Камен Пенков: Оставката ми е в джоба
Камен Пенков: Оставката ми е в джоба / снимка: Sofia Photo Agency
Заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков заяви, че оставката е в джоба му. „Готов съм да я подам, защото съм част от този екип. Преди това ще разговарям с Румен Петков и премиера Сергей Станишев” – това каза пред Дарик Пенков.

Ето какво още каза Пенков пред Дарик:

Заместник-министър Пенков, директно ви питам, бихте ли си подали оставката?

Искам да го заявя ясно и категорично. Моята оставка е в джоба и аз я нося основно поради две причини. И двете причини са от морален характер. На първо място аз възнамерявам, естествено след разговори с министър, премиер, с хора, които са ме поканили да бъда част от този екип, аз имам намерение и имам готовност, заявявам готовност, да подам своята оставка, поради това, че аз съм част от този екип и бих искал да понеса своята отговорност. На второ място, отново от морални подбуди и съображения, бих подал своята оставка с оглед възможността пред новия министър, който и да е той, аз му пожелавам успех, пожелавам му много сили и енергия, тъй като те ще му бъдат необходими, искам с моята оставка да му дам възможност и свободата той да формира своя екип.

Да ви разбирам ли, заместник-министър Пенков, че сте решил да подадете оставка?

Това е мое лично решение, но аз пак повтарям, това решение аз не мога да го взема еднолично. От морална гледна точка аз считам, че тази ми позиция е вярната позиция. Тя е правилната от морална, човешка, от професионална гледна точка. Друг е въпросът, има хора над мен. Все още има действащ министър, има премиер, чиято последна дума е валидна и аз ще се съобразя с нея. Това е моята позиция и не се срамувам, напротив, гордея се, че възнамерявам да постъпя по този начин.

Другите заместник-министри, според вас, готови ли са на такава принципна позиция?

Другите заместник-министри са едни безкрайно достойни хора. Искам да ви кажа, че аз съм горд за тези почти три години, горд съм, че съм работил с този министър, с този екип – моите колеги заместник-министри, които пак казвам са едни много стойностни, много достойни хора. Аз не мога да говоря от тяхно име, не мога да знам каква е тяхната позиция, но при условие, че се наложи да се разделим, аз ще запазя най-хубави спомени от периода, в който съм работил с тези хора и естествено болката и съжалението, че се налага да се разделим.

Прокрадва се тезата, че министър Румен Петков стана жертва на вътрешно-политически борби и интриги в самото БСП, а не толкова от това, което се случваше в МВР. Според вас така ли е?

Това е една много правдоподобна версия. Един правилен прочит на влиянието, на „приятелския огън”, в резултат на което се наложи министър Петков да си тръгне, но аз все пак не бих искал да коментирам тази страна на проблема. Те касаят най-вече едни вътрешно-партийни отношения, които надявам се след оставката на министър Петков да доведат до известен баланс вътре в партията.

Министърът вече подаде своята оставка, кой ще го замества докато дойде новият министър на МВР?

Аз съм може би последният човек, който в момента е в състояние да отговори на този въпрос. Независимо от всичко, аз пак казвам, който и да дойде, ще му бъде изключително трудно.

Защо, кажете?

Ще му бъде изключително трудно поради много причини. Независимо от всичко, ако новото ръководство на министерството гласува доверие аз да…, премиерът най-вече, аз да остана в екипа, аз ще продължа да работя така всеотдайно със същия професионален подход, за да можем да помогнем на новия министър, ако той прецени, че е необходимо ново ръководство, да доведем тези реформи, които ние имахме, казвам го без каквото и да е самохвалство, ние като екип имахме куража, волята да започнем, нещо, което съзнателно се отлагаше в продължение на 20 години.

Министърът освободи ли вече кабинета?

Не, този въпрос не е коментиран. Министърът продължава да изпълнява своите функции до определянето на неговия заместник.