Марта Вачкова - най-чаровната телевизионна водеща
Марта Вачкова - най-чаровната телевизионна водеща / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Марта Вачкова - най-чаровната телевизионна водеща
35454
Марта Вачкова - най-чаровната телевизионна водеща
Марта Вачкова - най-чаровната телевизионна водеща
  • Марта Вачкова - най-чаровната телевизионна водеща
  • Марта Вачкова - най-чаровната телевизионна водеща

Мартина Вачкова е едно от емблематичните и най-чаровни лица на Българската национална телевизия. Най-силните й години там са свързани с "Ку-ку" и „Каналето". Сега е водеща на собствено токшоу по БНТ1, което се казва "Жените".

В началото на годината вестник New York Times я представи като една от най-успешните и влиятелни дами в българския обществен живот. В края на 2010-та екипът на Дарик я избра за "Мис ТВ чар". Наградата е традиционна част от конкурса Мъж на годината и беше връчена на Марта на церемония в Младежкия театър.

Марта Вачкова е от жените, които не намират себе си за красиви, но са щастливи от факта, че са чаровни. Като малка бъдещата актриса и телевизионна водеща непрестанно сравнявала себе си с майка си, която по думите й на младини била страшна хубавица. Само че не откривала прилики и много се тормозела. Години по-късно Марта е убедена, че красотата е до време, а чарът е до гроб.

Аз от малка знаех, че не съм хубава, а и не можеха да ме лъжат за това. Все ми казваха, че имам по-важното, че съм чаровна. Така я мразех тази дума. Не исках да съм чаровна, исках да съм красива. Сега ако ме питате дали искам да бъда Синди Крауфорд например, ще ви кажа не! Искам да съм си аз. Аз знам, че да имаш чар е дадено от Бог. Чарът е състояние на духа. Чарът е сърцето. Начинът, по който излиза душата на човек - през лицето му, през усмивката, през очите, които няма значение сини ли са или са сиви. Красивите черти са до време. С годините се погрознява, косата ти става по-малко, по лицето ти се появяват бръчки. А чарът? Чарът е до гроб. Няма години за него. И аз знам, че това, което повечето хора ценят е чарът.

Пред телевизионна камера Мартина Вачкова застава още като студентка в НАТФИЗ. Взели я в една постановка, снимана за телевизията от Павел Павлов. После започва да се появява в предаването на Влади Въргала "Коктейлите на Влади", а после идва онзи период от живота й, с който сега казва, че се гордее - на "Ку-ку" и "Каналето".

Бяхме единствени, бяхме първи. Преди нас смях, комедия, сатира са правили Парцалев и Стоянка Мутафова, Калоянчев и Таня Лолова, баща ми, Кольо Анастасов, Коцев - те са едно малко ядро. Но те не са имали тези наши концерти например, на които скандираха имената ни. Обожаваха ни. Наистина като по филмите за "Бийтълс" хората протягаха ръце само да ни пипнат, да ни докоснат. Телевизията е страшно нещо, особено когато всеки ден дават лицето ти, когато нямаш конкуренция. Просто ние бяхме единствените. Сега има толкова много комедийни предавания, обаче няма такова ниво като нашето, то беше друго. Никога, никой не може да го достигне.


Марта Вачкова  найчаровната телевизионна водеща
netinfo

Години след "Ку-ку" и "Каналето" Марта започва да прави и собствено предаване в БНТ, вече като водеща. "Защо не" обаче, се оказва, че не е предаването, в което тя се чувства уютно. Настоящото й токшоу "Жените" е създадено специално за нея.

Аз мисля, че личи, че е правено, че е измислено за мен това предаване. То е създадено според възможностите на хората, които го правят. Съобразено е с интересите ми, с моето можене, с желанието ми да играя. В началото има винаги едни малки, весели истории, които разказвам. "Жените" просто е измислено за мен и това си личи.

Кои са задължителните условия, за да си добър телевизионен водещ?


Едно от най-важните правила е, че не можеш да говориш повече от госта си. Ето и вие сега сигурно имате да кажете интересни неща, но ме питате мен и се удържате от това да разказвате за себе си. Когато гледам телевизия и виждам водещи, които задават въпрос на госта си, но не го оставят да каже и дума, а говорят все за себе си. Ама чакай, защо тогава си го поканил този човек? Направи си самостоятелно предаване пък там си бичи монолози по цял ден. Това удържане е много важно. И аз като актриса съм говорила много, питали са ме и съм отговаряла. Но сега като водещ трябва да задавам въпроси, а не да говоря за себе си. Това, разбира се, е нещо, което се учи. Просто трябва да се доверяваш на хората, които стоят зад теб, на хората, с които работиш. Аз имам страшен човек зад мен, Асен Аврамов, който е композитор. Той е човек, който знае точно какво мога и ме гони до дупка, докато не го направя. В негово лице аз имам страшен коректив. Той никога няма да ме подведе, знам, че каквото и да ми каже, това е най-доброто за мен.

Марта Вачкова  найчаровната телевизионна водеща
netinfo


Защо толкова години останахте вярна на БНТ? Сигурна съм, че сте имали предложения да смените телевизията. Много ваши колеги го направиха, въобще трансферите от една в друга телевизия сега са на мода. Вас какво ви задържа в БНТ?

Тези мои колеги, които смениха телевизията, направиха пари. И това е прекрасно, защото трудът е зверски и ти трябва да получаваш добри пари за това, което работиш. Само че никой не трябва да изневерява на себе си. Аз съм това и ако направя нещо само за пари, ще ми личи, ще загубя чара си и хората ще спрат да ми вярват. Ако ме видите в друга телевизия, това би означавало, че съм оскърбена или обидена на моята, или пък съм отишла за пари. Но аз знам, че човек, който е сменил партията си, който е сменил отбора си, никой не го обича. Вярна съм на БНТ, защото това е телевизия, в която можеш да правиш точно това, което искаш. Никой не ти се бърка, а това е невероятно. Тя е най-свободната телевизия.

Мнозина си мислят точно обратното, защото БНТ е държавна телевизия.

Точно заради това искам да го кажа. Аз съм щастлив човек, защото в БНТ никога не са ми казали няма да каниш този гост, няма да правиш тази тема. Аз знам колко трудно е например да присъствам в bTV. Това е невъзможно, защото не могат да ме поканят. Имам да кажем премиера в театъра и режисьорът иска да представи спектакъла си там с мен. Това е за театър, няма да говорим за телевизия. И bTV казват не, без Мартина, нея не можем да я показваме на екрана. Честна дума ви казвам. Тази криворазбрана конкурентност, толкова е глупаво. В моята телевизия, в БНТ, има невероятен вкус и мярка. Това го няма в другите телевизии. Аз не се срамувам от предаванията на БНТ. Да, бих искала да са по-съвременни, да изглеждат по-модерно, но откъм съдържание аз не се срамувам от този продукт.

Телевизията обаче изигра ли ви лоша шега? Изхаби ли лицето ви? Пострада ли актрисата Марта, пострадаха ли нейните роли в театъра, в киното, заради това, че лицето ви е постоянно на екрана?

На ролите ми в театъра не се отрази. Поканите ми за театър продължават, просто защото тази ми популярност ще доведе повече публика. Но за кино това се оказа фатално. В киното режисьорите мечтаят да открият ново лице, да те представят в ново амплоа, в което никой не те очаква. Обаче в живота е така - едно печелиш, друго губиш. Пък и това не е завинаги. Може би идва някаква страшна роля за мен в киното. Сега ме чака, тук зад вратата.

Марта Вачкова  найчаровната телевизионна водеща
netinfo