Комисията по досиетата ще проверява евродепутатите
Комисията по досиетата ще проверява евродепутатите / netinfo

Интервю за предаването „Денят” на Дарик радио с председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Всички информационни агенции са ви разбрали, че всъщност вие няма да проверите кандидатите за евродепутати, защото нямате нито физическата възможност, нито къде да го направите и затова, както и досега, проверките ще си ги правят специалните служби, разузнаването, военното, военните, МВР.

Учудвам се на това, което всъщност е разпространено от медиите, но в крайна сметка, ако позволите, в рамките на няколко... т.е. на една минутка да споделя. Точно обратното ще направим. Ние независимо, че разполагаме с необходимата база, с необходимите нормални условия за нашата работа, ще направим всичко, за да спазим закона. А именно това, което ние бяхме решили предварително, т.е. да ходим на място в съответните служби. Преценихме, че след днешното първо заседание и обсъждайки и като цялостно решение на комисията от деветимата членове, в крайна сметка се взема решението, че имаме тази възможност да процедираме по закона, както е предвидено. Тоест, получавайки писмото от Централната избирателна комисия със списъка на всички еврокандидати за представители, ние в рамките на своите правомощия сме длъжни да изпратим съответните писма до съответните ведомства. Едновременно с това ние ще искаме да ни бъдат предоставени както докладите, така и наличните, повтарям, наличните материали, документи за съответните лица.

Да, де, ама шефовете на въпросните ведомства, те ще преценяват какво да дадат, какво да не дадат, какво са разбрали, че им искате, какво...

По тази презумпция, която всъщност се тиражира, тя не може да бъде убегната... да, има такъв момент, но съответната отговорност оттук нататък се поема от този шеф на тази примерно служба, която той си е позволил да направи това нещо. Самият закон, ако впоследствие в публичното пространство се появи информация не по надлежния ред, както е предвидено в закона, съответно ще се носи отговорността от този началник на това ведомство. Това е предвидено като наказателна отговорност в разпоредителните разпоредби на този закон.

Да, де, ама идеята беше друга - да се дадат всички архиви, които има в държавата, на вашата комисия, вие да си ги подредите и вие да си търсите...

Тази идея, ако ние спазим, нали във времето, да я спазваме хронологията, за която аз лично не възразявам да стане на практика, но това означава, че в рамките примерно на седем-осем, може би и повече време тази комисия ще се занимава само с организационни въпроси. Докато съберем целия архив на място, докато получим тази необходима база и ние създадем тези условия, извинявайте, но нашето желание да бъде колкото се може по-бързо, обществото да се информира, и в крайна сметка, по този начин ние да не даваме възможност, примерно за тези лица, повече да излиза информация. Ако излезе информация, съответната отговорност се поема от съответните лица или в крайна сметка, ако се получи допълнителна информация, има такава клауза в закона, то комисията също е длъжна да я обяви или пък да я обсъди и след това да я обяви.

Добре, де, нямахте ли време да направите това, за което сам споменавате, че е била първата ви идея - да отиде комисията или да се разпределите на по трима примерно, и всеки да отиде в една от трите големи служби на архивите...

Преценихме, че ако водим това на място, първо може би ще опорочим закона, защото законът предвижда този начин, който в момента... говорих преди малко да направим. Ако ние отидем по места, това не изключва тази възможност съответните началници, знаете, ние обявяваме в кой ден ще отидем, те всъщност пак да се подготвят по този начин, по който вие споменахте, да подготвят документацията и да ни покажат една папка и в тази папка в рамките на пет или на един час, или на няколко минути примерно съответният колега да се запознае и всъщност да излезе с решение. По този начин ние губим възможността от колективно обсъждане, губим възможността от една по-спокойна нормална, разбирайте, обстановка, колкото и да е оскъдна обстановката, ние да работим и в крайна сметка общото заседание, ние сме колегиален орган, да излезем с общото решение. Всъщност ние трябва да се доверим в рамките... на един човек, който е успял да отиде примерно да провери тази документация или на другия колега... не изключвам, че ние нямаме доверие, но все пак трябва да спазим и правилата и изискванията на закона.

Друго съмнение, което продължава да се върти, е какво гарантира, че след като мнозинството е от управляващите в момента, вие няма да се разберете и вашите кандидати, даже между тях да има някой, който да е бил сътрудник на Държавна сигурност, вие с мнозинството си да ги спасявате?

Аз от първото заседание лично придобих усещането, че действително комисията ще работи безпристрастно и в един дух на колективен орган. Това, което по закон е предвидено, всеки е длъжен от членовете на комисията лично да се запознае с наличната предоставена документация, лично да си изгради становище. Естествено след това да участва в обсъждането и в крайна сметка със своя си глас, това се записва и в съответния протокол, и в решението, което впоследствие се представя в общественото пространство, да вземем колективното решение. Аз не виждам възможност как определени документи ще бъдат примерно скрити или пък дадена информация ще бъде, така, пресъздадена в друга светлина и в крайна сметка да се получи прикриване на дадена личност за съпричастност или непричастност.

Добре, ако има някакво оправдание, че сега за евроизборите всичко няма да се случи така, както е разписано по закон, ще трябва да разчитате все още на шефовете на служби, то кога според вас ще заработи системата, предвидена в закона? Би трябвало всички архиви да се закарат на едно място, къде ще е това място? Харесвате ли сградата, която ви предлагат военните? В Банкя.

Тук се прокрадна мисълта, т.е. получи се информация, че е предложена от министъра на отбраната една сграда в Банкя, лично аз не съм имал възможността да разговарям и не съм виждал тази сграда. Може би е добра, може би не е, но все пак изхождаме от позицията, че ние трябва да работим и да създаваме условията гражданите да имат достъп до тази информация и до тази комисия. А не, доколкото разбрах, че тази сграда е била предназначена за запасния пункт на управление и в крайна сметка надявам се, доколкото разбрах, и нейното месторазположение не е в достъп до транспортни схеми, обществени, което според мен ще създаде допълнителни трудности за гражданите, които желаят да се информират или да проверят своите дела.

Тоест вие искате сграда в центъра?

Точно не казвам в центъра, но ние искаме сграда в... може би в столицата, да има нормален достъп за обществен...

И да ходи дотам трамвай, тролей, рейс...

Точно така, все пак гражданите от провинцията, пътували примерно цяло денонощие, и допълнително да тръгне до Банкя или... все пак не е толкова далеч, но общо взето да създадем една нормална обстановка.

Добре, де, колко голяма трябва да е тая сграда? Това ще са... чух тирове с документи?

Това, което колегата Кацунов... аз споделям, че неговото мнение, така, като професионалист е, така, близко до действителността, се очертава една складова база, която не трябва да бъде малка като обем. Говори се за около 7 км наредени, така, папки във вертикален вариант, което означава, че...

Това са всичките архиви - на разузнаването, на МВР, на военните.

Това са всичките. На МВР и на съдилищата, така, знаете, че и те трябва да дойдат, и т.н., а пък, надявам се, че и много от... използвам дори възможността... вече тече и законът, физическите лица, които разполагат със съответна документация, в рамките на месец от избирането на комисията имат възможността и са поканени да предоставят тази документация на комисията. Знаете, че след изтичането на едномесечния срок тази документация вече и нейното използване и оповестяване по един или по друг начин или повод е наказуемо от закона. Така че ние в този вариант имаме желанието да работим и да... едновременно, бих казал, сме си поставили като цел членовете на комисията да извършим тази организационна работа и едновременно да изпълняваме и задълженията си по Закона за основната дейност, т.е. за обявяване...

Добре, де, колко време ще ви отнеме това, г-н Костадинов, да не би пак да стане този вашият план, който имахте миналата година, мисля, че ваша беше идеята за 120 години да се засекретят архивите. Вие внесохте такова предложение...

Не е точно така. Това ставаше дума за Закона за държавния архивен фонд, който с колегата Младен Червеняков и Георги Юруков искахме да преработим в национален архивен фонд. Сами разбирате по своето значение...

И специално за досиетата, това имахте идея да не...

Абсолютно не беше точно така. Идеята малко е...

Не е ли...

...така, преувеличена идеята.

Не, аз друго ви питам.

Аз дори, ако питате мене, така, може би 150, в рамките на шегата, години...

Е, то в рамките на шегата...

...пък впоследствие ще ги гледаме, да.

Като почне сега едно извозване на тия архиви, търсене къде да се наредят, докато се наредят, докато се опишат, и те ще минат 120 години.

120 години... Нека да се върнем в реалността. Факт е, да, има проблеми, има и трудности, но въпросът е, че зависи ние как ще настояваме. Аз определено и днес и пред вашите колеги, представителите на всички медии споделих, че... вярно е, че ние ще бъдем подложени под прожекторите на медиите, но аз очаквам и подкрепата на медиите.

Добре, де, колко души ще ви е щатът? Хората, които ще работят.

Така, прогнозирайки...

Защото вие деветимата...

... трудно бих... Но, надявам се, да се ограничим в рамките на около 60 души. Говоря за...

Добре, де тия 60 души...

...общата и за специализираната администрация.

Описи примерно трябва да се направят, за да могат да се намират неща. Вие ще имате ли доверие на тия описи, които ще ви дадат службите? Не е ли редно...

Това, което...

...да седнете и сами да прегледате папка по папка и да опишете човек по човек?

Това, което всъщност... то е упоменато точно как трябва да стане в закона приемането и предаването и това, което ще се направи, това ще бъде всъщност направено от т.нар. специализирана дирекция и от нейния всъщност ръководител, който ще трябва да бъде одобрен от комисията и назначен и в крайна сметка под неговото ръководство ще бъде създаден и този... тази специализирана дирекция и това, което ще се приема, и това, което всъщност ще се подрежда в архива, ще става под неговото ръководство. Нашата работа е, предоставяйки ни цялата информация, ние да я анализираме и в крайна сметка да излезем с решение - била ли е дадена личност съпричастна към органите или всъщност не е била.

Днес сте цитиран да казвате, че сте смутени от приключилата инвентаризация в архива на разузнаването, която беше назначена след смъртта на началника на този архив Божидар Дойчев. Какво точно ви смущава? Примерно какво крият папки, хвърлят папки, горят.

Тук настояването... колегите от... спомням си от определена медия, бяха така настоятелни да изкажем мнение дали действително ние се смущаваме, че в момента се извършва някаква ревизия или т.н. в тази служба. Аз споделям... Да, може би има такова притеснение, нормално е да има такова притеснение, но аз мисля, че 17 години от прехода, независимо в коя... в кое ведомство - дали във вътрешното министерство, дали в Националната разузнавателна служба, пък и в Министерството на отбраната знаете, че се смениха много ръководители, много ръководства. Имаха възможност каквото могат всъщност да променят или да...

Ама, сега в този случай е по-особено, понеже всички ръководители казват, че този Дойчев е бил много честен човек и че през главата му не е можело да се направи нищо в архива и общественото мнение, изглежда, беше убедено в това. Дойчев умира, и то при неясни обстоятелства, и онези почват там нещо да ровят и да преподреждат. Това изглежда смущаващото.

Това, което всъщност ние с вас двамата в момента се опитваме да гадаем, аз се надявам, че в рамките на следващите месеци ще имаме на практика да се запознаем с необходимата документация, и надявам се да имаме възможност да привлечем достатъчно добри специалисти експерти и в крайна сметка аз споделих, че няма да има възможност всъщност да се подведе комисията. Ще се стараем максимално, така, внимателно и анализирайки всеки един материал, и в крайна сметка, ние ще имаме и възможността и да търсим контакта с лицата, за които става дума по места, по местоживеене, и една такава конкретна и лична среща мисля, че ще бъде много полезна и ползотворна, и в крайна сметка ние трябва да имаме вътрешното усещане като членове на комисията за тази личност, преди да излезем с решението. Аз лично, така, изказвам увереност в моите колеги от членовете на комисията, че сме твърдо решени да дирим истината докрай.

Дайте да повторим сега във времето как виждате нещата - дават ви сграда. За колко време тировете с кашоните се пренасят в тази сграда, подреждат се, описват се по начин, който да позволява лесното им намиране на всяка папка, и започвате проверките както трябва?

Съгласно закона, грубо казано, до края на месец август ние трябва вече да сме се устроили. В рамките на три месеца от влизането на закона Министерският съвет съгласно разпоредбите в закона, трябваше да, така, нарочи сградата, всъщност ние сме излъчили днес, на днешното заседание контактна, казахме, работна група от колеги, членове на комисията, които да проведат срещите с министъра на регионалното развитие. Всъщност той е разпоредителят на държавните имоти и в крайна сметка, колкото се може по-бързо, да уточним тази база. Надявам се тази база да не изисква големи ресурси, финансови, за ремонт и други приспособления, да я приведем в тези изисквания, за които самият специализиран архив се нуждае, и в крайна сметка лично смятам, че до края на...

Имате ли идея за сграда? Вие знаете ли в София какво е със сградите?

Имам, имам идея, нахвърляни са около 3-4 идеи.

Имате? Например? Не, кажете една идея в София коя сграда става за тая работа.

Имам няколко идеи, но надявам се, че на някои определени ведомства... не искам в момента в ефир да споделя.

А т.е. идеята е да се извади едно ведомство, да сложат вас.

Не, да се съвмести. Не искаме да причиняваме чак толкова несгоди на колегите в...

А ще стесните някои ведомства?

Да, да стесним.

Съществуващи и вие да влезете вътре.

Да.

Добре, и, значи, от септември нататък...

Надявам се да имаме нормални условия за работа и да нямаме такива оправдания естествено за затруднения в нашата работа.