Кунгюн иска психотест за Доган
Кунгюн иска психотест за Доган / Sofia Photo Agency

Трудовите отношения между лидера на ДПС Ахмед Доган и началник на неговия кабинет Ахмед Емин са причината за смъртта на Емин – това твърди лидерът на гражданското сдружение „Национално турско обединение” – Мендерес Кюнгюн.

Ето какво каза Кюнгюн пред Дарик:

Престъплението го виждам в това, че при настъпилата смърт, може да бъде в следствие на посегателство върху живота от страна на потърпевшия, а така също той да е подбуден да извърши това. При всички положения това е станало след тежък разговор между бивше корумпирано, мафиотизирано ченге агент Сава с настоящо ченге, което е пледирало, предполагам, за лоялност към българската държава, и е взел на преден план своето достойнство и чест.

Вие сте категоричен, че зад смъртта на Ахмед Емин в основата стои лидерът на ДПС Ахмед Доган.

В основата са трудовите взаимоотношения между работодателя Доган и административния служител Емин. Основание да смятам, че е налице убийство, ми дава и това, че той беше погребан в съответствие с каноните на исляма като мюсюлманин, а искам да поясня, че съгласно нашата религия посегателството върху живота е тежко престъпление и тежък грях пред религията.

От какво работодателят да не е доволен от подчинения му, за да планира смъртта му?

Аз смятам, че настъпи времето след отстраняването на бившия министър на вътрешните работи, както и от уволнението на заместник-председателя на ДАНС и тенденцията за осветляване дейността на ДПС, доведе неговият елит до това да бъде поета отговорността пред българската държава, пред българското общество за всички онези деяния, които са съпътствали политическата дейност на тази организация извън закона.

Какво знаеше Ахмед Емин?

Всичко, аз на него гледам като на главния ковчежник на ДПС и всички нерегламентирани сделки, кореспонденцията на лидера са все на неговото внимание. Не се е стигнало до сговор кой да поеме вината при течащата проверка относно произхода на незаконно придобитите имоти, относно черната каса на движението. На широката публика е известно как функционира тази каса – чрез рекет върху инвеститори по отделни програми. Пълната информация е била в ръцете на втория човек в партията.

Вие смятате, че той е трябвало да поеме отговорността?

Той е назначен за това, назначен е като главен бушон на тази организация и би следвало да осъзнава ролята, която играе, тъй като той е част от тази корупционна схема, която се разви след 2001 година в движението. И на този етап, когато наистина нещата стигнаха до поемане на отговорност, до споделяне на вина, предполагам, че той самият не е бил готов за това. Това естествено, че ще разочарова работодателя му и той би могъл да потърси възмездие за нелоялност.

Не е ли твърде елементарно да се мисли, че Ахмед Доган стои зад смъртта на Ахмед Емин, каквито намеци правите и вие?

Не твърдя за пряко участие на лидера Доган в самия инцидент.

Но говорите за поръчка от негова страна.

За мен това е съучастничество, той е част от колектива, занимаващ се с тази дейност.

Според вас той е поръчал това нещо?

Подбудителството, поръчителството, предизвикването на подобно действие е наказуемо и аз очаквам прокуратурата, след като изясни фактите, да повдигне обвинение на лицата, участвали в този акт.

Какъв знак е това, че лидерът на ДПС не отиде на погребението на Ахмед Емин?

Според мюсюлманските обичаи това е акт на неуважение, игнориране на братските мюсюлмански чувства, които битуват между нас и основно в такива случаи на битово равнище, когато се случва комшията да не присъства на погребението на своя съсед, ние го тълкуваме като израз на чувство на вина.

Твърдите, че Ахмед Доган не е присъствал и на погребението на баща си.

Аз го твърдях по-рано това и то се доказа, че е истина. Това са въпроси, които опират до етиката и морала на личността и в тази връзка една психологическа експертиза би подпомогнала изясняването на този случай.

Възможно ли е случилото се в петък вечер да е атака срещу самия Ахмед Емин? Той занимаваше ли се с някакъв бизнес, освен, че беше началник на кабинета?

Не. Целенасочена атака или преднамерени действия от страна на която и да е от икономическите групировки вътре в движението или някакъв опит за посегателство върху личността на самия Емин, не смятам, че има индикации да се разсъждава в тази посока.

Как смятате, по-скоро икономически ли са причините за трагичния му край или политически?

Причините не са политически, те са финансови. Група съмишленици са влезли в тежки финансови закононарушения. Политиката и тяхното участие в политическия живот на страната е само предпоставката те да влязат в тези финансови закононарушения.

Вашата прогноза за това дали ще излезе истината за случилото се в петък вечер?

Няма политическа воля да се търси истината.

Защо?

Не е в интерес на управляващите, тъй като аз на смъртта на дясната ръка на Доган гледам като на една морална смърт на управляващата коалиция.