Лачев: В интерес на холдинга е проверката да завърши бързо, независимо от резултата
Лачев: В интерес на холдинга е проверката да завърши бързо, независимо от резултата / снимкa: Sofia Photo Agency

Изпълнителният директор на „Булгартабак холдинг” Христо Лачев в интервю за предаването "Дарик Кафе":

Запознат ли сте с проверките на прокуратурата срещу вас?

Запознат съм с проверките на прокуратурата срещу "Булгартабак". Те вървят от малко повече от година. Нормално е като изпълнителен директор на "Булгартабак" проверките да са и срещу мен, тъй като аз съм единственият човек, който реално задължава фирмата с подписа си.

Защото според изявлението на заместник градския прокурор Румен Василев обвинението щяло да се опита да персонализира вашата вина?

Няма нищо чудно в това, че разследването върви срещу мен персонално, тъй като в крайна сметка аз нося цялата отговорност за всичко, което се случва в "Булгартабак". Би било неестествено, ако година и половина се проверява "Булгартабак" и в крайна сметка не се проверява нито едно лице. Най-нормално е да се проверява изпълнителният директор. Аз нямам притеснения от това, че съм проверяван. Това не е първата проверка в "Булгартабак" и не е единствената. За последните години "Булгартабак" има редица проверки, особено за последните няколко месеца почти всички институции, които имат възможността да упражняват контрол, било то финансов или всякакъв вид законов контрол, който трябва да се упражнява, са проверявали "Булгартабак". Имам предвид ДСК, данъчните служби, прокуратурата, в момента следствието, преди това ГДБОП. Така че, когато има проверка в една фирма, нормално е изпълнителният директор също да бъде проверяван.

Според проверката на прокуратурата става дума, че "Булгартабак" е източван през пет фирми фантоми. С тях били сключвани множество договори за реклами, като общите вредни последици за дружеството се изчисляват на над 1 млн. лева.

Аз не съм чул лично какво е казала прокуратурата. Но категорично мога да заявя, че нито една от фирмите, с които съм подписвал договори през последната година, а въобще за целия ми стаж в "Булгартабак", не може да бъде окачествена като фирма фантом, тъй като процедурата за подписване на договор с "Булгартабак" е достатъчно тежка. Фирмите се проверяват, хората съществуват, те са тук в България. Абсолютно всяка от фирмите, която е била контрагент на "Булгартабак" за последните години е проверявана. Тя е проверявана не само сега. Миналата година, когато тръгна т. нар. скандал за "Булгартабак", приключи поредната важна ревизия. При тази данъчна ревизия бяха проверени също всички фирми, които са контрагенти на "Булгартабак", особено и по рекламите. Нямаше установена нито една фирма, която да бъде квалифицирана като фантом. Категорично мога да заявя, че всяка една от фирмите, с която съм подписвал договор, а няма друг, освен мен, който да е подписвал договори в "Булгартабак", фирмите са съществуващи. И не само могат да бъдат проверени, те са проверени.

Това е директен отговор на проверката на прокуратурата и думите на заместник градския прокурор, който казва, че част от фирмите са издавали фактури по ДДС, въпреки че отдавна не се водят в ДДС-регистъра на данъчните, а пък друга част от фирмите били регистрирани по класическа схема на лица, които са си продали личните данни, и хората, собственици на тези пет фирми, били пуснати за общодържавно издирване и не били открити.

Не искам да влизам в детайли, това е преразказ на думите на представителя на прокуратурата. Аз съм категоричен, че всяка от фирмите е невъзможно да бъде квалифицирана като фирма фантом или по друг начин, освен като реално работеща фирма.

Другата част от разследването е за износ за Италия на цигари от "Булгартабак", като имало договор с италианска фирма за реклама на марките, маркетингово проучване. Обвинението е, че "Булгартабак" сключва договори със страни, в които не се изнасят цигари. Каква е връзката с реклама в Италия и разследването на прокуратурата?

Според митническата декларация може да се види, че за Италия се изнасят цигари. А е нормално там, където се опитваш да навлезеш на нов пазар, да правиш маркетингови проучвания и реклама. Ако някой може да продава без да прави проучвания и реклама, нека продава. Няма такава открита технология да навлезеш на нов пазар и изведнъж да признаят твоя продукт като качествен и добър, без да си го обявил, без да си го рекламирал и без да си направил проучвания, дали има смисъл да влизаш на този пазар и с каква маркетингово технология да го направиш. Пак ще кажа, нямам никакви притеснения относно дейността, която "Булгартабак" е извършвал, и договорите, свързани с тази дейност, които аз съм подписвал. Рекламният бюджет за Италия е обмислен и съгласуван включително с Управителния съвет. То не еднолично мое решение. Това са твърде конкретни детайли, те трябва да бъдат изяснявани в хода на проверката. Малко е странно да ги коментираме в ефир, без да гледаме документите.

Факт е, че заместник градският прокурор говори пред медиите за тези проверки.

Не мога да коментирам думите на заместник главния прокурор. Аз мога да коментирам собствените си действия и документите, които аз съм подписвал.

Според Румен Василев прокурорската проверка ще изтече в края на април и тогава ще се види има ли основания за повдигане на обвинение.

Няма нищо ненормално в това фирма от такъв мащаб да бъде проверявана. И е хубаво по-често да се проверяват големите, а и по-малките фирми, защото това е единствената форма да отпадат съмненията. И ако има някакви нарушения, те да бъдат материализирани в наказания. Аз нямам притеснения да бъда проверяван. Би било странно да се проверява "Булгартабак", а аз да стоя на страна и да не бъда проверяван.

Според думите на прокурор Василев е информиран министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Вие информиран ли сте лично?

Естествено. Аз съм реално участник в проверката, тъй като и аз, и членовете на Управителния съвет, и много от служителите на "Булгартабак" бяха разпитвани в хода на проверката от всички органи, които извършваха проверката, а те не са един и два.

Ако прокуратурата поиска вашето отстраняване, готов ли сте да напуснете?

Съдът преценява дали трябва да бъдат отстранен. Ако съдът прецени, че това би помогнало за проверката, аз няма защо да не го приема. До момента няма повод за съмнения, че "Булгартабак" не съдейства за проверката. Нашият интерес е проверката да завърши бързо, независимо от това какъв ще е резултатът. Компанията е в изключително тежко състояние, от гледна точка предстояща приватизация, от гледна точка на преструктуриране, което е по средата и в момента до голяма степен е стопирано от спекулациите, на базата на някои изказвания, които изтичат по медиите. Това не се отразява добре нито на контрагентите, с които работим на вътрешния пазар, нито на чуждестранните ни партньори.

С това отговаряте и на въпроса ми - беше обявено на срещата на тройната коалиция политическо решение за бързо приватизиране на холдинга. Вие казвате, че това разследване може да попречи.

Ако приключи навреме, в законов срок, напротив, даже ще помогне. Но ако нещата се протакат – това само би навредило.