Ковачки: Има тъмнина при усвояването на еврофондовете
Ковачки: Има тъмнина при усвояването на еврофондовете / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

При една добра работа и при по-голяма прозрачност ще има повече възможности да се усвояват пари от еврофондовете, каза пред Дарик бизнесменът Христо Ковачки. Основното според мен е, че трябва да се създадат от страна на правителството условия за получаване на по-добра информация, както от общинските, така и от страна на конкретните икономически субекти и максимално трябва да се обяснят чисто административните пречки пред тези процедури. Нещата не са достатъчно добре разяснени на хората и поради тази причина има проблем с усвояването на еврофондовете, което допълнително създава напрежение в ситуацията, каза още Ковачки и обясни, че дори в Германия се усвояват около 40 на сто от средствата от еврофондовете.

Според него електроразпределителните дружества у нас са длъжници на родната енергетика. За последните четири-пет години може би те работят с норма на възвръщаемост от порядъка на 16 процента, каза Ковачки. Освен това, според него, те не водят достатъчно добра инвестиционна политика и в резултат на това всички виждаме, че има много проблеми в доставките на електроенергия и изобщо в цялата електроразпределителна мрежа.

Как гледате на идеята на държавния глава за промени в закона за изборите и по-специално да се спре финансирането на партии от юридически лица?

Това, че той говори за тези неща, му прави чест, тъй като всички ние виждаме, че наистина във време на избори стават някои не толкова правилни неща, че се залага на финансово стимулиране на хората, така че те да гласуват за определени партии. Това са лоши явления, лоши практики.

Купуването на гласове имате предвид?

Да. Мисля, че трябва да се мисли по този въпрос и максимално ясно и максимално прозрачно да бъде направена цяла политика и философия на финансиране на политическите партии. Аз мисля, че партия ЛИДЕР ще вземе сериозно участие в дебатите във връзка с всички предложения, които прави президентът. Мисля, че това ще бъде полезно за нашето общество.

На изборите с кого?

Моето желание е партия ЛИДЕР да се коалира с ВМРО и ЗНС и аз мисля, че този процес добива доста сериозен мащаб и доста добре вървят нещата от гледна точка на коалиране между трите партии, защото на местните избори се показа, че съвместно трите партии могат да получат по-добри резултати, отколкото поединично.

Защо точно с тези две партии. Защо не с ГЕРБ примерно или с някоя от другите по-големи политически сили?

Човек трябва да се сдружава с равни на него хора. В момента големите политически сили, мисля, че биха гледали малко високомерно на партия ЛИДЕР и е нормално в тази ситуация човек да търси равноправни партньори. Що се отнася до други партии, които са малки, които също имат политическо пространство, мисля, че могат да бъдат приобщени и други партии към тази коалиция, но всичко е въпрос на време.

Засега бизнес партиите нямаха успех в българската политика. Каква ще е съдбата на ЛИДЕР?

ЛИДЕР не е разглеждана като бизнес партия. ЛИДЕР е разглеждана като партия, която ще защитава интересите на най-активната част от населението и най-вече на зараждащата се средна класа. Ако ЛИДЕР ще се развива като партия, която ще изразява интереса на определени икономически структури, аз ще съм първият, който ще се откаже. Това, което на мен ми се е искало, е тя да изразява интересите на голяма група от хора, да води политика, която да спомага за развитието на нашето общество и да бъде полезна на обществото. На мен не ми се иска проектът ЛИДЕР да бъде за един мандат или за четири години. Това, което на мен ми се иска, е това да е един дългосрочен проект, който наистина да бъде полезен за България.

Вашата позиция по скандала с парите от еврофондовете каква е? Каква е успешната политическа и икономическа формула за справянето с този проблем?

Искам да кажа на хората, които се надяват, че ще бъдат усвоени големи проценти от еврофондовете, че статистиката показва, че даже Германия е усвоила някъде около 40 на сто от еврофондовете. Средно 40-50 процента са усвоявали европейските държави от еврофондовете и това е статистика. Това, че има проблеми между Европейския съюз и нашето правителство от гледна точка на усвояване на парите от еврофондовете не е никак добро за нас, но аз мисля, че трябва да се работи по този въпрос и не трябва да се смята, че това е нещо, което е фиксирано; нещо, което ще бъде константно. Мисля, че при една добра работа и при по-голяма прозрачност ще има повече възможности да се усвояват пари от еврофондовете. Но основното според мен е, че трябва да се създадат от страна на правителството условия за получаване на по-добра информация, както от страна на общинските, така и от страна на конкретните икономически субекти и максимално трябва да се обяснят чисто административните пречки пред тези процедури. Има много тъмнина в целия този процес, тоест нещата не са достатъчно добре разяснени на хората и поради тази причина има проблем с усвояването на еврофондовете, което допълнително създава напрежение в ситуацията.

Не смятате ли за абсурдна ситуацията около определянето на цената на тока. От една страна има политически натиск тя да не се увеличава, а в същото време от електроразпределителните дружества твърдят, че в тях ще влезе много малък процент.

Проблемът е, че електроразпределителните дружества са длъжници на родната енергетика. За последните четири-пет години може би те работят с норма на възвръщаемост от порядъка на 16 процента. Освен това аз смятам, че те не водят достатъчно добра инвестиционна политика и в резултат на това всички виждаме, че има много проблеми в доставките на електроенергия и изобщо в цялата електроразпределителна мрежа. Мисля, че това, че в момента такива големи компании като ЧЕЗ, като EVN са собственици на електроразпределителните дружества не е променило коренно техния статус.Тоест една държавна компания, която преди беше българска, е заменена с друга държавна компания, която е австрийска или чешка и като цяло методите за управление според мен са почти същите.