало да го има, в случая не се заяждам. И аз смятам, че е най-логично оттук нататък да се мисли за всякакви форми на сътрудничество и общи действия.

Другото важно нещо е млади хора в българската десница, а старите лидери, нищо против тях, те свършиха работа, изнесоха прехода на плещите си и благодарение на тях влязохме в ЕС и НАТО. Донесоха пазарна икономика на България. Да, това са огромни успехи, но очевидно, че вече не се приемат от българските избиратели. Политиката изхабява.

Най-бързият начин, какво означава това? Ето, ДСБ насрочиха най-големия си форум чак за 15 септември.

Не ме вкарвайте в кухнята на ДСБ, аз работя в друга кухня днес и не трябва да правя оценка, но на мен този срок също ми се струва твърде дълъг. Аз смятам, че няма време за бавене на топката и за усложняване на нещата, моментът е за бързи действия.

А за какво говорите като казвате общи действия СДС и ДСБ?

Ами идват местни избори, а тези избори аз смятам, че трябва да се работи в сътрудничество между двете партии. И ако това се направи както трябва, ще има резултати още тогава.

Заговори се за сливане на двете формации. От "Раковски" казват под старото име СДС.

Това също е важно, то не трябва да се прави насила, а трябва да се направи на принципна основа и може да се направи. Как ще се казва след това обединението, възможно е да се казва СДС, но възможно е да се казва и по друг начин. Това също е интересна алтернатива. Аз смятам, че можем да работим всички в една такава насока.

За ново дясно формирование?

Да, за ново дясно формирование. Очевидно е, че двете партии, отделени една от друга, губят силата си. Значи, срещат ме хората по улицата в София и ме питат: добре бе, защо не се обедините. Хората казват следното просто нещо: вие като не може да се разберете и да се обедините, как ние да ви се доверим да управлявате държавата. Елементарен въпрос, на който очевидно не даваме отговор толкова години. И колкото по-дълго не го даваме, толкова по-лоши резултати ще постигат партиите.

Има ли място в това формирование за партии като ССД, "Гергьовден" защо не?

Вижте, аз съм много разочарован от Софиянски. Софиянски, въпреки че нямаше никаква възможност за добро представяне на тези избори, се яви, взе 14 хиляди гласа и след това широко в медиите обясняваше как благодарение на това СДС няма евродепутат. Когато един човек подхожда по такъв начин, който за мен е недостоен, и го казвам директно, той няма право да дава съвети за бъдещото дясно пространство. Иначе самите негови избиратели, нормалните хора от СДС, за тях вратите са отворени.

Но аз смятам, че подходът, който приложи Софиянски, му отрежда място извън десницата, още повече говорейки за стари лица. Това в най-пълна степен и в най-пълна сила възможно важи за г-н Софиянски. Другото, което е много важно, е с хората да се започне да се говори откровено, защото те трябва да разберат, че дясната политика е важна, особено за бедна страна като България. Без дясна политика няма да станем богати, това трябва да го разберат максимално много хора и тогава нещата ще започнат да се оправят.

Какво очаквате да е поведението на всички онези, които някога са били начело на СДС, а сега са в сянка и може би в момента потриват доволно ръце, че поредният лидер напуска синята централа?

Ако някой сега потрива ръце, това означава, че не милее за дясното пространство и има други цели. Тъжната истина в момента е, че ако двете партии, СДС и ДСБ, се бяха явили заедно, ако ДСБ не бяха напуснали никога СДС, сега щяхме да бъдем много по-силни, това е очевидно. И когато Петър Стоянов след президентските избори каза - заедно можем по-малко, той имаше предвид, според мен, позволявам си да тълкувам неговите думи, че заедно старите лидери могат по-малко. Но заедно нови хора от десницата могат много повече и това е моето послание към хората в България.

Категоричен сте, че всички стари муцуни, така да кажем, на СДС трябва да слязат от сцената - и Надежда Михайлова, и Екатерина Михайлова, и Иван Костов?

Да, това е моето мнение. Слизането от сцената означава да не бъдат в ръководството на партиите, могат да бъдат редови членове. Дори могат и да помагат в различни ситуации, да дават съвети.

Вече, г-н Димитров, ви спрягат за временен лидер на СДС до провеждането на национална конференция, която да избере ново ръководство. Готов ли сте да поемете този кръст?

Влизайки в политиката, постоянно поемам повече отговорности. Това мен никога не ме е плашело. Сега няма да дам конкретен отговор на вашия въпрос, и то не за друго, а защото смятам, че човек не трябва да се хвърля, преди да е обмислил всички ситуации, а в момента нямаме право на повече грешки. И човекът, който ще води СДС оттук нататък, трябва да бъде най-подходящият За целта трябва да проведа доста разговори с различни хора, това предстои да се случи, така че не очаквайте от мен преди сериозния анализ да ви дам отговор. То тогава не би имало смисъл от сериозен анализ.

Но ако националният съвет ви даде това доверие и стовари тази отговорност върху вас, можете ли да откажете?

Ако това се случи, вие ще бъдете там, ще видите моя отговор и след това ще ме попитате той на какво се основава. Но както ви казах, преди национален съвет ще има много сериозни разговори, които трябва да проведем, много сериозен анализ. И би било несериозно от моя страна сега да ви кажа кой ще бъде лидерът на СДС, дето се казва, това ще го решават 80 души национален съвет. Аз в живота си и в работата съм показал, че работя честно и с всички сили за тази партия, за дясната кауза, най-вече за дясната кауза. Така че от мен очаквайте много работа в бъдеще.