Кисьов: Аз съм „За” приватизацията на Топлофикация
Кисьов: Аз съм „За” приватизацията на Топлофикация / netinfo
Председателят на Общинския съвет в София Владимир Кисьов в предаването "Седмицата" на Дарик.

Какъв е интересът от столичното парно в момента, та има такава битка кой ще ръководи? Човек би си помислил, че трябва да си абсолютно луд след Вальо-Топлото да отидеш и да крадеш точно от парното.

И аз абсолютно споделям тоя ваш коментар по този въпрос и мисля, че излишен е тоя драматизъм. По-добре да се спазват правилата, това, за което всичките говорим, някои ги отстояваме, някои не, за да се намери да се попълни съставът на директорите на "Топлофикация" - София, и да може да се направи по-оптимално управление на тази фирма в контекста на двете ограничения, които съществуват - диктуване цени на входа и цени на изхода, и даване на качествена услуга. Въобще е сложно за менажиране едно такова предприятие.

Добре, обаче възможно е пък някой да си помисли, че е толкова важно кой ще управлява столичното парно, защото той би могъл да изнесе някакви нови данни, факти за кражбите от миналото.

Тази хипотеза също е вярна и затова аз във всички предавания и във всички разговори с журналисти, с граждани искам час по-скоро прокуратурата и следствието да си свърши работата с така неречения Вальо-Топлото, от който ни става студено, като чуем за някои неща. Тогава ще бъде и по-чист теренът от всякаква гледна точка и няма да може да правим такива разсъждения - дали иска някой още да доприкрива, да недоприкрива неща, и е хубаво за гражданите да чуят и кой е стоял зад тези хора, които са участвали в тези големи далавери.

Добре, но вие всъщност не отговорихте на въпроса - защо тогава е цялата тази патаклама около парното за това кой ще го ръководи.

Мен това ме учудва. Явно, че имаше такава нагласа - тройната коалиция, защото се вижда по... Това е хубаво на общинския съвет в момента, че е абсолютно прозрачен, всички, има протоколи, поименно гласуване по всички точки, могат да се взимат справки да се види. Основно представителите на БСП и НДСВ с части от, разбира се, демократи... за София и една част от ССД гласуваха този човек, който явно е бил близък до министъра в предното управление, работил е...

Наско Михов?

Да, работил е дълги години в АЕЦ "Козлодуй", където е работил и сегашният министър, така че нещата по-скоро по тоя признак са. Вие знаете, поне разбирате от икономика и от управление, парадоксалния устав на "Топлофикация".

Миноритарният акционер, държавата, може да диктува, да блокира избора на ръководител.

Абсолютно... Всичко може да блокира с двамата си представители в общото събрание. Неща, които... много рядко, не знам държава в света да те наричат мажоритарен собственик и да нямаш квалифициран, да нямаш мнозинство при взимане на решенията.

Добре, а защо не предложите промяна в устава?

Защото тази промяна в устава, както и искането моето и на моите колеги от СДС, от самото начало за смяна на Валентин Димитров от първия миг от конституционирането на общинския съвет ноември 2003 г. ние сме искали освобождаването на Валентин Димитров и беше блокирано по времето на всички министри. Оттогава трябваше да минат и от последния министър единайсет-дванайсет месеца, за да се отиде до смяната на Валентин Димитров.

Казвате, че Наско Михов е човек на управляващите, даже отивате по-далеч - на Румен Овчаров е вашата теза?

Значи така се, в крайна сметка така се... На базата на цялата процедура, която се направи, и този цирк вчерашния ден единствено до този извод може да се стигне.

Добре, обаче някой ще каже "вие пък искахте да си сложите ваш човек – Стоян Тодоров". Той по същия начин може да бъде свързан с десницата.

Не може да бъде така, защото има...

Той беше във външно министерство.

Да, беше във външно министерство...

Главен секретар, нали, по време на вашето правителство?

...главен секретар беше във външно министерство, да. Но този човек никога не е членувал в никаква политическа сила, не е бил член нито на една от десните партии. И този човек е...

А Наско Михов бил ли е член на партията или не?

Това не мога да кажа. Аз не съм ги изследвал по партиен признак. Мен това най-малко ме тревожи, защото не може, когато търсиш експерти да кажеш "напуснете партиите си, за да може да работите". Нали, това е само в... това е нонсенс. Но за този... Стоян Тодоров го познавам като човек и като специалист, който е работил над 10 години в "Топлофикация", преди да заема тези длъжности. Един човек, който познава цялата преносна мрежа, участвал е в изграждането, участвал е в изграждането на първите модерни абонатни станции в София, и го познавам като честен и почтен човек. И след като познаваш един човек, не може да не се изкажеш и да не кажеш... и още повече, че той по време и на самото интервю в рамките на комисията... за първи път се създава комисия от 11 човека на съпредседател и кмета на Столична община и аз, с участието на общински съветници, и с един консенсус осем души "за" номинацията и предложението за попълване на състава, срещу един въздържал се – Мичо Райковски от БСП.

И за да се преобърне цялата тази процедура и да премине в един избор, представете си вчера в пленарна зала аз бях принуден да чета автобиографиите на всички останали, за които предварително се твърдеше от предния ден, че имало много добри специалисти, много по-добри специалисти, без никой да е чел тези автобиографии. И изведнъж трябваше в зала да се четат автобиографиите, защото никой не ги беше чувал, и на базата на това четене те си направиха в крайна сметка вътре в залата някакъв собствен конкурс.

Кой ще подпише сега фактурите, тия бележките - кои се пращат за сметките за парно следващия...

Има, докато не се приемат оставките на тези, които впоследствие подадоха оставката, трябва... по смисъла на Търговския закон те продължават да изпълняват длъжността, докато не бъде прието от общото събрание. Парадоксалното е друго, че сега аз в днешния ден или в понеделник трябва да изпратя обратно техните оставки до общото събрание, защото в крайна сметка общото събрание на едно акционерно дружество е...

Имате предвид оставките на Борис Тодоров и Георги Ненков, които минаваха за хората на кмета и на десницата, да кажем, в управлението на "Топлофикация"?

Аз с Борис Тодоров специално имах няколко, две-три срещи по повод... едната по повод бъдещото развитие на "Топлофикация", обсъждане заедно с комисията, която е в общината, и вчера след подаването при кмета на тази оставка... лично в мен този човек оставя и оставяше много добри впечатления като мениджър и аз искрено съжалявам, че този човек си подаде оставката. Той щеше да бъде един добър мениджър в един добър екип.

Общинският съветник от НДСВ Атанас Тасев предлага тези двамата - Ненков и Борис Тодоров, да бъдат заместени от групата на четиримата, които не станаха, не бяха избрани за членове.

Много интересно е отново някаква схема за попълване, която е извън тези правила, които сами сме ги приели - да има конкурсно начало, да има начин на оповестяване и дали тези хора първо биха били съгласни или дали това би се възприело от волята на колективния орган за едно такова попълване, едно такова предложение за попълване, защото в крайна сметка...

Вие ще продължавате ли с конкурсите, тъй като явно се провалихте. Вие правите конкурс, вие се подписвате, кметът се подписва, че накрая комисия 11 души сте избрали един човек и се оказва, че това няма никакво значение.

Ние ако не продължим с конкурси, това означава, че ще работим срещу приетата от нас наредба да има конкурси и срещу това, което всички декларираха, значи не са били почтени в декларирането, да кажат, че на база на конкурс, било то по документи или друг конкурс, ще бъдат определяни хората за съставите на съвети на директорите както на общински дружества, така и в участие в някои от нашите акционерни дружества.

Кой управлява София в момента, господин Кисьов? Десните или левите?

Значи мит е да се каже, че има някакво дясно мнозинство, това, което някой се опитва да твърди. Показват го резултатите. Виждате едно новосформирано мнозинство от БСП, НДСВ и разни отломки от други политически сили...

Е, какви отломки, ССД? Стефан Софиянски мина ли в левицата според вас?

Аз мисля, че не е минал в левицата, но поведението на тези хора във вчерашния ден... оформиха, дадоха шанс на тройната коалиция фактически да почне да управлява и в "Топлофикация".

Тя става четворна. Става или не става?

Ще видим от следващите ходове и действия оттук нататък. Но за вчерашния ден, дават шанс на тройната коалиция да заеме постове в "Топлофикация" по...

Добре, това поставя много по-големия въпрос дали СДС ще работи с тази част десницата, която е ССД, хайде по-ясно да го кажем Петър Стоянов със Стефан Софиянски. На национално равнище ще работите ли, след като в София те гласуват заедно с БСП?

На национално равнище, ако ме питате за избори за евродепутати, СДС каза, че ще се явява самостоятелно. Ако ме питате за местни избори, дали сме права на всички наши местни структури, на местно ниво във всяка една община да взимат решения с кого да се сключват коалиции или да се коалират при издигането на кметове и абсолютна свобода за съставяне на листи. Въпросът е, нашият принцип е да бъдат такива хора, които са припознавани от гражданите, а не само от партиите или собствената ти партия, затова защото тези хора ще участват в местната властта. Така, че да правиш нечисти споразумения и отсега да декларираш с кого ще работиш заедно, предварително, първо, без да си видял хора или резултати, или някаква програма, е безумие. Трябва да се научим да имаме коалиционна култура, да можем след избори да сключваме споразумения с този, който има програма, която е най-близка до твоите виждания, най-близка до това, което ти си декларирал.

А нямахте ли споразумение със Софиянски?

Е, то беше в самото начало. Виждате, че тези споразумения не действат вече много отдавна. И нашата воля е, и на групата на СДС, и го демонстрираме ежедневно, за една откритост и една последователност за всяко едно нещо, което е заложено и в нашата предизборна програма от 2003 г.

Кой управлява София?

Няма управляващо мнозинство в общинския съвет. Вчерашното беше демонстрация на съюз БСП, НДСВ и други съветници от другите...

Добре, де, софиянци след няколко месеца ще отиват да избират и ако не са доволни от това как изглежда градът им, за кого да гласуват? За левите или за десните?

Ако гласуват за левите, ще попаднат във вчерашната схема да се подменят правила, най-пресният пример. Във всеки случай не може да се разчита на едно ляво управление в столицата. Това би я докарало до още по-...

Левите казват "три мандата управляват десните".

Независимо от всичко, виждаме в поемането и тук, в тази тройна коалиция в рамките на първите дни след членството ни в ЕС... работа на първа скорост и едно забуксуване. Вместо да влезем с темпове, подготвени, ние влизаме в един хаос, в една държава, неподготвена административно за неща, които се знаеха. Та нима не можеха да се договорят международните шофьорски книжки? Та нима не можеше да има подготовка за пътуването с личните карти? Та нима не можеше да има подготовка за издаване на необходимите фактури за осчетоводяване, които да не забавят паричния поток на бизнеса?

Та нима не можеше да се говори месеци преди 1 януари 2007 г., да не се говори вече за внос и износ в България от страни в ЕС? Минават 15 дни, в ушите ми непрекъснато... от политици, журналисти и хора, които казват, че имат представа за... се говори за европейска интеграция, след като си член на ЕС, трябва да се говори за европейско членство, и се говори за внос от Германия. Как внасяш от Германия? Ти предвиждаш и легализираш на друга територия някакви стоки, ако има някаква разлика в правилата, но да говориш за внос и износ в рамките на един общ пазар, говори за много ниска компетентност.

Вие като един от хората, ръководили преговорния екип на България, със сигурност имате право на тези оценки. Но някак си се разминавате в разговора, който водите с левицата. Защото на тези ваши реплики те отговарят "да, обаче, пък вие три мандата управлявате София и по ваше време краде Вальо-Топлото".

Искам още веднъж, аз с това започнах...

Под ваше се слага Стефан Софиянски, цялата десница.

Винаги може да се върнем и към Бузлуджа, ако трябва, нали, но въпросът е за периода, за който си участвал в управлението. От ноември месец, встъпването на този общински съвет, могат... това е хубаво, че има записи, всеки един от вас може да ги изтегли от интернет, те са в интернет записи, целият архив от заседанията, може да се следи, има го на видеозапис, да се свали на DVD, да се видят всички решения, да се видят всички предложения през този общински... това, което не се е случвало в нито един предишен общински съвет, дето го няма и в другите общински съвети в България. И да се види, че от първият миг СДС и голяма част от общинските съветници в столицата, са искали свалянето на Вальо-Топлото.

Абе, то не е от първия, от третият миг може да се каже, защото СДС съществуваше и преди вие да оглавите общинския съвет.

Значи, СДС съществуваше в многото си разновидности, нали? Но да се прехвърля всичко в едно далечно минало и оттам да се вадят заключения, просто е... Аз искам час по-скоро да се разкрие всичко около Валентин Димитров и ще видите...

А, каква е вашата хипотеза? Кой стои зад ограбването на "Топлофикация"?

...че няма да има функционери от тази партия, СДС, да са участвали...

А има ли партийни функционери зад него според вас?

Би трябвало да има, защото някой да се опита да изкара този човек чак толкова интелигентен с тези схеми, които досега са ни известни... аз мисля, че той няма този капацитет и възможности.

Значи, няма от СДС, а от други десни има ли, от сегашните десни?

Не смея да съм категоричен. Аз затова искам час по-скоро да излезе наяве всичко и ме учудва защо досега поне нещо не излезе.

Е, защо не излиза според вас? Какви обяснения си давате?

Обясненията са, че трудно е, когато... моите лични обяснения, без да искам да ангажирам никого, че когато има престъпления в такива мащаби, сигурно стоят и хора има на по-високо ниво. Доказали сме, поне до този момент, в рамките на тези 15-16 години, че трудно излизат имена, когато има замесени на високо ниво.

Но има според вас?

Според мен би трябвало да има...

Действащи политици?

Може и действащи да има.

Вие плащате ли си парното?

Аз плащам, разбира се, защото всякакво призоваване за неплащане на парно говори, че този, който призовава да не се плаща парно, призовава за хаосна система. Всички права трябва да се търсят в рамките на съществуващата правна система.

Добре, де, а няма ли някакво решение, с което хората да почувстват тези милиони, разпръснати между всички потребители, със сигурност не са огромни пари. Но някакъв жест от страна на "Топлофикация", която да покаже, че тези няколко милиона, открити, очевидно откраднати от самата "Топлофикация", т.е. от сметките на хората, по някакъв начин ще бъдат прихванати? Мислите ли за нещо такова?

Първо, трябва да е ясно, че голяма част, по-голямата част от тези пари според мен може би не са и... са за бъдещи обещания били, какво да се случи и поети ангажименти. Защото съществува и такава хипотеза. В цената на определяне на парното не влизат тези разходи, за които са...

Те откъде идват тези пари? То няма други пари, освен тези дето плащат хората парното, значи...

Не, има и заеми от банки инвестиционни, които са за рехабилитация и грантови схеми, които са за рехабилитация на мрежата в столицата, допълнително за капитално вложение заеми от Световна банка и ЕВБР - неща, които още не са влезли, изцяло не са реализирани проектите. Така, че...

Очевидно трябва да се търси... вие поне, СДС винаги е призовавало за морал, моралната страна на политиката. Очевидно е много грозно това, което видяха всички българи.

Абсолютно, разбира се, това само може...

Как виждате вие да убедите тези хора сега, че трябва да продължат да си плащат и да не се съмняват, че, ето, сега тези, новите, дето ще влязат в ръководството, няма и те да имат някъде сейфове?

Начинът е... действително се нуждае и новото ръководство, и всяко следващо ръководство трябва да влиза в много по-сериозен диалог с гражданите, за да доказва своята, нека да употребя и тази дума, чистота и начин на управление, затова защото това са крайните потребители и те са най-чувствителни. Но неплащането може да доведе до икономически фалит на едно предприятие. А в крайна сметка централното отопление и топлофикацията е най-евтиният начин за отопляване на гражданите.

Възможно ли е догодина да няма парно в София?

Аз мисля, че не е възможно.

Нали имало 130 милиона лева дългове?

Е, има и 140 милиона несъбрани вземания. На мениджмънта и на бъдещия мениджмънт заедно с гражданите, заедно с пиара, който трябва да се направи, заедно с журналистите трябва се намери форма, с която тези задължения да бъдат събрани.

Ще се приватизира ли "Топлофикация"?

Би трябвало да се приватизира. Аз съм за приватизация, приватизация обаче по един разумен начин, гарантиращ услугата, може би с една сериозна философия, за която в момента ще бъде избран и консултант. Защото едно е да приватизираш производствените мощности и да създадеш конкуренция в рамките на производството на топлоенергия и да запазиш мажоритарен дял в преносната мрежа, при което ти ще можеш да избираш от кого да взимаш и да подаваш топлоенергия и електроенергия, когато се модернизират и производствените мощности с повече когенераторни мощности. Така че това е начинът за едно по-модерно топлоподаване в града.

Един традиционен въпрос за боклука, тъй като непрекъснато новината в последните месеци е, че свършва мястото, където да се кара софийският боклук. Свърши ли наистина това място и къде ще се кара?

Значи в момента не е свършило, не са свършили местата, където се складират балирани боклуци. Но искам две неща ясно и категорично да заявя. Столичният общински съвет, моите колеги сме взели всички възможни решения, които са поискани от всички институции и от кмета на Столична община, всички възможни решения. И с цел решаване на този проблем едно е ясно - че трябва да има едно депо, което да поема отпадъците на София в краткосрочен план в следващите година и половина, затова защото не може да складираме планини от отпадъци.

Да има едно депо за остатъци от отпадъци след въвеждане на технология за преработка и заводи, което да бъде в рамките на едно регионално депо или ново депо близо до столицата. Приели сме миналата седмица и решение за отпускане на средства въпреки обещанията от държавата, че ще поеме част от транспортните разходи на балите до Пловдив и Карлово. Поехме решение, понеже нямаше и сняг тази година от икономиите от снегопочистване, част от балите, които се намират в район Искър, където е най-близко до жителите и до жилищни сгради, да бъдат... да се започне тяхното транспортиране към Карлово, за което осигурихме 3 милиона лева от столичния бюджет, за да подпомогнем малко...

Кога физически ще стане това?

Трябва да почва от следващите дни, да почне организационно, това нещо да тръгне, транспортирането на балите.

А на кой терен ще се събират балите, докато се построи заводът?

Повечето... площадките са на район Кремиковци, в район Кремиковци.

Това ще остане. А това за Своге?

За Своге... за Своге трябва да говорим, това се предлага от Министерството на околната среда. Ние сме готови на всяко нещо, което някой е съпричастен. На мен ми се струва вече даже в определена степен безотговорно и безхаберно на институции, които им е вменено да отговарят за политиката по околна среда и в т.ч. и политиката по третиране на отпадъците за цялата държава, да не се участва и да не се подпомогне този процес да се ускори цялостното взимане на решения по разрешителни, определяне и установяване къде точно ще бъде регионално депо, дали ще се изгражда това в Своге, за да можем да направим нашата нагласа и разчети за посока Своге. Тези въпроси чакат отговори от Министерството на околната среда и правителството.

След малко ще имаме връзка с Елин Пелин. Как ви звучи версията, че кметът Янко Янков е убит заради балите с боклука?

Аз ги чух много хипотези.

Това е една от тях.

Една от хипотезите, ако е заради балите с боклука, би трябвало да се казва защо толкова...

Защото той беше, той подкрепи хората от своя район, подкрепи елинпелинци в съпротивата срещу софийския боклук, а пък било имало интереси да се кара на тези терени.

От доста отдавна защо е такъв хистерезисът, нали, ако тази хипотеза разглеждаме, защо се случва това след 7-8 месеца или 1 година. Не изключвам нито една версия. За мен най-несъстоятелната е, когато се заговорва за битова версия, затова защото съм го виждал този човек 1-2 пъти. Силно ме съмнява, че битовизмът може да бъде причина за едно такова, един такъв акт в ХХ век, в първите ни мигове в членство в ЕС, по-голямо петно, което си лепваме в първите дни. Независимо че се случва навсякъде в света, но е неприятно да чуеш, че в страната членка България, която от миналата седмица е член на ЕС, се убиват кметове.

Аз не можах да се сетя за убит кмет на държава от ЕС, така, поне в последните години.

Ами и аз не мога да се сетя в момента, но се случват. Има престъпления навсякъде. Но когато започне да се с стреля и по граждани, и по институции и да не се защита нищо, говори, че нещо не сме си хич досвършили работата в налагане и прилагане на законодателството и борбата с престъпността.

Кой ще е кандидатът на СДС за столичен кмет?

За столичен кмет... в рамките на следващите 2 месеца ще обсъждаме, освен евродепутатите ще обсъждане в т.ч. и цялата ни философия по издигане и номинации на кандидатури във всички населени места в България.

Възможно ли е да подкрепите Бойко Борисов?

На този етап нашите хипотези повече са за... да гледаме собственото си явяване, собственото подреждане и начин на избор на хора за листите за общински съветници и възможната подкрепа за самостоятелни кандидатури за кметове в отделните населени места.

А честно, ако си говорим, ако някой в СДС, който да е навлязъл дълбоко в столичните проблеми, това сте вие. Вие бихте ли приел да станете кмет?

Аз в рамките на тази голяма борба, която се води ежедневно, в тези мигове, така, трудно ми е да кажа "да" за такова нещо. Разбира се, едно такова решение и едно бъдещо решение се взима както с мое съгласие, за каквото и да било, ако става въпрос за моята персона, така и в дискусия с моите колеги, с които години наред работя заедно.

Интересно къде виждате, накрая да кажете, личния си хоризонт? Вие водихте преговори за присъединяване на България към ЕС. Имате своя част от заслугите за това, което се случи на 1 януари 2007 г.

Аз не съм преставал да работя по тези въпроси, които са свързани със...

Евродепутат не мислите да ставате четох.

Не. Аз и обяснявам защо. Защото не можеш да се явяваш на всяко гише. Това като в комиксите, щом има избори, да си на всички избори. Щом трябва някъде нещо да се случва и ти си... то звучи несериозно и в очите на хората, независимо че аз бих бил на мястото си, имам това самочувствие. Мисля, че всеки един от нас, който е свързан с тези години на подготовка за членство, трябва най-активно да се включи сега във възможността да работи за всичко, за живот в тези обществено-икономически отношения, които се пораждат от членството. Даже утре пътувам и два дни ще бъда в Македония, където имам среща с техните институции, за един разговор и молба за сътрудничество и помощ в техните усилия за интеграция към ЕС. Така че предизвикателството е да можеш да помогнеш и да бъдеш част от подготовката и рамките и на региона на много от тези държави, които... техният хоризонт е средносрочен или дългосрочен. Но всеки един от нас е заинтересуван да има съседи, където икономическото и политическото състояние е нормално, за да е нормално и вътре и в твоя дом.