Ковачки: Нямам финансови задължения
Ковачки: Нямам финансови задължения / снимка: Sofia Photo Agency

Нямам финансови задължения и не мога да разбера защо ми бе наложена рекордна гаранция от 300 хиляди лева. Това заяви специално за Дарик бизнесменът Христо Ковачки. Той допълни, че не вярва днешната акция срещу него да е била свързана със създаването на новото политическо движение НАПРЕД. По-рано днес прокуратурата привлече Христо Ковачки като обвиняем за извършване на финансови престъпления в особено големи размери. До момента с разрешение на Софийския градски съд са били извършени претърсвания и изземвания в 17 обекта. Ето какво каза още Ковачки:

Опитвам се да гледам позитивно на нещата, които се случват около мен.

И какво позитивно има в това да те привикат, макар и за 15 минути, в ГДБОП?

Мисля, че ние българите трябва да живеем в България и да се борим България да бъде една хубава, подредена държава и трябва да гледаме позитивно на всичко, което се случва. Не мисля, че най-страшното, което се случва, е това, че лично мен са ме привикали. Аз съм готов да изтърпя много такива привиквания, ако от това нещо ще има полза за държавата и ще има някакъв позитивизъм.

Бяхте ли изненадани, когато ви поканиха на среща в ГДБОП?

Лично аз бях много изненадан.

Сега, няколко часа по-късно имате ли някакво обяснение откъде тръгват нещата?

Не. Предявено ми е обвинение за данъчни нарушения и ми е поискана гаранция от 300000 лв. Към момента нямаме данъчни задължения, които да не са погасени към данъчните служби, така че ми беше странно това нещо. Нямам идея на основата на какви доказателства е направено това обвинение, така че…Нямаме данъчни актове, които не са платени. Нямаме някакви данъчни постановления, които да са висящи.

Вие казвате, че не дължите данъци. Какво мислите за източване на ДДС в огромни размери?

Идват данъчните власти на проверки. Би трябвало това нещо да бъде документирано със съответен данъчен акт. В края на краищата всяко нещо трябва да има някакво доказателство. Аз лично не смятам, че нарушения не могат да се правят по простата причина, че според мен няма фирма в България, която да не бърка някъде при воденето на счетоводната отчетност, но за мен лично беше много фантастично това, което се случи днес с мен.

Допускате ли неволно да са се случили някакви данъчни нарушения във ваши фирми или фирми, с които сте свързани?

Възможно е да има, но това, което в момента асимилирам, че такава гаранция ми се иска… Според мен нещата не са така безобидни, както би ми се искало до изглеждат.

Но нямате към този момент идея кои са тези лица, с които сте се сговаряли, за да вършите престъпления с цел облага?

Не, нямам идея.

Добре, твърде висока е паричната гаранция, под която ви пуснаха – 300 000 лв.

И на мен ми казаха, че е рекордна гаранция и аз това, което виждам позитивно, е, че българските политици могат да се похвалят пред Европа, че на един човек с определено икономическо влияние са му повдигнати обвинения и му е поискана такава рекордна гаранция.

Антимафиотите са претърсили 17 ваши офиса. Можете ли да ми кажете кои са тези офиси?

Не, претърсили са офиса ни на Орион и са ходили на адресите не знам на колко човека наши служители, хора, които аз познавам, включително и в дома ми са идвали. Така че не знам точно къде са ходили, но разбрах, че са ходили на много места.

Имате ли представа какъв вид документи или въобще веществени доказателства са търсили?

Не, нямам представа какво са търсили.

Но са били и в дома ви. Лични вещи взети ли са от там?

Доколкото знам, не.

Казвате, че не можете да повярвате. Някак си не е ли логично, че всичко това ви се случва буквално дни, след като вие и вашите колеги Красимир Каракачанов и Стефан Личев учредихте движение НАПРЕД, което прави заявка да е третата политическа сила догодина?

На мен лично не ми се иска да мисля, че това нещо днес е под формата на политически натиск, защото ще бъде жалко за България, ако чрез политически методи се разчистват сметките. Лично на мен не ми се иска да мисля, че има някакъв политически натиск.

Въпреки това много шум се вдига днес, вероятно и в следващите дни ще е шумно около вашето име. Смятате ли, че все пак това е краят, колкото и парадоксално да звучи, на движение НАПРЕД?

Аз не съм политик. Аз съм човек, който е показал гражданската си позиция. Това, което на мен ми харесва в движение НАПРЕД, това е, че има патриотични възгледи, че се говори с позитивизъм. Аз никога не съм апелирал да имам някакви претенции към управлението или по някакъв начин да имам някакво влияние в това движение. Това, че показвам една по-сериозна и по-агресивна гражданска позиция, мисля, че това трябва да го правят колкото се може повече хора в България, защото в края на краищата на никого няма да му е приятно да му се случват такива неща и срещи с разни хора в органите някак си така из невиделица и би трябвало ние всички да се борим да живеем в една колкото се може по-правова държава.

Не вярвам заради това, което днес се случва, движение НАПРЕД да има някакви проблеми. Помислете си какво ще стане, ако се окаже, че всичко това е било един блъф и всичко това е било една наговорена история и след, да кажем, шест-седем месеца се окаже, че всъщност аз не съм правил нарушения и това, което днес ми е предявено, просто отпада.

Допускате ли, че наистина някой не харесва агресивната ви, както казвате, гражданска позиция?

Сигурно много хора не харесват както агресивната ми гражданска позиция, така и агресивната ми икономическа позиция, но аз когато съм избирал начина си на държание, съм разбирал, че няма да се харесам на много хора. А това, което не мога да разбера и да приема, е да се използват нечестни методи за разчистване на сметки и не искам да мисля, че някой може да си е позволил вместо чисто икономически методи да използва други такива.

Може би от това, което казвате, по-скоро истината е в икономическите ви отношения, въобще в бизнеса ви? Все пак основните ви интереси са в енергетиката. Възможно ли е ударът да идва от там?

В момента съм малко изненадан и малко така се опитвам да анализирам ситуацията. Това, което мога да ви кажа, е, така, чисто интуитивно. Опитвам се да извлека позитива от това, което се случва и да гледам малко философски. Смятам, че това, което ние ще вземем като позиция, това е, че аз плътно ще стоя в България и няма да напускам по никакъв начин, въпреки че сигурно съм могъл да замина някъде в чужбина и да гледам отстрани какво ще стане. И ще доказвам, че съм бил сам и че това, което ми се предявява като обвинение, не е правилно, т.е. това ще бъде моята позиция.

Готов ли сте за една дълга битка?

Аз нямам друг ход. Искам да живея в България и искам моето дете да живее в България. Нямам друг ход. Мисля, че колкото по-бързо приключат нещата с предварителните проверки и колкото по-бързо се влезе в съда, според мен толкова по-лесно ще може да се каже кое е истина и кое – не. Защото в момента някак си стоим в неведение.