Кръстев: Хазартните оператори имат интерес да няма пристрастени към залозите
Кръстев: Хазартните оператори имат интерес да няма пристрастени към залозите / снимка: БГНЕС, архив
Интервю на Марта Младенова с председателя на комисията по хазарта Калоян Кръстев
52937
Интервю на Марта Младенова с председателя на комисията по хазарта Калоян Кръстев
  • Интервю на Марта Младенова с председателя на комисията по хазарта Калоян Кръстев

Списък със зависимите от хазарта играчи ще започне да се съставя от регулаторната комисия в бранша. Без да издава личните им данни, комисията ще се опита да им помогне „да влязат в правия път” и то с промени в закона, който все още не е влязъл в сила. Новите текстове ще са валидни от 1 юли, като чак тогава ще започне регистрацията на онлайн операторите на хазартни игри.

Нещо повече - всички хазартни оператори ще попаднат в „черен” и „бял” списък - т.е. на тези, които са извън закона и на тези, които са получили право да осъществяват хазартна дейност. Остават обаче много въпроси - например: как комисията ще събере данни за броя на заклетите комарджии, освен от самите хазартни оператори? А хазартните оператори имат ли полза от това да издават най-добрите си клиенти?

И още - кой е пристрастен и кой не е и как се определя къде е границата, след която един любител на рисковете в игралната зала става пристрастен към хазарта играч. Дарик потърси отговор на тези и други въпроси от председателя на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев.

Пред Дарик той съобщи, че хазартните оператори ще изготвят и анкетни карти за пристрастените играчи, а обобщените данни ще бъдат предоставяни на Държавната комисия по хазарта. Анкетите ще се попълват от самите оператори и ще се предоставят на комисията чрез асоциациите им.

Кръстев не се съгласи с определението, че ограничаването на достъпа на заклетите комарджии до игралните зали е вмешателство в правото им на личен избор. Според него - хазартът създава по-особена зависимост от алкохола и наркотиците, затова не бива да се чака близки на пристрастените или самите пристрастени да потърсят помощ, а държавата трябва да реагира.

Чуйте целия разговор в аудиофайла