Спортната легенда Краси Дунев в много лично интервю за спорта, участието си в "Игри на волята" и какво е да спечелиш олимпийски медал.

„След като спечелих медала, за съжаление, във федерацията не бяха много щастливи, защото останахме в Америка. Тримата най-силни от отбора - аз, Йордан Йовчев и Иван Иванов. Но ние просто искахме да търсим по-добър начин на живот в Америка. Съжалявам, че прекъснах спортната си кариера тогава, защото аз бях на върха и можеше да продължа, да изкарам още една Олимпиада, споделя в много лично интервю спортната легенда Красимир Дунев.

Той е председател на Българската федерация по спортна гимнастика. Носител е на сребърен медал от Олимпийските игри през 1996 година в Атланта. Същата година става европейски и световен шампион на висилка. Краси Дунев е първият гимнастик в света, който прави шест прелитания на висилка едно след друго. След Олимпиадата остава в САЩ с Йордан Йовчев и Иван Иванов, където се занимава с шоу спектакли и треньорска дейност в продължение на 11 години. През 2008 година се завръща в България и заедно с Йордан Йовчев продължават да подкрепят българската спортна гимнастика.

Краси Дунев завърши на 4-то място в "Игри на волята" 5, отпадайки в полуфиналната битка. Какво още сподели той за спортната си кариера и участието си в риалитито, вижте:

Как започна всичко?
 
Започнах моят път, когато бях на 7 години. В час по физическо в училище дойде една другарка и избра няколко момчета и момичета. Тества ни за гъвкавост, шпагат, мост, каквото можеш да правиш и ни даде една бележка, казвайки - “Четвъртък в 18:00 да сте в залата”. Така започна всичко.

Как олимпийският успех беляза живота Ви?

1996 е моята щастлива година, моята най-успешна година. Ставам европейски шампион, вицесветовен шампион и вицеолимпийски шампион. Това е мечтата на всеки един спортист, който се занимава с високо спортно майсторство - да достигне до Олимпиада и да се качи на стълбичката. И аз съм щастлив, че това аз го постигнах.

 Каква беше реакцията на успеха Ви в България?

Да постигнеш такива успехи е наистина едно огромно нещо за държавата. След като спечелих медала, за съжаление, във федерацията не бяха
много щастливи, защото останахме в Америка. Тримата най-силни от отбора - аз, Йордан Йовчев и Иван Иванов. Но ние просто искахме да търсим
по-добър начин на живот в Америка. Съжалявам, че прекъснах спортната си кариера тогава, защото аз бях на върха и можеше да продължа, да изкарам още една Олимпиада. Но така се развиха нещата в Америка. Моят живот тръгна по друг път и винаги съм казвал, че не трябва да се съжалява, защото това, което се случи... аз съм щастлив от себе си.

Как се озовахте в "Игри на волята"?

Това беше мечтата на моята дъщеря. Когато ми каза: “Тате, започни да се подготвяш да влезем двамата заедно не се замислих и за секунда”. Да изпълниш мечтата на детето си... това е всичко! Костваше ми много, но и за секунда не съм съжалявал, че го направих.

Спортната легенда Красимир Дунев преди и след „Игри на волята“ (СНИМКИ)

 Как се подготвихте за "Игри на волята"?

ОТГОВОР: Беше много трудно за мен, тъй като 50 години са си 50 години. С моята работа беше много трудно да съчетавам тренировките и позицията, на която съм, но когато имаш някаква цел и мотивация, винаги намираш време. Никой не трябва да се оправдава, че няма време. Спортът е здраве. Нека всеки да намери време, за да спортува.

 Научихте ли нещо за себе си от "Игри на волята"?

Дори на тези години аз преоткрих качества, които не вярвах, че мога да се справя с тях. Първото е да гладувам дни наред, да живея с непознати хора 24/7, да бъда смирен, да спя на земята и на твърдо на Дивата река. В битките, в които участвах, да мога да ги въобще да ги издържа. Игри на волята е нещо уникално и незабравимо, което ще остане до края на живота ми.

 Каква е следващата Ви голяма мечта?

 Моята голяма мечта е да имаме световен шампион, да имаме олимпийски шампион в спортната гимнастика. Това е моята цел.

 Какво е бъдещето на гимнастиката в България според Вас?

От няколко години гимнастиката тръгна нагоре. Вече имаме финали на европейски и световни първенства, медали от световни купи. Наистина се вижда светлина в тунела и се радвам, че аз, заедно с Данчо Йовчев, успяваме това да го постигнем. Благодарен съм на всички треньори, които се занимават с този спорт, защото без тях няма да сме на това положение.

Какво послание бихте оставили на зрителите?

Хора, намирайте всеки ден време за себе си, да спортувате, да тренирате. Спортът е здраве. Всяко едно дете от малко трябва да се занимава със спорт. Спортът дава много качества - дисциплина, сила, гъвкавост, координация, отговорност. И това е начинът да стигнете до Игри на волята - да спортувате.
Игри на волята