Майката на Мануела стана единствен попечител на дъщеря си
Майката на Мануела стана единствен попечител на дъщеря си / netinfo
Разочароващи и умопомрачителни нарече в интервю за Дарик бизнесменът Петър Христов кадрите с бащата на Маунела Горсова – Красимир Горсов, който бе заснет от екип на bTV да играе хазарт. Той предприе мерки да върне майката на Мануела – Диана, в България, за да й бъде прехвърлено попечителството над сметките на Мануела. В понеделник тя пристигна в страната и вече е попечител над парите, събрани от хора и фирми, за лечението на дъщеря й.

Досега Красимир Горсов – бащата на Мануела, която пострада при катастрофата край Ропотамо, причинена от фигуриста Максим Стависки, се разпореждаше еднолично с парите, набрани чрез дарения и кампании за лечението на Мануела. Тези дни разследване установи, че Горсов харчи събраните пари за лечението на дъщеря си в Израел на ротативки. Самият Горсов отрича да играе на ротативки, както и да е теглил пари от сметката на дъщеря си.

Ето какво сподели Диана Горсова пред Дарик:

Аз дойдох тук, за да стана единствен попечител след този скандал. След разговора с Красимир, който проведохме на 19 август, той ми каза да съм спокойна. Ако имало липси, това ще са пари от сметката, който е внесъл Максим Стависки като обезщетение.

Има ли такива липси?

В момента още не знам. Преди малко взехме документите от банката. Просто са около 120 страници. Всичко това отнема много време. Нека органите, които са упълномощени, да се заемат с това.

Т.е. казвате ни, че няма липси от сметката на хората?

Да, той така ми каза, че от самата кампания, която бе проведена във Велико Търново от SMS-и, от кампанията на Дарик радио, Нова телевизия, вестник Стандарт – той казва, че от тези пари не е пипано.

В публичното пространство се заговори, че Красимир Горсов е теглил пари за да играе хазарт. Вие го познавате – бил ли е зависим от хазарта и възможно ли е затова да е теглил пари. Или е имал неотложни нужди или е помагал на други хора?

Не знам. Не съм разглеждала сметките. Просто нямаше време. Тази вечер (в понеделник - бел. ред.) се надявам да се видя с него да ми даде обяснение за някои неща.

Какво ще го попитате, като се видите?

Аз още тогава го попитах вярно ли е това и той ми даде дума, че не е вярно. От цялата тази история губи Мануела, защото след този скандал хората, предполагам, ще се дръпнат. Макар че има много добри хора, на които аз благодаря и благодарение на тяхната помощ тя се оправя.

Как протича един неин ден там?

За там тя е един от тежките случаи. Но напредва, върви много бавно. Напредва, това е по-важно. Днес дори си е написала името на английски, много спокойна, бързо е работила по математика. На компютър работи – игрички разни, но това са все пак логически задачки. Всички казват, че това е много бавен процес. Лечението ще е дълго, не знам колко ще останем. Там, където сме, има две войничета, които са там от две години и половина.

Кажете нещо на всички тези хора, които помогнаха, и надяваме се, ще продължават да помагат на Мануела.

Много благодаря на тези хора, които са отделяли по левче, по два. Не искам те да остават разочаровани, защото те са давали тези пари за здравето на Мануела, а не за грешките, които е направил евентуално баща й.

Ако се установи, че има липси, обсъждали ли сте какво правите?

Не, просто нямаше време.

Готова ли сте да му простите, ако има липси?

Не. За това не мога да му простя. Ако наистина го е направил това нещо, няма как да му простя. Единственият, който страда от цялата тази история, ако наистина излезе вярна, ще бъде Мануела. Много е тежко, много е бавен процесът, много мъчителен. Тя много страда, много я боли.

Промени ли се отношението на хората към вас, след това, което се случи тук?

Още първата седмица, когато пристигнахме там, дойдоха няколко семейства българи, които страшно много ми помагат и в момента. Те на Мануела не могат да помогнат, не са лекари, но помагат на мен – носят ми храна, вдъхват ми много голяма надежда, превеждат ми. Един път се откъснах за три часа и ходих до Ерусалим. Аз вярвам, че там сме на Божия земя и всичко ще бъде хубаво. Както казват в Израел – стъпка по стъпка, но всичко ще бъде хубаво.

На 5 август миналата година световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки предизвика тежка верижна катастрофа на пътя Приморско–Бургас. При нея загина 24-годишният Петър Петров от Сливен и тежко пострада 19-годишната Мануела Горсова от Велико Търново. Още в първите часове след инцидента бе констатирано, че фигуристът е шофирал в нетрезво състояние.

На 7 май Апелативният съд в Бургас потвърди издадената присъдата на Стависки от 30 януари на Окръжния съд в крайморския град. Фигуристът бе осъден на две години и шест месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

На 24 септември Върховният съд ще заседава, за да вземе окончателно решение по делото срещу Максим Стависки.